29 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα περάσουμε τον δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος. «Ματώσαμε τους και δώσαμε μάχες σε συνθήκες αντίξοες, παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα του λαού στην ελπίδα, σε ένα καλύτερο αύριο» συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός.

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,9 βαθμών καταγράφηκε στις 7:55 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας. Προηγήθηκε, στις 05:45, δόνηση στον ίδιο χώρο, μεγέθους 3,4 βαθμών. «Η επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιμνημονιακή, και ποιους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων μνημονίων κατήργησαν;» διερωτάται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και συμπληρώνει αναφερόμενος στη Λαϊκή Ενότητα: «Το ΚΚΕ δεν είναι πλυντήριο για να ξεπλένει αμαρτίες».

Εμμένει στη θέση του ότι θα βρίσκεται στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος παρά τις προς το αντίθετο πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μιλώντας στο Mega είπε πως μετά το «παρών» στην ψηφοφορία για το 3o μνημόνιο έχει επικοινωνήσει τέσσερις φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται η πυροσβεστική υπηρεσία, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4 κινδύνου) το Σάββατο.

Κόσμος: Δεκαεπτάχρονος κάτοικος της πολιτείας της Βιρτζίνια στις ανατολικές ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και τέσσερις μήνες κάθειρξη για συνωμοσία με σκοπό την προσφορά υλικής υποστήριξης στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο Αλί Σούκρι Αμίν, ο οποίος θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για το υπόλοιπο της ζωής του, είναι ο πρώτος ανήλικος που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Βόμβα που είχαν τοποθετήσει Κούρδοι αντάρτες σε ανισόπεδη διάβαση στην επαρχία Μάρντιν της Τουρκίας εξερράγη τη στιγμή της διέλευσης λεωφορείου της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 24 άνθρωποι αργά το βράδυ της Παρασκευής, αναφέρει η Daily Sabah. Το ποσοστό της Χίλαρι Κλίντον, επικρατέστερης διεκδικήτριας του χρίσματος των Δημοκρατικών για να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου άρχισε να διεξάγεται η σχετική κυλιόμενη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos σχεδόν τρία χρόνια πριν.

Η πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται περίπου από 400 ανθρώπους, ο συνολικός πλούτος των οποίων ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αυτοί ελέγχουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης από το παρασκήνιο, υποστήριξε ο Λόρενς Γουίλκερσον, πρώην προσωπάρχης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από το 2002 έως το 2005.

Tην ώρα που η δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό και η χώρα παραμένει σε ύφεση, ο τέως πρόεδρος Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα εμφανίζεται πρόθυμος να ριχτεί στη μάχη των εκλογών του 2018. H δήλωσή του, πάντως, ήταν αρκετά προσεκτική.

Οικονομία: Τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην πλήρη στήριξη του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας και την έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συγχαρητήρια επιστολή του προς την Βασιλική Θάνου με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στην «επώδυνη» διαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο απελθών υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ). «Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, επιλέγουμε να μας κρίνει ο κόσμος» είπε ο κ. Σκουρλέτης και αναφέρθηκε στις βασικές εκκρεμότητες, όπως τη διαπραγμάτευση για τον αγωγό ΤΑΠ και τον ελληνορωσικό αγωγό.

Χαρά και τιμή εξέφρασε ο νέος υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Αθλητισμός: Η εκτός έδρας «μάχη» της ΑΕΚ στην Ξάνθη κόντρα στην ακριτική ομάδα ξεχωρίζει το βράδυ (21:30) του Σαββάτου από το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η πρώτη σέντρα (19:15) ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει εντός λεκανοπεδίου Αττικής τον τυπικά γηπεδούχο Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ. Το Δημοτικό Στάδιο της Λιβαδειάς κρίθηκε ακατάλληλο στον έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες αρχές και το ματς θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο. 

Παράλληλα με το ματς του Ολυμπιακού, σέντρα θα γίνει και στην Κομοτηνή για την αναμέτρηση Πανθρακικός - Βέροια (19:15). Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στη Bundesliga, διεξάγεται το Σάββατο στο Λεβερκούζεν, όπου οι «ασπιρίνες» θα υποδεχθούν τη Μπάγερν Μονάχου για την 3η στροφή και μάλιστα με ελληνικο ενδιαφέρον, καθώς οι Βαυαροί είναι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Champions League. 

Η Ντόρτμουντ - αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa League - υποδέχεται την Χέρτα Βερολίνου. Επίδειξη δύναμης από τη Βόλφσμπουργκ που διέλυσε τη Σάλκε (αντίπαλος του Αστέρα στο Europa League) στην αυλαία της αγωνιστικής. Η Αρσεναλ, προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, μάχεται στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» απέναντι στη Νιούκαστλ. Με ντέρμπι συνεχίζεται η 2η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Η περυσινή δευτεραθλήτρια Ρόμα υποδέχεται την πρωταθλήτρια Γιουβέντους.

Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε στο Μονακό υπερασπίστηκε την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Ομοσπονδίας για την κανονική συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League. Συγκεκριμένα ο ισχυρός άντρας της UEFA δήλωσε: «Υπάρχουν 400 μέλη στο προσωπικό της UEFA και όλοι υποστηρίζουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Εγώ υποστηρίζω τη Γιουβέντους και θα μπορούσατε να μου κάνετε την ίδια ερώτηση, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και τιμωρήθηκε η Γιουβέντους». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: