16 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας 85χρονος, μέσα στο σπίτι του, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με ιδανικές καιρικές συνθήκες αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά η επιστροφή του πρώτου κύματος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου στα αστικά κέντρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ξεκίνησε στην Κω η επιβίβαση των προσφύγων και μεταναστών στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το πλοίο είχε φτάσει στο νησί από το μεσημέρι της Παρασκευής και στη σύσκεψη που μεσολάβησε μέχρι την επιβίβαση αποφασίστηκε πως στο πλοίο θα φιλοξενηθούν αποκλειστικά Σύριοι.

Περί τα μεσάνυχτα θα αρχίσει η επιβίβαση των προσφύγων από τη Συρία στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται από την Παρασκευή στο λιμάνι της Κω. Νωρίτερα, οι εμπλεκόμενοι φορείς πραγματοποίησαν συνάντηση στο πλοίο προκειμένου να διευθετηθεί ποιος θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν επί του πλοίου. 

Σε κλίμα κατάνυξης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και χιλιάδων προσκυνητών, τιμήθηκε στην Τήνο η Κοίμηση της Θεοτόκου και η 75η επέτειος του τορπιλισμού της «Έλλης». Κατάνυξη σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Κόσμος: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επικρατέστερος σήμερα διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να τις εκλογές του 2016, συνεχίζει να «παίζει σκληρά» στο μεταναστευτικό λέγοντας τώρα ότι, αν γίνει πρόεδρος, θα απελάσει όλους τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής αλλά και θα ακυρώσει μέρος των παρεμβάσεων Ομπάμα.

Οι θέσεις του Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχία ακόμη και σε ορισμένα τμήματα των Ρεπουμπλικανών, που ανησυχούν πως μπορεί να αποξενώσει κεντρώους ψηφοφόρους. Διαβαθισμένα έγγραφα που προέρχονται από τον «φάκελο Σνόουντεν» δείχνουν πως η ΑΤ&Τ, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, στάθηκε «πολύ συνεργάσιμη» απέναντι στην NSA δίνοντάς της πρόσβαση σε «δισεκατομμύρια mail», όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πακέτο θα υπερψηφιστεί μεν την Τετάρτη από το γερμανικό Κοινοβούλιο, όμως βλέπει τον κίνδυνο διευρυμένης ανταρσίας από τους δικούς της βουλευτές: Ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τους 65 της προηγούμενης ψηφοφορίας προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό «πονοκέφαλο» στην καγκελαρία. Στο Βερολίνο ακούγεται ότι σε αυτή την ψηφοφορία ο αριθμός θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί.

Τους 112 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τις δύο τεράστιες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τετάρτη το Τιαντζίν της Κίνας, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων 95 - κυρίως πυροσβεστών. Περιοχές σε μεγάλη ακτίνα έχουν εκκενωθεί, αν και οι Αρχές δεν βλέπουν, μέχρι στιγμής, κίνδυνο μόλυνσης.

Τρεις ακόμα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που αποδίδεται στους μαχητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην ανατολική Τουρκία. Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για την προέλαση του ένοπλου βραχίονα του κουρδικού κόμματος της Συρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οικονομία: Τριετή δανειακή σύμβαση 86 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1% πέτυχε η Ελλάδα με τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ δόθηκε διαβεβαίωση ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Βασική εκκρεμότητα, το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο όλο πρόγραμμα, το οποίο παραπέμπεται στην πρώτη αξιολόγηση. Η μαραθώνια συνεδρίαση είχε εκπλήξεις και παρασκήνιο.

Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, υποστηρίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. «Γι’ αυτό και επιμείναμε να αναθεωρηθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα» σημειώνει.

«Όποιος δεν το δηλώσει, το έχασε» είναι το μήνυμα που στέλνει, μέσω του Βήματος της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε όσους «ξεχάσουν» να συμπεριλάβουν στο νέο Περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν είτε στη χώρα είτε στο εξωτερικό.

Αθλητισμός: Με το... δεξί μπήκε στο πρωτάθλημα η Σάλκε, καθώς στην πρεμιέρα της εφετινής bundesliga επιβλήθηκε 3-0 εκτός έδρας της Βέρντερ Βρέμης. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έπαιξε σε όλο το 90λεπτο (κεντρικός αμυντικός) με την φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν και πανηγύρισε με την ομάδα του το πρώτο «τρίποντο» της χρονιάς, με 2-1 επί της Χοφενχάιμ.

Την ήττα με 2-1 γνώρισε ο Ηρακλής από τη Φιορεντίνα, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο "Αρτέμιο Φράνκι". Ο "Γηραιός" ήταν ανταγωνιστικός μέχρι το σημείο που ο Περόνε (26΄) ισοφάρισε το γκολ του Κάλινιτς (17΄), αλλά στη συνέχεια οι "Βιόλα" επιβλήθηκαν. Μετά το «στραβοπάτημα» στην πρεμιέρα στην έδρα της η Έβερτον πήρε μεγάλο «διπλό» στο «Σεντ Μέρις» επί της Σαουθάμπτον με 3-0 και πέτυχε την πρώτη εφετινή της νίκη στην Premier League.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: