31 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Λίγες ώρες πριν από την συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη Βουλή, ο πρώην αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε δύο ειδών βεβαιότητες: αφενός ότι τον υπονόμευσαν «υπηρεσιακοί παράγοντες», αφετέρου ότι θα ενταχθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων για εκλογική μάχη στην οποία όλα είναι ανοιχτά, καθώς η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μικρή, αναπροσαρμόζει την προεκλογική τακτική των κομμάτων. Έτσι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχεδιάζουν να απευθυνθούν στους αναποφάσιστους εντείνοντας την πόλωση. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις 08:30 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.500 μετανάστες από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε χθες 988 μετανάστες από τη Σάμο και 1.512 από τη Μυτιλήνη.

Πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των ψηφοδελτίων (6 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια. Η μάχη για μια καλή θέση στις λίστες αναμένεται να είναι σφοδρή, ενώ πολλά ονόματα ακούγονται τις τελευταίες ώρες ειδικά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας - από τον Λάκη Λαζόπουλο, μέχρι προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Λαοκράτης Βάσσος  ή ο Γιάννης Θεωνάς.

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί τπ απόγευμα της Δευτέρας, στις 16:00, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις προθέσεις της για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Κόσμος: Η Ουγγαρία συνεχίζει την κατασκευή του «αντιμεταναστευτικού φράχτη» στα σύνορα με τη Σερβία, η Ευρώπη μετρά νεκρούς από τη θάλασσα μέχρι τις εθνικές οδούς στην Αυστρία αλλά οι εστίες που το πρόβλημα γίνεται ορατό εμφανίζονται σε όλο και περισσότερα σημεία: Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης έχει γίνει άλλο ένας «πρόχειρος καταυλισμός». Παράλληλα, η Αυστρία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα. Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΣ της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το θάνατο 56 κατοίκων σε απομακρυσμένο χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ επιβεβαίωσε ο οικείος κυβερνήτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την προσπάθεια της ισλαμιστικής οργάνωσης να επεκτείνει τον έλεγχό της. Την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώθηκαν 500 ημέρες από την απαγωγή των 219 μαθητριών, οι περισσότερες από τις οποίες ακόμη αγνοούνται.

Σημαντικές ζημιές σε τμήμα του ναού του Μπελ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας προκάλεσαν οι τζιχαντιστές της ISIS, συνεχίζοντας την «επίδειξη δύναμης» μετά την κατάληψη της πόλης. Η καταστροφή των μνηεμίων, μετά την ισοπέδωση του ναού του Βάαλ, προστίθεται στην βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων.

Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή στην κοινότητα Κουαλέντρο της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, καταστρέφοντας τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Οι τοπικές αρχές μιλούν για την μεγαλύτερη φωτιά της φετινής αντιπυρική περιόδου.Περίπου 200 Φινλανδοί διαδήλωσαν την Κυριακή διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στην πόλη Σάλο, πρώην έδρα της εταιρείας Nokia.

Οικονομία: Προειδοποίηση ότι ενδεχόμενο Grexit θα επηρέαζε σημαντικά τις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου απεύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Στις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. 

Το πρακτορείο σημειώνει πως οι προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παράκτια ακίνητα απέτυχε παταγωδώς. Όπως υπογραμμίζει, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 έχει αποφέρει μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014.

Εξειδικευμένους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν την εκπαίδευση των πληρωμάτων και τις συνθήκες εντός των πλοίων θα διεξάγουν διεθνώς οι αρχές πολλών κρατών στα πλαίσια της διεθνούς συμφωνίας SOLAS και των ψηφισμάτων της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.  

Αθλητισμός: Ιδιαίτερα αιχμηρός παρουσιάστηκε ο Γιώργος Καραγκούνης κατά της ΕΠΟ και του Γιώργου Γκιρτζίκη κατηγορώντας την διοίκησή της για προσπάθεια να τον περιθωριοποιήσει. Ο παλαίμαχος άσος έκανε λόγο για λασπολογία σε βάρος του, που θα σήκωνε και μηνύσεις, ωστόσο είπε πως «... δεν θα πέσω στο επίπεδό τους».

Η Ρόμα επικράτησε εντός έδρας με 2-1 της Γιουβέντους στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Οι Ρωμαίοι, που ήταν καλύτεροι σε όλη την διάρκεια του αγώνα, άνοιξαν το σκορ στο 61΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πιάνιτς που άφησε «άγαλμα» τον Μπουφόν. Στο 79΄ ο Τζέκο με κεφαλιά έκανε το 2-0 και εκεί που έδειχνε πως το υπόλοιπο του αγώνα ήταν διαδικαστικό η Γιουβέντους ξαναμπήκε στο κόλπο με τέρμα του Ντιμπαλά στο 88΄.

Η Σεντ Ετιέν… ευτύχισε να αγωνιστεί με παίκτη παραπάνω από το 4ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Μπαστιά για την 4η αγωνιστική του Championnat, καθώς ο Νταϊκού αντίκρισε την απευθείας κόκκινη κάρτα, ωστόσο, ίδρωσε για να κερδίσει (2-1). Στο 20’ ο Περίν άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, αλλά στο 41’ οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 με τον Ντάνιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: