13 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό Βlue star 2 μεταφέροντας 1.800 άτομα, εκ των οποίων οι 1.100 ήταν μετανάστες από την Κω. Την Παρασκευή αναμένεται να καταπλεύσει στην Κω το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δυναμικότητας έως 2.500 θέσεων, όπου θα φιλοξενήσει προσωρινά μετανάστες για περίπου 15 ημέρες.

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, ξεκινά το πρωί της Πέμπτης στις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, οπότε θα αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας στην Ολομέλεια.  

Υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για το μνημόνιο. Κάλεσμα στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο κατά της νέας συμφωνίας, το βράδυ (20:00) της Πέμπτης απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ. Το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στις ειδικές και κατεπείγουσες συνθήκες που επικρατούν αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην ανάγκη άμεσης ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή. «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει τον δικό της τρόπο, ο οποίος κρίνεται» ανέφερε για τα όσα έγιναν στη Διάσκεψη των προέδρων.

Κόσμος:Ο 27χρονος Ντάνιελ Λόπεζ, που είχε καταδικαστεί στο Τέξας στην εσχάτη των ποινών για το θάνατο αστυνομικού, κατάφερε να υλοποιηθεί η επιθυμία του και να εκτελεστεί νωρίτερα. Ο Λόπεζ είχε καταδικαστεί πριν από έξι χρόνια και είχε αποποιηθεί κάθε δικαίωμά του για επανεξέταση της ποινής, θέλοντας να επισπεύσει όσο μπορούσε το τέλος και τις δυσκολίες για την οικογένειά του.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν βιομηχανική περιοχή στην πόλη Τιαντζίν, στα βορειοανατολικά της Κίνας. Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές αρκετά χιλιόμετρα μακριά και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 44 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 400, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού-ψυγείου σε κατάμεστη αγορά στο Σαντρ Σίτι, μία σιιτική συνοικία της βορειοανατολικής Βαγδάτης, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε ότι μια πρόσφατη επέμβαση στο συκώτι τού αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο που είχε κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. O Κάρτερ, 90 χρονών σήμερα, εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με το Δημοκρατικό Κόμμα το 1976 και έχασε τις εκλογές του 1980 από τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις επανδρωμένες αεροπορικές επιχειρήσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.

Οικονομία: Στα 141,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC το α' εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 43,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του όγκου πωλήσεων, με αποτέλεσμα την καταγραφή αύξησης 3,8% για το εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.022 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.736 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.375 εκατ. ευρώ.

Ανησυχία στους επενδυτές προκαλεί η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν 3,5%. Κάποιοι θεωρούν ότι το Πεκίνο αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ άλλοι διακρίνουν ενδείξεις για απαρχή πολέμου ισοτιμιών.

Αθλητισμός: Την ήττα με 3-0 γνώρισε ο Παναθηναϊκός στο φιλικό αγώνα με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στην Ισπανία. Οι «πράσινοι» παρά το πολύ καλό πρόσωπο που έδειξαν έως το 80ο λεπτό, δέχθηκαν τρία γκολ στο τελευταίο 8λεπτό του αγώνα, αδικώντας ουσιαστικά τους εαυτούς τους.

Μία από τις κορυφαίες μεταγραφές της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποίησε η Ρόμα, που ανακοίνωσε την απόκτηση του Βόσνιου διεθνούς επιθετικού, Εντίν Τζέκο από τη Μάντσεστερ Σίτι

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των δύο πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκ. Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει με δύο παιχνίδια στις 19:15 το Σάββατο 22 Αυγούστου και συγκεκριμένα το ΑΕΛ Καλλονή – ΑΕΠ Ηρακλής και Πανθρακικός – Αστέρας Τρίπολης και έναν στις 21:30 το ΑΕΚ-Πλατανιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: