07 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Το κουβάρι μιας πολύ ιδιαίτερης υπόθεσης με επίκεντρο τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές της δίωξης κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με τα Νέα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει ένα στέλεχος της ΕΥΠ, ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ένας δικηγόρος και αλλοδαποί υπήκοοι.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής εκτιμάται πως θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται ώρα σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης λόγω της βραδυνής καταιγίδας. Την οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου σχήματος δρομολογούν οι περιοδείες στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στην περιφέρεια, με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων. 

Μετά τον Παν.Λαφαζάνη, που από τη Θεσσαλονίκη διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, σειρά είχαν οι δηλώσεις του Δημ.Στρατούλη, ο οποίος απηύθυνε από τον Βόλο κάλεσμα για «συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του 'όχι'».

Νεκρή ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας 10χρονη που είχε πάει για μπάνιο με τη μητέρα της το απόγευμα της Πέμπτης. Στην Κρήτη ένα οκτάχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του, ενώ βρισκόταν σε πισίνα ξενοδοχείου στην περιοχή του Φραγκοκάστελου Σφακίων. Και στις δύο περιπτώσεις θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή για να αποσαφηνιστούν τα ακριβή αίτια θανάτου των κοριτσιών.

Μαζικό κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν αιτήσεις για να συνταξιοδοτηθούν υπό τον φόβο του νέου Ασφαλιστικού. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 υπάλληλοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Κόσμος: Εννέα άτομα συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για τον εντοπισμό ατόμων που σχετίζονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή στρατολογούν νέους για να πολεμήσουν στο Ιράκ, τη Συρία ή σε άλλα μέτωπα στο εξωτερικό. Εντάλματα εκκρεμούν για ακόμα 27 άτομα.

Τρεις κινδύνους και τρεις ευκαιρίες εντοπίζουν για την Ευρώπη και την Ελλάδα οι Ζακ Ντελόρ, Πασκάλ Λαμί, Γκέρχαρντ Κρόμε, Χένρικ Εντερλάιν και Αντόνιο Βιτορίνο, σε κοινό άρθρο τους για το μέλλον της Ευρωζώνης το οποίο δημοσιεύεται στο vima.gr. Κατά της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τσακ Σάμερ, η ισχυρότερη φωνή της εβραϊκής κοινότητας στο αμερικανικό Κογκρέσο και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινός, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας για τους επισκέπτες που προέρχονται από τις 38 χώρες για τις οποίες δεν χρειάζεται θεώρηση ή βίζα (VWP). Στη λίστα περιλαμβάνονται και ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία φεύγουν εκατοντάδες υπήκοοι για να πολεμήσουν με ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. 

Υπερβολικός, κωμικός, προβοκάτορας: ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, επικεφαλής στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εμφάνισε τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό του στο πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου, με τους αντιπάλους του να καταβάλλουν προσπάθειες για να επιβάλουν τη σοβαρότητα.

Οικονομία: «Σόιμπλε κατά Γιούνκερ» τιτλοφορείται δημοσιευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, το οποίο αναδεικνύει την διάσταση απόψεων που έχουν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν είναι εφικτή μια συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ανοδικά άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κέρδη, αλλά και υψηλές διακυμάνσεις.

Χρηματοδοτικά εργαλεία επιθυμεί να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ώστε η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 να μην οδηγήσει σε τεράστιες ζημιές τους ιδιώτες επενδυτές, που πέρυσι επένδυσαν συνολικά 8,3 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες. Στη βάση αυτή, κυβέρνηση και ΤτΕ προτείνουν στους θεσμούς μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών να καλυφθεί με «υβριδικά» κεφάλαια και συγκεκριμένα με μετατρέψιμα ομόλογα (contingent convertible bonds - CoCos).

Αθλητισμός: Την πρόκρισή τους στα play off του Europa League εξασφάλισαν ΠΑΟΚ και Ατρόμητος. Ο Δικέφαλος του Βορρά στη ρεβάνς του Γ' προκριματικού της διοργάνωσης αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Σπαρτάκ Τρνάβα στη Σλοβακία (είχε νικήσει 1-0 στην Τούμπα) και χάρις στο εκτός έδρας γκολ που πέτυχε στο 48' ο Κωνσταντινίδης θα βρεθεί την Παρασκευή στην κλήρωση που θα διεξαχθεί στη Νιόν. 

Εκεί θα βρίσκεται και ο Ατρόμητος, ο οποίος νίκησε για 2η φορά την ΑΪΚ Στοκχόλμης (3-1 στη Σουηδία) με 1-0 στο Περιστέρι, και πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρόκριση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ανακοινώθηκε και επίσημα την Πέμπτη από τη Μπενφίκα η απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου. 

Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο για ένα χρόνο με τους πρωταθλητές Πορτογαλίας, οι οποίοι τον απέκτησαν με τη μορφή δανεισμού από τη Φούλαμ. Σκυμμένα κεφάλια κατά την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Αθήνα μετά από την ήττα-αποκλεισμός των Πρασίνων από την Μπριζ στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Οι παίκτες του Αναστασίου επέστρεψαν στην Ελλάδα και μόνο ο Στέφανος Κοτσόλης έκανε δηλώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: