30 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ζητάμε ψήφο μιας νέας αρχής για την παράταξή μας και για τη χώρα, επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής. Να «κόψουν λίγο από τα φτερά των παλαιών κομμάτων και να δώσει στο Ποτάμι τη δύναμη να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης» ζητά από τους ψηφοφόρους ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News.

Φωτιά ξέσπασε σε δασική πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Κυριακής. Για την κατάσβεσή της επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με 26 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο και δύο αεροσκάφη. Ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση με μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για το Βήμα της Κυριακής μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Ανάλογη εικόνα σχηματίζουν και άλλες δύο δημοσκοπήσεις.

Υπέρμαχος της συνεννόησης δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς θεωρεί ότι «στην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η λύση των προβλημάτων απαιτεί εθνική συνεννόηση και λογική».

Κόσμος: Αστυνομικός στη Νέα Υόρκη που βρισκόταν σε μυστική αποστολή πυροβόλησε και σκότωσε έναν 61χρονο αθώο περαστικό, όταν επιχείρηση για εξάρθωση ομάδας εμπορίου όπλων βγήκε εκτός ελέγχου. Ο αστυνομικός παρίστανε τον «ενδιαφερόμενο» για να αγοράσει όπλα αλλά βρέθηκε υπό την απειλή όπλου και άνοιξε πυρ σε ύποπτο που προσπαθούσε να διαφύγει.

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο Τόκιο εναντίον του νόμου που διευρύνει τις δυνατότητες της Ιαπωνίας να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερο βάρος στη χώρα, καθώς μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιαπωνία είχε εγγράψει στο Σύνταγμα «δικλείδα ειρήνης» που περιόριζε σημαντικά την στρατιωτική δραστηριότητα έξω από τη χώρα.

Τη ζωή τους έχασαν 65 νεαρές στη Σουζιλάνδη που μεταφέρονταν -στο πίσω μέρος ανοικτού φορτηγού- στο παλάτι του βασιλιά της χώρας για τον «Χορό των Καλαμιών», στον οποίο κάθε χρόνο κοπέλες χορεύουν γυμνόστηθες μπροστά στον μονάρχη. Τις πρώτες ώρες, ακόμη και αναφορές για το τραγικό δυστύχημα συναντούσαν «δυσκολίες» να βρουν το δρόμο τους για τη δημοσιότητα.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατέβηκαν για δεύτερη φορά στους δρόμους της Βηρυτού για να καταγγείλουν το πολιτικό κατεστημένο, που το θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να παράσχει στοιχειώδεις υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ στην πρωτεύουσα.

Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, το οποίο πιστεύει ότι θα εμποδίσει την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας. «Το πρώτο τμήμα του μεθοριακού φράχτη ολοκληρώθηκε δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οικονομία:Μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, αντί μίας καθαρής διαγραφής του, θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα να διαχειριστεί το «μη βιώσιμο» χρέος της, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Μπορεί ο Γ.Βαρουφάκης να είχε διαψεύσει ότι σημειώθηκε «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του ίδιου και του επικεφαλής του Eurogroup, ωστόσο, ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει σε δημοσιογράφο της Liberation ότι πράγματι «κόντεψαν να έρθουν στα χέρια» και χρειάστηκε ο ίδιος να παρέμβει.

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αθλητισμός:Συνέχεια στην 2η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ την Κυριακή. Ο Παναθηναϊκός μετά το σοκ του αποκλεισμού του από την Ευρώπη θα υποδεχθεί στη Λεωφόρο την Καλλονή, ενώ ο ΠΑΟΚ που προέρχεται από την πρόκριση στους ομίλους του Europa, έχει δύσκολη αποστολή στα Γιάννενα απέναντι στον ΠΑΣ.

Ο έτερος ευρωπαίος, Αστέρας Τρίπολης φιλοξενεί τον Παναιτωλικό και ο Ηρακλής υποδέχεται τον Πανιώνιο στην «πρώτη» του Καυτανζογλείου στα μεγάλα σαλόνια έπειτα από χρόνια. Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπενφίκα έβαλε ο Ανδρέας Σάμαρης ύστερα από πάσα του Κώστα Μήτρογλου στο επεισοδιακό 3-2 της ομάδας των Ελλήνων παικτών με την Μορεϊορένσε για το πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Μόνη στην πρώτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, έστω και για λίγο, βρίσκεται η Σασουόλο, η οποία επικράτησε 1-0 στην έδρα της Μπολόνια και μετράει δύο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές. Έτσι η Σασουόλο θα μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας μέχρι την Κυριακή, αφού Μίλαν και Έμπολι που αναμετριούνται αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους 0 βαθμούς.

Στον τελευταίο αγώνα της ημέρας η Μίλαν κατάφερε με δυσκολία να λυγίσει την αντίσταση της Εμπολι και να πάρει τη νίκη στο Μιλάνο με 2-1. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν τα νέα μεταγραφικά αποκτήαμτα Λουίζ Αντριάνο και Κάρλος Μπάκα.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: