17 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Πρόταση μομφής εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή Tο Ποτάμι, για τη στάση και τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει η πρόεδρος της Βουλής. Το Ποτάμι έχει ήδη στείλει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλην ΧΑ - σχετικό κείμενο, επιχειρώντας να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν οι 151 βουλευτές που απαιτούνται.

Όλοι οι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν προς τις κάλπες και μάλιστα «το συντομότερο δυνατόν», όπως εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη στον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, στις 20 Αυγούστου, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει ήδη χαθεί, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ημερομηνία των εκλογών - με πιθανότερη την 20η Σεπτεμβρίου.Συνεχίζεται η επιβίβαση σύρων προσφύγων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει δέσει στο λιμάνι της Κω, με τουλάχιστον 482 να έχουν ανέβει  μέχρι στιγμής. 

Το πλοίο έχει χωρητικότητα 2.500 ατόμων και η επιβίβαση, αποκλειστικά Σύρων, γίνεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Παράλληλα, σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, το περασμένο τριήμερο περισυνελέγησαν 1.728 μετανάστες. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ 99,5. 

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του ενδεχόμενου να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου. Με ορατή την πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επιχειρούν να απορρίψουν εκ των προτέρων το «παιχνίδι των ευθυνών» που εκτιμάται ότι θα διαδραματιστεί στη συνέχεια. «Δεν έχουμε σκοπό να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά θέλουμε να την βγάλουμε από το μνημονιακό δρόμο» δηλώνει ο Θ.Πετράκος.

Κόσμος: Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ενόχλησή της στο Πεκίνο για την δραστηριότητα κινέζων πρακτόρων σε αμερικανικό έδαφος, που «πιέζουν» Κινέζους που έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ και οι περισσότεροι καταζητούνται σε υποθέσεις διαφθοράς. Η δουλειά των πρακτόρων, που διαφέρει από την «κανονική» κατασκοπεία, εμπλέκει διάφορες μεθόδου εκβιασμού και απειλών.

Συνεργεία διάσωσης της Ινδονησίας προσπαθούν να προσεγγίσουν το δύσβατο σημείο στην ανατολική Παπούα όπου εντοπίστηκαν, από αέρος, συντρίμμια που θεωρείται ότι προέρχονται από την πτήση της Trigana Air με 54 επιβαίνοντες. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχουν επιζώντες. Θύματα του καταστροφικού δυστυχήματος στο Τιαντζίν της Κίνας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, την ώρα που η δυσφορία στην περιοχή γίνεται πιο αισθητή για τον χειρισμό των Αρχών. 

Παράλληλα, η επίσημη επιβεβαίωση πως στις εγκαταστάσεις που πήραν φωτιά εντοπίστηκε κυανιούχο άλας έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο μόλυνσης. Παράλληλα, τα κινεζικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέα, μικρή, έκρηξη στο σημείο. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι κύρωσε τον δρακόντειο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που διευρύνει την δικαιοδοσία ειδικών δικαστηρίων, προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη σε στρατό και αστυνομία αλλά και προβλέπει υψηλά πρόστιμα σε δημοσιογράφους όταν οι αναφορές τους «αποκλίνουν από τις επίσημες αναφορές» σχετικά με επιθέσεις. 

Το αυστηρότερο πλαίσιο υιοθετείται με φόντο τους ισλαμιστές ενόπλους στο Σινά αλλά και τους -εκτός νόμου- Αδελφούς Μουσουλμάνους. Μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου θα είναι «το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά την διάσωση της Ελλάδας, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε από κοινού», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «ανάξια» της Γερμανίας τα κρούσματα βίας σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί λόγο χορήγησης ασύλου.

Οικονομία: Περισσότερα από τα μισά κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης του νέου πακέτου στήριξης των 85,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου έως το τέλος του 2015. Οι δόσεις, όπως είναι αναμενόμενο, θα εξαρτώνται από την εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων. Ριζική αλλαγή στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, αναμένεται από τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ανατροπές σε συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές και παροχές υγείας. Βέβαιη ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ασκήσει πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο δίκτυο ZDF παραμονές της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων.

Αθλητισμός: Ο Μανουέλ Ντα Κόστα είναι τελικά η επιλογή του Μάρκο Σίλβα για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο γεννημένος στην Γαλλία στόπερ, που θα παίξει ως Πορτογάλος, ενώ είναι διεθνής με την εθνική Μαρόκου, αναμένεται στην Αθήνα το μεσημέρι, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους νταμπλούχους

Αν είχαν απομείνει αμφιβολίες για το επίπεδο ετοιμότητας της ΑΕΚ, έξι ημέρες πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της, διαλύθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Ανκόνα. Η Ενωση κράτησε στο 0-0 την Ιντερ, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα στους φίλους της.

Σε ελληνικό έδαφος για τον ΠΑΟΚ αφίχθη, ο Γκόικο Τσίμιροτ. Ο 23χρονος Βόσνιος μέσος της Σεράγεβο έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει από κοντά τις τελικές επαφές με τους διοικούντες τον «Δικέφαλο», αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξής του στο ρόστερ της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: