05 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, η στρατηγική ανάπτυξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους αρμόδιους υπουργούς κατά την επίσκεψή του στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν κινητοποιήσεις. Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Αριστερής Πλατφόρμας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη -κύριο εκφραστή της Αριστερής Πλατφόρμας - να δηλώνει εκ νέου την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ότι «νέο μνημόνιο εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω».

Η κυβέρνηση δεν θέλει συμφωνία - γέφυρα με τους δανειστές, αλλά οριστική συμφωνία για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Περίπου 10.000 ακίνητα αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι το τέλος του χρόνου και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. 

Η κτηματογράφησή τους άρχισε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα και συνολικά μέχρι σήμερα φτάνουν τα 200.000. Υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ της Τρίτης ο 38χρονος υπαξιωματικός Τεθωρακισμένων, ο οποίος αυτοτραυματίσθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο. Ο υπαξιωματικός νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ύστερα από αερομεταφορά από τη Σάμο.

Κόσμος: Την έναρξη ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους προανήγγειλε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας ότι στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά μαχητικά, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ήδη κατευθύνονται στις αεροπορικές βάσεις επί τουρκικού εδάφους.

Μετά τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα του απηύθυνε στον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, διά του υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Πρόκειται για άλλη μία κίνηση δυτικής κυβέρνησης που δείχνει ότι οι σχέσεις με την Τεχεράνη έχουν μπει σε τροχιά εξομάλυνσης μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στην Κουάλα Λουμπούρ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσουν «ένα φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος». Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών σε διάστημα 48 ωρών, αφού Κέρι και Λαβρόφ είχαν συνομιλίες και τη Δευτέρα στο Κατάρ.

Εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους έλαβαν 13.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτα 20 πύρινα μέτωπα. Πάνω από 10.000 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα γης στην αμερικανική πολιτεία που πλήττεται από τη σφοδρότερη ξηρασία στην ιστορία της.

Πριν το τέλος της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων που θα δείξουν εάν το τμήμα φτερού αεροσκάφους, που βρέθηκε στο νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, ανήκει στη μοιραία πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014 με 239 επιβαίνοντες.

Οικονομία: Το 2015 ενδέχεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αξία συμφωνιών καθώς η ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών επιταχύνθηκε περαιτέρω μέσα στο έτος, αναφέρει σε έκθεσή της η Ernst & Young.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταστήσουν δικαιότερο και πιο αναλογικό, αλλά και στη ρύθμιση των 100 δόσεων εξετάζει η Κυβέρνηση σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα Τετάρτη στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Με μικρή πτώση κινείται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους τραπεζικούς τίτλους να παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, εξαιρούμενης της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας η οποία σημειώνει μικρά κέρδη.

Αθλητισμός: Με την αισιοδοξία ότι θα επιστρέψει στη βάση του με την πρόκριση για τα πλέι οφ του Europa League, «πέταξε» ο ΠΑΟΚ το πρωί για τη Σλοβακία και τον αγώνα ρεβάνς της Πέμπτης με τη Σπαρτάκ Τρνάβα, για τον τρίτο προκριματικό γύρο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Παιχνίδι για το οποίο έχει «προίκα» το 1-0 της πρώτης αναμέτρησης στην Τούμπα και πάνω σε αυτήν θα πατήσει για να πετύχει το στόχο του.  

Παρελθόν από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αποτελούν ο Σέρχιο Μαρκαριάν και ο Γιώργος Καραγκούνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sportday». Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε μπει στο δίλημμα της αποχώρησης ενός εκ των δύο και τελικά αποφάσισε να μην επιλέξει... μεριά και να τους διώξει και τους δύο σε ένα απόγευμα. Οι δύο άνδρες φέρεται να έχουν ήδη υπογράψει τη λύση της συνεργασίας τους με τη γαλανόλευκη και εντός της ημέρας αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Ο ΑΠΟΕΛ πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Champions League παρά την ήττα με 1-0 από την Μίντιλαντ στην Κύπρο, αφού υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια την νίκη του με 2-1 στη Δανία την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Κύπριοι αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 29' λόγω αποβολής του Βινίτσιους.

Αποκλεισμός σοκ για τον Άγιαξ που παρά το 2-2 που είχε πάρει στη Βιένη από την Ραπίντ, ηττήθηκε στην Ολλανδία με 3-2 και έμεινε εκτός. Άνετη πρόκριση για την Μονακό με 4-0 στο Πριγκιπάτο και συνολικό σκορ 7-1, ενώ στα πλέι οφ πέρασε και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ που πήρε 3-3 στην έδρα της Μόλντε (1-1 το πρώτο ματς στην Κροατία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: