18 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στην τελική φάση της επεξεργασίας των στοιχείων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στην εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να οδηγηθούν την Τρίτη οι επτά Γεωργιανοί που συνελήφθησαν για την υπόθεση της ληστείας σε κατοικία στην Ύδρα και του θανάτου του 67χρονου εστιάτορα, ενώ συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για δύο ακόμη δράστες. Κηδεύεται σήμερα στην Ύδρα ο άτυχος άνδρας.

Να αποσείσει το βάρος της πτώσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η Αριστερή Πλατφόρμα και περνά στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Στάθης Λεουτσάκος εξαπέλυσε βολές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη, καταγγέλοντας ότι «αυθαίρετα έχει καταργήσει το κόμμα και έχει βάλει τα όργανα στην κατάψυξη», καθώς δεν τέθηκε σε συζήτηση το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Πρόταση εμπιστοσύνης; Για ποιο λόγο;» τιτλοφορείται και το κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας iskra. Σκληρός έναντι των διαφωνούντων, εν όψει του ενδεχομένου «αναμέτρησης» στη Βουλή ή εκλογών, εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Η κατάσταση του ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω καταψηφίζοντας", δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ» τονίζει, ενώ παράλληλα «καρφώνει» την Αριστερή Πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι «προτείνει Μνημόνιο και δραχμή».

Η Βουλή ανοίγει μεθαύριο, Πέμπτη, με συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, ωστόσο το κυρίαρχο ερώτημα των ημερών είναι εάν οι κοινοβουλευτικές εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εφόσον ο πρωθυπουργός ζητήσει κάτι τέτοιο. Τι προβλέπεται σε αυτήν την περίπτωση.

Κόσμος: Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόκειται να επιστρέψει εντός της ημέρας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τούρκο πρόεδρο, μετά την αδυναμία του να βρει εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν, όπως όλα δείχνουν, δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή, θα πρέπει να διαλυθεί η κυβέρνηση Νταβούτογλου και να σχηματιστεί διακομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Για να αντιμετωπίσουν τα αρκετά πύρινα μέτωπα που μαίνονται κυρίως στις δυτικές πολιτείες, οι Αρχές των ΗΠΑ χρειάστηκε να κινητοποιήσουν ακόμη και δυνάμεις του στρατού. Φωτιές έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις και ακόμη και σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις, με τις σημαντικότερες να καίνε στο Tσέλαν, στο Άινταχο, το Όρεγκον και την Καλιφόρνια.

Η πρώτη έρευνα των εκατοντάδων mail της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή του ΥΠΕΞ μέσω προσωπικού της λογαριασμού έδειξε πως 305 μηνύματα πρέπει να εξεταστούν στενότερα επειδή ενδεχομένως να περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες. Η υπόθεση έχει ρίξει την σκιά της στην επιδίωξη της Κλίντον να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

Οι χειρότεροι φόβοι για τους επιβαίνοντες της πτήσης της Trigana Air που συνετρίβη στην Παπούα επιβεβαιώθηκαν: Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν τις σορούς και των 54 που επέβαιναν από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, από το οποίο ελπίζουν σε στοιχεία για τα αίτια της τραγωδίας.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για έναν ύποπτο στην πολύνεκρη επίθεση στην Μπανγκόκ. Πρόκειται για έναν άνδρα που εμφανίζεται σε εικόνες από κάμερα κλειστού κυκλώματος κοντά στο σημείο της έκρηξης. Την ίδια ώρα, ο απολογισμός της επίθεσης έχει ανέβει σε 22 νεκρούς και 123 τραυματίες.

Οικονομία:Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τρίτη. Με ελαφρά πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει οριακή άνοδο έναντι του δολαρίου.

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, προς τις περιφέρειες όλης της χώρας, το υπουργείο Οικονομίας ζητά μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 να έχουν αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία Εσόδων (και να ενημερωθούν και οι δικές του υπηρεσίες), τα αποτελέσματα της διασταύρωσης των στοιχείων για την τοποθέτηση και λειτουργία των ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, μετά τον σχετικό περυσινό διαγωνισμό και την πρόσφατη εισήγηση του TAIΠEΔ.

Αθλητισμός: Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η απόκτηση του Πέδρο από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το σημερινό δημοσίευμα του «Sky Sports», σύμφωνα με το οποίο ο 28χρονος βραχύσωμος Ισπανός επιθετικός, συμφώνησε με τους διοικούντες τους «μπέμπηδες» όσον αφορά στους όρους του συμβολαίου του.

Μεγάλη κινητικότητα στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού καθώς εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την απόκτηση τόσο του Ντα Κόστα όσο και του Σεμπά, που φτάνει στην Αθήνα στις 14:45. Όπως επιβεβαιώνεται, πλέον, από τους Πειραιώτες, ο Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ αναμένεται να περάσει ιατρικές εξετάσεις κι εν συνεχεία θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο.

Ο Ζεράρ Πικέ κινδυνεύει με «καμπάνα» από 4 έως και 12 αγωνιστικές, επειδή έβρισε τον βοηθό διαιτητή του δεύτερου τελικού του ισπανικού Σούπερ Καπ κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο για μια φάση στην οποία ο Αντούριθ ξεκίνησε από θέση οφ σάιντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: