24 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Ειδικός της πολιτικής απάτης είναι όποιος τη διαπράττει, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του και όχι οποίος την αποκαλύπτει» δήλωσαν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου ο Β.Μεϊμαράκης να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, καθώς η προσπάθειά του, όπως ήταν αναμενόμενο, απέβη άκαρπη. «Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση» είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Με γοργούς ρυθμούς, εξαιτίας και του περιορισμένου χρόνου έως τις κάλπες, προχωρά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος. Στόχος μας είναι «η ενότητα και η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε τη Δευτέρα, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει τον πήχη που θέτει εν όψει εκλογών. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη μια κυβέρνηση συνεργασίας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το κόμμα της διαθέτει ανθρώπους με εμπειρία.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συμπαρατάσσεται με τη Λαϊκή Ενότητα.Σφοδρή επίθεση στον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση εξαπέλυσε με πολυσέλιδη ανοιχτή επιστολή του ο Αριστείδης Φατούρος, σύμβουλος προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονισμού του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

Κόσμος: Το γαλλικό Φρανζί-αν-Μπρες υποδέχθηκε σαν...ροκ σταρ τον Γιάνη Βαρουφάκη, προσκεκλημένο του Αρνό Μοντεμπούργκ - πρώην υπουργού των Ολάντ-Βαλς που έχει φήμη «αριστερού αιρετικού». Η υποδοχή πλαισιώνει το μπαράζ συνεντεύξεων του Γ.Βαρουφάκη τις τελευταίες ημέρες, στις οποίες ασκεί κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα αλλά και αναφέρεται μέχρι και σε... ειδικά δικαστήριο, λέγοντας με νόημα πως «θα ήταν ενδιαφέρον» αν καταδικαζόταν για «εσχάτη προδοαία» επειδή έτσι «θα μπορούσα να τους ξεσκεπάσω».

Οι χιλιάδες πρόσφυγες -κυρίως από τη ρημαγμένη Συρία- και μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στο Αιγαίο έχουν κάνει μεν το καθοριστικό βήμα της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όμως αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει τέλος της περιπέτειάς τους: Μετά κόπων και βασάνων, πρέπει να περάσουν την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για να φτάσουν στην Ουγγαρία και στον τοίχο με συρματόπλεγμα που χτίζει ο Βίκτορ Ορμπάν. Η πορεία δείχνει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος και συνοψίζει την ανάγκη συντονισμένης δράσης.

Τρεις σοροί που βρεθήκαν στο ηφαίστειο Τσιμποράζο του Ισημερινού ενδέχεται να είναι ορειβατών που χάθηκαν πριν από 20 χρόνια σε χιονοστιβάδα. Μαζί με τις σορούς βρέθηκαν αντικείμενα, από τα οποία η αστυνομία ελπίζει ότι θα αντλήσει στοιχεία για την ταυτοποίησή τους. Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε εργοστάσιο στο Καβασάκι, νότια του Τόκιο, κοντά στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. 

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε αποθήκη του αμερικανικού στρατού σε άλλο σημείο νότια του Τόκιο - χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση των δύο περιστατικών. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην ανατολική Συρία, ανέφερε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας την Κυριακή.

Οικονομία: Στο «κόκκινο» άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, καθώς στο ήδη επιβαρημένο κλίμα λόγω των πρόωρων εκλογών, προστίθεται και το αρνητικό διεθνές κλίμα λόγω των μαζικών ρευστοποιήσεων στις μετοχικές αγορές Ασίας και Ευρώπης. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται τη Δευτέρα η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαμορφούμενη στο 1,1464 δολάριο. Ενδοσυνεδριακά το ζεύγος ξεπέρασε την αντίσταση του 1,1490 την οποία ωστόσο απώλεσε στην συνέχεια.

Σε πλήρη μεταστροφή θέσης σχετικά με την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μέσα σε λίγα 24ωρα. Αν και μετά το διάγγελμα Τσίπρα στις 20 Αυγούστου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφασή του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος, με νέα έκθεσή του ο οίκος λαμβάνει αποστάσεις από την αρχική του θέση και χαρακτηρίζει την παραίτηση Τσίπρα πιστωτικά θετική.

Αθλητισμός: Επιστροφή στο Βέλγιο για τον Μιχάλη Σηφάκη, ο οποίος για τα τα επόμενα δύο χρόνια θα αγωνίζεται στην Κόρτραϊκ. Ο 30χρονος γκολκίπερ είχε κάνει ξανά ένα πέρασμα από τη «Jupiler League» τη σεζόν 2012/13 με τη φανέλα της Σαρλερουά. Έμμεση διαβεβαίωση της αποχώρησης του Δημήτρη Σαλπιγγίδη από τον ΠΑΟΚ ήταν η δήλωση του προπονητή της ομάδας Ιγκόρ Τούντορ. 

Μετά τον αγώνα με την Ξάνθη, που σε σχετική ερώτηση για τον διεθνή παίκτη, είπε πως είχε τις προηγούμενες μέρες συζήτηση μαζί του, το περιεχόμενο της οποίας δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει. Ξέσπασμα της Μαρσέιγ εναντίον της Τρουά. Η ομάδα της Μασαλίας προερχόταν από δύο διαδοχικές ήττες και απόψε διέλυσε με 6-0 την αντίπαλό της σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 3η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. 

Χωρίς νικήτρια και σκορ ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ligue 1, ανάμεσα στην Λιλ και την Μπορντό, με τις δύο ομάδες να μην έχουν καταφέρει ακόμα να πανηγυρίσουν νίκη στο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: