13 Αυγούστου, 2015

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΓΕΦΥΡΑ

 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινήσεις και προτείνει στην ουσία βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο με τους θεσμούς νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα ανοιχτά ερωτήματα που επισημαίνει ο κ Σόιμπλε αφορούν τρία κυρίως ζητήματα:

α).τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού),

β).τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο κούρεμα, όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα) και

γ).τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Το έγγραφο Σόιμπλε, το οποίο αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποτιμά πιο θετικά τη συμφωνία Ελλάδας – θεσμών, ασκεί κριτική και σε κάποια άλλα σημεία: Στη σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Στο μνημόνιο όμως δεν αναφέρεται αντίστοιχη διορία.

Στο έγγραφο επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής είχε αποφασιστεί η μεταρρύθμιση να γίνει υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών - μελών της ΕΕ σε τεχνοκρατικό επίπεδο που έγινε το βράδυ. 

Από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν ακόμα ορισμένα σημεία, παρ´ όλα αυτά, όμως, υπάρχει η «γενικότερη πρόθεση» για επικύρωση της συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Στο μεταξύ, «Deja vu» χαρακτηρίζει το δίκτυο CNBC τις αντιδράσεις του Βερολίνου για τη συμφωνία της Ελλάδας αναφέροντας ότι «χωρίς να έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο τρίτο Μνημόνιο η Γερμανία γκρινιάζει ήδη για τη συμφωνία εγείροντας φόβους ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να πατήσει πόδι στην τελευταία συμφωνία – αν και η Γερμανική κυβέρνηση είπε στο CNBC ότι δεν απορρίπτει το πακέτο διάσωσης».

Το οικονομικό δίκτυο επισημαίνει τις πληροφορίες για το έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις παρατηρήσεις του για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ που συμμετείχε στα δύο Μνημόνια που προηγήθηκαν. Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ Γιόργκ Βάισγκερμπερ δήλωσε στο CNBC ότι η Γερμανική κυβέρνηση δεν απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Σε δήλωση που έστειλε μέσω e-mail αναφέρει ότι η Γερμανία «εξέτασε ενδελεχώς το προσχέδιο του Μνημονίου. Ως μέρος της διαδικασίας ελέγχου έχουμε ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν στο Eurogroup».

Αρνήθηκε, μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα της Bild για το θέμα αυτό. Για τον συντάκτη του άρθρου οι ενστάσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία που έχει αποτελέσει τον ιθύνοντα νου της λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας.

Μιλώντας την Πέμπτη στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γένς Σπαν επανέλαβε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να μιλήσει για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με τρόπους όπως η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης ή η άμβλυνση των όρων, αλλά ένα κούρεμα είναι εκτός συζήτησης.

«Ένα αποκαλούμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όταν (δηλαδή) παραδίδεις μέρος χρέους…αλλά υπό το σχήμα ελάφρυνση χρέους μπορεί κανείς επίσης να συζητήσει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, τον ορισμό χρονικών περιόδων χωρίς πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου και μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό, πάντοτε το λέγαμε αυτό».

Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή θέση για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία θα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, υποβαθμίζοντας τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της… αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει μία καλή συμφωνία. Υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση, μία προθυμία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχει η παραδοχή ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» ανέφερε.

Ενστάσεις για το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους του Μνημονίου και να τηρήσουν τους όρους των πιστωτών εκφράζει o Moody’s.
O οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει credit positive τη σύναψη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο γιατί ανοίγει τον δρόμο για πολιτική συμφωνία.  

Το επόμενο βήμα όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση θα είναι η άρση των βραχυπρόθεσμων πιέσεων στη ρευστότητα ενόψει της κρίσιμης αποπληρωμής των 3,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Η αβεβαιότητα κατά τους αναλυτές πηγάζει από τα βαθύτατα οικονομικά προβλήματα και τον κοινωνικό διχασμό στην Ελλάδα γι’ αυτό και εκτιμάται ότι «λόγω του πολιτικά αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των απαιτήσεων που συνοδεύουν το τρίτο πακέτο διάσωσης, τα ρίσκα εκτέλεσης θα παραμείνουν αυξημένα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, μέχρι το 2018».

Ο Moody’s εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει το 4% με την επιδείνωση αυτή να περιπλέκει τις προσπάθειες της νυν και των μελλοντικών κυβερνήσεων να τηρήσουν την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συνέπεια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: