11 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας από τη ΝΔ άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θα πρέπει να δούμε αν θα ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία στα όργανά μας, εγώ θα ταχθώ με την πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας ανίκανο τον πρωθυπουργό.

Επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς είχε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υπουργών με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στην επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ ήταν βαρύ με το Βερολίνο να επαναφέρει το ζήτημα της συμφωνίας-«γέφυρα».

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη νέα συμφωνία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση και να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Να μην λέμε το μνημόνιο συμφωνία για να αποφεύγουμε την κακιά λέξη, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, σημείωσε: «Θα δούμε τι θα μας κοινοποιηθεί, θα δούμε τι θα λέει, θα δούμε πότε θα προλάβουμε να το διαβάσουμε και θα το αξιολογήσουμε».

Την πρότασή του για πρόγραμμα-«γέφυρα» επανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, εκτιμώντας ότι όλο και «περισσότεροι βουλευτές θα μπουν σε δίλημμα» μετά τα νέα μέτρα. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και ζήτησε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Κόσμος: Στη συριακή Λαττάκεια, συγκεντρώσεις ζητούσαν το «κεφάλι» του Σουλεϊμαν αλ Άσαντ, ανιψιού του προέδρου. Το περίεργο: Οι κάτοικοι της Λαττάκειας συντάσσονται αναφανδόν υπέρ του σύρου προέδρου -είχαν όμως αγανακτήσει με τον ανιψιό, που συμπεριφερόταν περίπου ως τυρρανίσκος. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δολοφονία ενός σμηνάρχου στο δρόμο, και τελικά ο Σουλεϊμάν συνελήφθη.

Έτοιμοι για τα χειρότερα ήταν κάτοικοι και αστυνομία στο Φέγκιουσον του Μιζούρι τη νύχτα προς Τρίτη, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον απόηχο των επεισοδίων της πρώτης «επετείου Μπράουν». Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο νεαρός που είχε εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του σταθμού του Σεντάι τέθηκε ξανά σε λειτουργία, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Ιαπωνίας στην ατομική ενέργεια τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Δεν έφτασαν - ακόμη - σε συμφωνία για συγκυβέρνηση, παρά τη μαραθώνια συνάντηση τη νύχτα της Δευτέρας, τα κόμματα του ΑΚΡ και του CHP στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία παραμένει ακόμη σε αναζήτηση της νέας κυβέρνησης και ενώ τα σύνορα με την Συρία αλλά και το Κουρδικό έχουν πιάσει ξανά φωτιά.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι απαίτησε από το Πακιστάν να πατάξει τους Ταλιμπάν έπειτα από επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Οικονομία:Με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας την Τρίτη στον απόηχο της είδησης για τη συμφωνία Αθήνας-θεσμών. O Γενικός Δείκτης στις 11:00 διαμορφώνεται στις 702,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,78%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,88 εκατ. ευρώ.

Στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και του τεμαχίου «11» της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψε το γεωτρύπανο «SAIPEM 10000» και προετοιμάζεται για νέα γεώτρηση, αλλά εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Η ΕΝΙ έχει και τα δικαιώματα του κυπριακού τεμαχίου «11».

Ισχυρότερη ήταν η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, με την ύφεση να φτάνει το 4,6% σε ετήσια βάση με φόντο το φθηνότερο πετρέλαιο αλλά και τις κυρώσεις από τη Δύση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Το ρούβλι έχει πάρει ξανά την κατιούσα, με το δολάριο να κινείται στην περιοχή των 63 ρουβλίων.

Αθλητισμός:Καθοριστική είναι η Τρίτη για τις εξελίξεις που αφορούν στον Ντιέγκο Μπουονανότε, τον σπουδαίο μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ. Οι διαπραγματεύσεις για την «απελευθέρωσή» του από τη Γρανάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ιταλική ιστοσελίδα (tuttomercatoweb) δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα ότι ο 27χρονος Αργεντινός είναι ήδη παίκτης της ΑΕΚ, αλλά στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ το διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Αιτία δεν είναι η απαισιοδοξία, αλλά το πρόσφατο «πάθημα» με τον Καρίμ Χαφέζ που ήλθε, είδε και... απήλθε χωρίς να υπογράψει. Ετσι στην Ενωση δεν πρόκειται να τοποθετηθούν επισήμως, μέχρι να δουν τον παίκτη με το... στυλό στο χέρι. 

Συνέντευξη στο μεξικάνικο Μεσο «Univision» έδωσε ο Άλαν Πουλίδο, ο οποίος είπε πως δεν ήθελε να φύγει από την Τιγκρες, όμως εξήγησε τους λόγους που τελικά τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει. Επίσης ο επιθετικός του Ολυμπιακού κατηγόρησε τη διοίκηση της πρώην ομάδας του ότι δεν του έδειξε ποτέ, ούτε σε εκείνον αλλά ούτε και στον Τύπο, το συμβόλαιο του.

Σκληρή κριτική στον Λουίς Φαν Γκάαλ έκανε ο Χρίστο Στόιτσκοφ, μιλώντας στην εκπομπή της ισπανικής τηλεόρασης «η πρώτη επαφή». «Κάνει τους ποδοσφαιριστές να υποφέρουν, επειδή ήταν ένας ποδοσφαιριστής μέτριος... Καταστρέφει όλους τους ποδοσφαιριστές, γιατί είναι μέτριος. Ποδοσφαιριστές έχουν φύγει εξαιτίας του. Κατέστρεψε την Μπαρτσελόνα όταν είχε πάει και από τότε της πήρε χρόνια για να σηκωθεί ξανά.

Ξόδεψε 200 εκατ. και την άλλη μέρα είδα το πρώτο του παιχνίδι στην Premier League, κέρδισε με ένα αυτογκόλ και ήταν ευτυχισμένος. Μόνο κάποιος σαν και αυτόν θα μπορούσε να ήταν», είπε ο διάσημος Βούλγαρος πρώην επιθετικός, που στο παρελθόν φόρεσε με επιτυχία την φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: