06 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε ρυθμούς προετοιμασίας κινούνται οι διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της ενδεχόμενης ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους. Κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως αν και εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία και φτάσει στη Βουλή εντός χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 του μηνός, το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιηθεί και θα είναι μη αναστρέψιμο.

Τη βούλησή τους για ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond που βυθίστηκε έξω από τη Σαντορίνη το 2007 εξέφρασαν σε συνάντησή τους οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Το 2014, πάντως, το Eφετείο Πειραιά είχε κρίνει με αμετάκλητη απόφαση «τεχνικώς ανέφικτη» την ανέλκυση του ναυαγίου. 

Να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναφορικά με τις εξετάσεις πρόληψης τεσσάρων μορφών καρκίνου επιχείρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως η ιδέα για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων για όσους δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικούς έλεγχους ήταν απλώς μια «άποψη» ανάμεσα σε πολλές.

Για πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών έκανε λόγο ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Τόνισε όμως ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, το οποίο, υποστήριξε «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχής της πολιτικής ισότητας».

Σαφή διαχωρισμό μεταξύ του χώρου στην Αμυγδαλέζα και εκείνου στον Βοτανικό ο οποίος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρόσφυγες από το Πεδίον του Άρεως έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όπως είπε η Αμυγδαλέζα είναι «χώρος κράτησης» με αστυνομικές εγκαταστάσεις, ενώ ο χώρος που θα δημιουργηθεί στο Βοτανικό «θα είναι ελεύθερος».

Κόσμος: Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν εναντίον της αφγανικής αστυνομίας, στα νότια της Καμπούλ είναι η πρώτη επίθεσή τους έπειτα από τον θάνατο του αρχηγού τους μουλά Όμαρ την περασμένη εβδομάδα.Σβήνουν οι ελπίδες για τους μετανάστες που αγνοούνται μετά το νέο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο. Οι διασώστες εκτιμούν ότι δεν περιμένουν να βρεθούν άλλοι επιζώντες. 

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν στοιβαγμένα 400-600 άτομα ανετράπη ανοικτά της Λιβύης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 400 μετανάστες, ενώ έχουν περισυλλεγεί οι σοροί 25 ανθρώπων. Ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Νέα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα δημιουργεί η νέα διώρυγα του Σουέζ τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη, από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο. 

Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα, θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Πρώτη στη λίστα με τις πιο καλοντυμένες γυναίκες του περιοδικού Vanity Fair φιγουράρει φέτος η σύζυγος του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα. Η 44χρονη πρώτη κυρία της Βρετανίας, που βρίσκεται στη λίστα με τις πιο καλοντυμένες γυναίκες από το 2010, κατάφερε να «σπρώξει» στη δεύτερη θέση την 25χρονη τραγουδίστρια της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ.

Τη μνήμη των νεκρών της από την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο τίμησε η Χιροσίμα 70 χρόνια μετά. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και χιλιάδες άτομα προσευχήθηκαν για τα 140.000 θύματα, σε μία επέτειο που έφερε στο προσκήνιο την ολοένα αυξανόμενη ένταση στη χώρα. Στις 2:15 π.μ. (ώρα Ελλάδος), την ακριβή ώρα που εξερράγη η βόμβα στις 6 Αυγούστου του 1945, οι συγκεντρωθέντες στην τελετή κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Οικονομία:Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Bild, η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας πριν τις 20 Αυγούστου.

Στο 25% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2015 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 25,6% του Απριλίου 2015 και αισθητά μικρότερο από τον Μάιο του 2014, όταν η ανεργία ανήλθε στο 27%.

Νέες διευκρινίσεις για τις πληρωμές που αφορούν σε διεθνείς συναλλαγές παρείχε σήμερα Πέμπτη η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ουσιαστικά από αυτές προκύπτει πως πλέον διευκολύνονται πρόσθετα οι πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων.

Αθλητισμός:Με τους επαναληπτικούς για τον 3ο προκριματικό γύρο, συνεχίζεται το Europa League. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς ΠΑΟΚ και Ατρόμητος, καλούνται να διαφυλάξουν τα κεκτημένα και να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή του πορεία. 

Ο «δικέφαλος του βορρά» φιλοξενείται (21:05) στην Σλοβακία από την Σπάρτακ Τρνάβα με στόχο να μην ηττηθεί, καθώς στον αγώνα της Τούμπας νίκησε δύσκολα με 1-0.Η Ρίβερ Πλέιτ νίκησε 3-0 την Τίγκρες, κατέκτησε για τρίτη φορά το Copa Libertadores και πρώτο μετά 19 χρόνια, ολοκληρώνοντας ιδανικά την πιο σημαντική μεταμόρφωση στην ιστορία της.

Η επιτυχία αυτή στο «Monumental», φτάνει τέσσερα χρόνια μετά από τον υποβιβασμό της ομάδας του Μπουένος Αιρες, για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα αιώνα. Τώρα όμως με την καθοδήγηση του Μαρσέλο Γκαγιάρδο κατέχει και τα δύο σημαντικά τρόπαια της Νότιας Αμερικής, μετά την επικράτησή της στο Copa Sudamericana τον Δεκέμβριο.

Η Μπάγερν Μονάχου νίκησε με 1-0 την Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε το «Audi Cup» που τα τελευταία δύο χρόνια, διεξάγεται στο Μόναχο. Χωρίς να δυσκολευθεί σε κανένα σημείο του αγώνα, η Μπαρτσελόνα επικράτησε άνετα της Ρόμα με 3-0, σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Καμπ Νου».

Η Φιορεντίνα του Πάουλο Σόουζα εξακολουθεί να εντυπωσιάζει. Μετά την επιτυχία της (2-1)στην Φλωρεντία απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ανάγκασε σε υπόκλιση το «Στάμφορντ Μπριτζ», πανηγυρίζοντας νίκη με σκορ 1-0, κόντρα στην Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: