18 Αυγούστου, 2015

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ «ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ» ΧΡΕΟΥΣ

 

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν τίθεται επί τάπητος, διαμηνύει εκ νέου το Βερολίνο, θεωρώντας επιτυχία το γεγονός πως δεν υπάρχει συζήτηση για ονομαστική διαγραφή χρέους. Ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζαίμπερτ, επανέλαβε την πάγια θέση πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μιλώντας, ωστόσο, για άλλους τρόπους ελάφρυνσης αυτού.

«Κατά την άποψη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια - ονομαστική - διαγραφή χρέους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. Από την άλλη πλευρά, σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιενς Σπαν, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας, όμως, πως «ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων. Οπως δήλωσε ο κ. Σπαν, το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα. Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε εκ νέου πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: