14 Αυγούστου, 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μπροστά σήμερα δύο προτάσεις για να επεξεργαστούν, μία της έγκρισης του νέου μνημονίου και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, και μία που αφορά στην παροχή νέας χρηματοδότησης-γέφυρα προς την Ελλάδα για τον Αύγουστο, η Κομισιόν ασκεί σαφή πίεση ώστε το σημερινό Eurogroup να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Χθες, η Koμισιόν ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τις αναγκαίες αποφάσεις του Συμβουλίου για το τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας, μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης του Eurogroup σήμερα Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς δε θα συμμετέχει ο ίδιος στο Eurogroup, αλλά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFC) την Πέμπτη το βράδυ, έγινε εκτενέστατη συζήτηση γύρω από το νέο μνημόνιο και κατατέθηκαν πολλές ερωτήσεις προς τον Ελληνα εκπρόσωπο, Γ. Χουλιαράκη, και τους εκπροσώπους των θεσμών. Το κλίμα της συζήτησης ήτα θετικό, παρόλα αυτά αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι δύσκολη. 

Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν κατέστησε σαφές προς όλους ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους αναγκαίους όρους (conditionality) για την παροχή του δανείου, ενώ σημείωσε ότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνεπάγεται ότι εξασθενεί η προσπάθεια και απλώς λαμβάνει υπόψη τις νέες  δυσμενέστερες – συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Θετικό σημάδι πάντως προς την έγκριση της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι Φινλανδία χθες έδωσε το «πράσινο» φως. 

«Η Φινλανδία είναι έτοιμη να μετάσχει στο τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ. «Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ… αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά από την ψηφοφορία στην επιτροπή η οποία αποφασίζει για τις προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο για το τρίτο Μνημόνιο, η σκυτάλη δίνεται πλέον στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα συνεδριάσουν σήμερα.

Ωστόσο, η κατάσταση στην ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί όπως σπευδει να σχολιάσει σε δημοσίευμά του το CNBC και η συμφωνία στο Eurogroup για το τρίτο πακέτο κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η αβεβαιότητα ολοένα και μεγαλώνει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τις 20 Αυγούστου.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα και οι διεθνείς δανειστές της έχουν συμφωνήσει σε τεχνικές λεπτομέρειες, μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης είναι απαραίτητη πριν δοθεί οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις όμως στο εσωτερικό στο ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν. Το κόμμα κινδυνευει να διασπαστεί μετά και τις απειλές του πρώην υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ο David Owen, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies International, δήλωσε στο CNBC σήμερα ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ακόμη ορατή στην Ελλάδα και «ξέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους».

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί σήμερα από το Eurogrοup το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, τότε είναι έτοιμο να χορηγηθεί στην χώρα ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 6,04 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η ίδια η Κομισιόν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: