12 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Κάλεσμα στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο κατά της νέας συμφωνίας, το βράδυ (20:00) της Πέμπτης απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ. Το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε γραφείο ταυτοποίησης έχει μετατραπεί πρόχειρα το δημοτικό στάδιο στην Κω, με περίπου 2.000 μετανάστες να σπεύδουν ώστε να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Την Τρίτη εστάλησαν στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για την αποκατάσταση της τάξης. Για μερική αποκατάσταση της τάξης μετά τις ενισχύσεις έκανε λόγο ο δήμαρχος της Κω.

Κριτική στην στάση που τηρεί η πρόεδρος της Βουλής στο θέμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση της συμφωνίας άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» σημείωσε.

Επίσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι (13:00) ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και με στελέχη του υπουργείου. Στη Βουλή κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το σχέδιο νόμου της συμφωνίας με τους δανειστές. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί για συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Κόσμος: Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 11.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή της Πάμπα, στο κεντρικό τμήμα της Αργεντινής, εδώ και μια εβδομάδα. Έπειτα από μήνες πιέσεων, η Χίλαρι Κλίντον θα παραδώσει στις αρχές τον ιδιωτικό της διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και ένα στικάκι USB με ηλεκτρονικά μηνύματα, στο πλαίσιο της έρευνας για τα e-mail της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. 

Η υπόθεση για πώς χειριζόταν την ηλεκτρονική αλληλογραφία της ενώ ήταν στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναζωπυρωθεί καθώς η Κλίντον διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Ο στρατός της Ουκρανίας απείλησε σήμερα να ανταποδώσει «με όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του τα πυρά με ρουκέτες Γκραντ από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους για τη επίθεση με τα βαρύτερα μέσα από την συμφωνία για εκεχειρία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική πλευρά για την επιδείνωση. Παραβίαση «του πνεύματος και του γράμματος» της εκεχειρίας βλέπει η ΕΕ. Σύροι αντάρτες, στρατός και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε 48ωρη κατάπαυση του πυρός σε τρεις πόλεις - το Ζαμπαντάνι και δύο σιιτικές πόλεις στην επαρχία Ιντλίμπ - για την απομάκρυνση, μεταξύ άλλων, ορισμένων κατοίκων.

Τουλάχιστον 12 άτομα συνελήφθησαν στην παραθαλάσσια πόλη Σαλού της Ισπανίας, μετά από συγκρούσεις μεταναστών με αστυνομικούς που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο ενός πολίτη από τη Σενεγάλη στη διάρκεια αστυνομικής εφόδου σε κτίριο της πόλης. Τουλάχιστον 16 άτομα τραυματίστηκαν, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί.

Οικονομία: Ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, Μαρτσέλ Φρέτσερ, θεωρεί ότι «θα υπάρξει φέτος ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», καθώς αυτό είναι προϋπόθεση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του DIW υπογραμμίζει επίσης τη σημασία επενδυτικού προγράμματος για την Ελλάδα με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μείωση της ανεργίας.

Αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς επέρχονται με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και προσφορών, μέτρα απελευθέρωσης για την πώληση του γάλακτος και του ψωμιού.

«Εντολή» να μειώσει δραστικά έως το 2020 το μερίδιό της στην αγορά λιανικής κάτω του 50% (από το 98% σήμερα) δίνει στη ΔΕΗ το νέο Μνημόνιο. Διαφορετικά η επιχείρηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη το «σπάσιμο» και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» -το 30% της μητρικής εταιρείας- για την οποία οι δανειστές πίεζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αθλητισμός: Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το... κυρίως πιάτο των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων καθώς Μπαρτσελόνα και Σεβίλη προσέφεραν πλούσιο θέαμα στο τελικό 5-4 των «μπλαουγκράνα» αναδεικνύοντας την ομάδα του Μέσι υπεπρωταθλήτρια στο κατάμεστο γήπεδο της Τιφλίδας στην παράταση του 40ου ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ!

Ο Μάικλ Εσιέν βρίσκεται στη λίστα με τους παίκτες που δήλωσε στην UEFA ο Παναθηναϊκός για τα δύο ματς των play off του Europa League με την Καμπάλα. Mε ένα εκπληκτικό γκολ από τον τερματοφυλακά της στο 95' η Ντεν Χάαγκ ισοφάρισε την Αϊντχόφεν στην πρεμιέρα της στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Ο Χάνσεν με τακουνάκι έκανε το 2-2 στο ματς που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το σαββατοκύριακο αλλά αναβλήθηκε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: