04 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Θέματα σχετικά με την διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία στις 18 Αυγούστου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν άνθρωποι-μέσα και έξω-που δεν θέλουν συμφωνία». Ανέφερε ότι εκλογές θα γίνουν «όποτε χρειαστεί», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Για τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πάνω από τους κώδικες της Αριστεράς, υπάρχουν και ηθικοί κώδικες».

Εντολή να βάλουν στο φουλ τις μηχανές έχουν οι υπουργοί για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο όλα να είναι έτοιμα μετά το Δεκαπενταύγουστο για να περάσει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή στις 17-18 Αυγούστου και από τα ξένα κοινοβούλια γύρω στις 20 του ίδιου μήνα.

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη από 14:00-18:00 (τοπική ώρα). Αίτημά της η νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύστασης παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με βάση τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό νομοθετικό καθεστώς.

Ευθεία πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το μνημόνιο απευθύνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ τονίζει ότι ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν αυτή ψηφίσει και εφαρμόσει νέο Μνημόνιο.

Κόσμος:Το «πράσινο φως» για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου από τον πρώην «Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου», γνωστό ως UCK, άναψε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο του Κοσόβου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε η τέντα σε τσίρκο στην πόλη Λάνκαστερ, του Νιού Χαμσάιρ. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και πιθανότατα οφείλεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπλητταν εκείνη την ώρα την περιοχή.

Την απαγόρευση της μεταφοράς θηραμάτων-τροπαίων μεγάλων θηραμάτων ανακοίνωσε η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η εκτέλεση του λιονταριού Σεσίλ, στη Ζιμπάμπουε, από τον αμερικανό οδοντίατρο Ουόλτερ Πάλμερ.

Το μετρό του Λονδίνου θα παραλύσει τελείως από το βράδυ της Τετάρτης και για 24 ώρες λόγω της απεργίας που κήρυξαν συνδικάτα, τα οποία διαμαρτύρονται για την απόφαση να κυκλοφορούν συρμοί τις νύχτες κάθε Παρασκευή και Σάββατο, εξέλιξη που απειλεί να προκαλέσει εκ νέου κυκλοφοριακό έμφραγμα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ρώσο διπλωμάτη απέλασε η κυβέρνηση της Σουηδίας και η Μόσχα σε αντίποινα απέλασε, με τη σειρά της, σουηδό διπλωμάτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Στοκχόλμη, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις αυτές. Ο εκπρόσωπος του σουηδικού ΥΠΕΞ Γιόχαν Τέγκελ ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του ρώσου διπλωμάτη «παραβίασαν» τη Σύμβαση της Βιέννης, η οποία ορίζει τους διπλωματικούς κανόνες συμπεριφοράς.

Οικονομία: Στην αναφορά ότι η πορεία της ελληνικής ακτοπλοΐας αυτή τη στιγμή εξαρτάται πάρα πολύ από την εξομάλυνση και σταθεροποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, που λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων και εν αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα, μπορεί να οδηγήσει και σε νέα φυγή πλοίων από το Αιγαίο προς το εξωτερικό, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ναυτιλιακής χρηματοδότησης XRTC Γιώργος Ξηραδάκης.

Στην αποκάλυψη ότι ο Τζουζέπε Καρόνε, στέλεχος της Κομισιόν, παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πίνακα για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προχώρησε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ.Ρωμανιάς. Ο ίδιος αμφισβήτησε τις γνώσεις των προσώπων που συνθέτουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και ασχολούνται με τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, λέγοντας πως δεν μπορούν να δώσουν ούτε καν τον ορισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από την υπόσχεση του Ιράν ότι η χώρα θα αυξήσει άμεσα την παραγωγή μετά την άρση των κυρώσεων. Οι τιμές του Μπρεντ για παράδοση τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν κατά 1 δολάριο και διαμορφώθηκαν στα 51 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου για παράδοση τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκαν στα 46,2 δολάρια το βαρέλι.

Αθλητισμός: Με τον Γιάννη Κοντοέ να ακολουθεί πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, συνεχίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η προετοιμασία του Ατρόμητου για το ματς της Πέμπτης με την ΑΙΚ Στοκχόλμης. Ο 29χρονος αμυντικός ενδέχεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να μπει στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων ώστε να τεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη διάθεση του Μιχάλη Γρηγορίου.

Στη διάθεση του Μάρκο Σίλβα για το φιλικό με την Σίβασπορ που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Άρνεμ, τέθηκε τελικά ο Φελίπε Πάρντο. Ο Κολομβιανός εξτρέμ ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που ένιωσε στο οπίσθιο μηριαίο μετά το φιλικό με την Φέγενορντ και έτσι συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το ματς με τους Τούρκους (20:00).

Αποκατάσταση και ασκήσεις για τελειώματα σε μικρό χώρο, περιελάμβανε η απογευματινή προπόνηση της ΑΕΚ τη Δευτέρα στο προπονητικό κέντρο του Ρεμές. Ο Θέσαρ Αρθο έβγαλε κανονικά όλο το πρόγραμμα της προπόνησης, ενώ ο Ρόναλντ Βάργκας ακολούθησε πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ο Κυριάκος Ανδρεόπουλος συνέχισε το δικό του πρόγραμμα αποθεραπείας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: