25 Αυγούστου, 2015

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανήμερα του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας πως: στην εποχή μας υπάρχουν διάφορα ιδεολογικά ρεύματα. Σαν παράδειγμα ανέφερε ότι "μία ομάδα εκλεκτών ανθρώπων, που δήλωναν άθεοι, επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας και του κατέθεσαν αίτημα να καταργηθεί ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία και με το σχολείο, για να αισθάνονται τα παιδιά ελεύθερα".

Και ο Μακαριώτατος αναρωτήθηκε: "Όταν είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ότι η ζημιά θα έρθει από τους γραμματισμένους, τι εννοούσε;", για να εξηγήσει στη συνέχεια την σκέψη του Αγίου. "Ο Άγιος Κοσμάς πάλεψε και αγωνίστηκε για τα γράμματα και η διδαχή του ξεκουράζει αυτόν τον λαό και του δίνει την δυνατότητα να αναγεννιέται και να γίνεται καινούργιος. Τα λόγια του σοφίζουν", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέπτυξε πως "υπάρχουν δύο ειδών σοφίες. 

Η μία είναι οι εμπειρίες της ζωής και τα πτυχία, που είναι χρήσιμα ιδιαίτερα στην εποχή μας, υπάρχει , όμως και μια άλλη, η Σοφία του Θεού. Στο σημείο που συναντώνται τα δύο είδη Σοφίας γίνεται το θαύμα, δημιουργείται ο χαρισματούχος άνθρωπος. Μόνο με τα γράμματα, χωρίς την θεϊκή Σοφία, δημιουργείται ένας άνθρωπος επικίνδυνος. Αυτό ακριβώς είχε και στο νου του ο Άγιος Κοσμάς".

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι στις μέρες μας άνθρωποι γραμματισμένοι πολλές φορές είναι μονόπλευροι και νομίζουν ότι με μια υπογραφή θα λύσουν τα προβλήματα όλων των ανθρώπων και αυτό είναι επικίνδυνο. 

Οι δύο διαφορετικοί τρόποι σκέψης και ζωής θα υπάρχουν και θα προχωρούν, αλλά χρειάζεται να γίνεται η επιλογή. "Επομένως θα μπορούσε ο Υπουργός και ο κάθε Υπουργός να πει ότι έχουμε Σύνταγμα σε αυτήν την χώρα και το Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει όλους τους ανθρώπους. Όσοι γονείς δε θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν θρησκευτικά είναι ελεύθεροι να το ζητήσουν και να απαλλαγούν, αλλά με ποιο θράσος ζητάτε την κατάργηση των θρησκευτικών, της προσευχής, του εκκλησιασμού; 

Και πρόκειται για θέσεις που κυκλοφορούν και είναι γραμμένες με υπομνήματα", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "είναι μια ευκαιρία σ' αυτή την περίοδο που πάμε για εκλογές να μην μείνουμε ουδέτεροι σε αυτό το θέμα. Να ζητήσουμε ο καθένας και το κάθε κόμμα να πάρει θέση, να πούνε, να κλείσουν οι εκκλησιές, να φύγουν οι παπάδες, να μην υπάρχουν αυτές οι εκδηλώσεις; ή να πούνε "όχι" εμείς θα συνεχίσουμε τις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, πως είδε συγκινημένος από εχθές να έρχονται χιλιάδες πιστοί, για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο του Αγίου Κοσμά και σκέφθηκε "ποιος ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους, αν θέλουν να κλείσουν οι εκκλησιές, αν τα παιδιά τους θέλουν να κάνουν προσευχή στο σχολείο και να διδάσκονται τα θρησκευτικά. Δεν πρέπει να τους ρωτήσουν;"

"Το Σύνταγμα αναφέρει πως η εκπαίδευση είναι ευθύνη του κράτους και η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική. Αν κάποιοι έχουν το κουράγιο να αλλάξουν το Σύνταγμα ας το κάνουν και όσοι θέλουν να αλλάξουν αυτήν την παράγραφο να ρωτήσουν αυτούς τους ανθρώπους για να πάρουν την απάντηση, ναι ή όχι" προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε: 

"Ίσως βγήκα από τα όρια ενός κηρύγματος είναι όμως ανάγκη, γιατί χάνουμε ευκαιρίες πολλές. Δεν φταίνε πάντοτε οι έξω, φταίμε κι εμείς. Αν καθίσουμε και ψηλαφίσουμε τα κατορθώματά μας, θα δούμε ότι είναι τεράστια τα λάθη μας. Διανύουμε μία περίοδο που πρέπει να θέσουμε μερικά ερωτήματα: Τι αγαπάω περισσότερο; Την πατρίδα ή το κόμμα; Πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα πράγματα. 

Αν η Πατρίδα είναι κάτω από το κόμμα, τότε δεν είμαι άξιος να είμαι κληρονόμος της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Καλούμαστε, λοιπόν, να έχουμε τη δύναμη να υψώνουμε την φωνή μας".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: