21 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Άγνωστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα - όπως φάνηκε και από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Β.Μεϊμαράκη να δεχθεί να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- να διευκολύνουν το στόχο του Αλ.Τσίπρα για τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατόν.

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να λάβει - και τυπικά - από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πάντως, εστάλη προς τον πρόεδρο της ΝΔ ένα e-mail από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το οποίο ο Πρ. Παυλόπουλος τον ενημέρωνε ότι του παρείχε τη διερευνητική εντολή.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπονται από το άρθρο 37 παράγραφο 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος. Θετική ήταν η αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ στην απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως μετέφερε την άποψή της η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.

Η ΝΔ θα λάβει τη διερευνητική εντολή και θα την αξιοποιήσει, δήλωσε ο Ευ.Μεϊμαράκης μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι το κόμμα είναι πανέτοιμο και για την εκλογική μάχη. «Ως μελλοντικό πρώτο κόμμα θεωρώ πολιτική μου υποχρέωση να εξαντλήσω όλα τα όρια ώστε η παρούσα Βουλή να δώσει λύση» τόνισε. Χαρακτήρισε «τυχοδιωκτική» την κίνηση Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. «Έχει ενοχές ο Τσίπρας και δραπετεύει, το φάντασμα Λαφαζάνη τον καταδιώκει» σημείωσε.

Κόσμος: Χωρίς να αιφνιδιάζονται από την κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να παραιτηθεί, τα διεθνή ΜΜΕ βάζουν στην κορυφή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία διαβάζουν ως επιλογή «στρατηγικής υποχώρησης». Οι ξένες αναλύσεις συνδέουν την προσφυγή στις κάλπες κυρίως με το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής, αν και δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως «κάθε κάλπη ενέχει ρίσκο».

Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης σε πλήγματα με πυροβολικό και αεροσκάφη στα υψίπεδα του Γκολάν εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε αντίποινα, μετά από τέσσερις ρουκέτες που έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Το αρχικό περιστατικό είναι σχετικά ασυνήθιστο, καθώς εκείνο το τμήμα των ισραηλινών συνόρων είχε παραμείνει ήρεμο μετά το 2006.

Παρίσι και Βερολίνο σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ - και, εμμέσως, στα πιο διστακτικά μέλη της - για αποφασιστικότερες κινήσεις στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, την ώρα που αρκετές χώρες εμφανίζονται να «νίπτουν τας χείρας τους» απέναντι στο ρεύμα προσφύγων που επιβαρύνει κυρίως τις χώρες του Νότου. Ολάντ και Μέρκελ θα συναντηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα, λίγο μετά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μάγχη που συμφώνησε το Παρίσι με το Λονδίνο. 

Την εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη στη συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών εξέφρασαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο ανακοίνωνε την παραίτησή του. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, 90 ετών, που αποκάλυψε πριν από μία εβδομάδα ότι πάσχει από καρκίνο, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι θα υποβληθεί σε ακτινοβολίες για να αντιμετωπιστούν οι καρκινικοί όγκοι που εντοπίστηκαν στον εγκέφαλό του.

Οικονομία: Δεν εκφράζουν ανησυχία οι Βρυξέλλες για ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη διενέργεια πρόωρων στην πορεία του τρίτου ελληνικού προγράμματος: Ο επικεφαλής του Euroworking Group, ο αυστριακός Τόμας Βίζερ, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις. «Η κίνηση ήταν αναμενόμενη και για αρκετούς ακόμη και επιθυμητή ώστε να υπάρξει σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση» είπε, επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις για πιθανή ελάφρυνση χρέους θα γίνουν τον Οκτώβριο. 

Λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στο TAXISnet, υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη απόφαση για παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων μέχρι τις 28 Αυγούστου. 

Σε καθολική αλλαγή των διοικήσεων των δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα ανεξάρτητος οίκος έχει ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των νέων διοικήσεων.

Αθλητισμός: O ΠΑΟΚ έπειτα από μία... διαστημική εμφάνιση στην κατάμεστη Τούμπα, εντυπωσίασε τους πάντες με το ευρύ σκορ (ΠΑΟΚ - Μπρόντμπι 5-0) επί της Μπρόντμπι στον πρώτο αγώνα για τα πλέι οφ του Europa League. Στην ίδια φάση της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός αν και απογοήτευσε με την απόδοσή του, απέσπασε «λευκή» ισοπαλία στο Αζερμπαϊτζάν από την Καμπάλα (Καμπάλα - ΠΑΟ 0-0).

Ο Ατρόμητος αν και είχε το δυσκολότερο έργο κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, τελικά ηττήθηκε στο Περιστέρι (Ατρόμητος - Φενέρμπαχτσε 0-1) από κάποιες άδικες αποφάσεις του διαιτητή, ο οποίος αρνήθηκε πέναλτι-κόκκινη κατά των Τούρκων και νομιμοποίησε το νικητήριο γκολ, το οποίο προήλθε από επιθετικό φάουλ του Φαν Πέρσι! Επικές ανατροπές από Ντόρτμουντ και Ζίλινα.

Για ασέβεια κατά της ομάδας του και του ελληνικού ποδοσφαίρου έκανε λόγο ο Γιώργος Σπανός μετά τον αγώνα του Ατρόμητου με την Φενέρμπαχτσε. Ο πρόεδρος της αθηναϊκής ομάδας ήταν έξαλλος με τη διαιτησία του ματς, τονίζοντας ότι έγιναν «πρωτοφανή διαιτητικά λάθη».

Άκρως ικανοποιημένος για την επιβλητική εμφάνιση και την ευρεία σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ επί της Μπρόντμπι, για τα πλέι οφ του Europa League, τοποθετήθηκε σε εκπροσώπους του Τύπου, με την ολοκλήρωση της αποψινής αναμέτρησης του «Δικεφάλου» με τους Δανούς στην Τούμπα, ο Ιγκόρ Τούντορ. Θλάση ο Πέλκας, την Παρασκευή θα υποβληθεί σε μαγνητική.




Δεν υπάρχουν σχόλια: