02 Αυγούστου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» διαμηνύει προς τους δανειστές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «ο κίνδυνος Grexit είναι υπαρκτός, αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου». Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα του Σαββάτου 37χρονη Ρωσίδα τουρίστρια, η οποία διαμελίστηκε από ταχύπλοο, ενώ κολυμπούσε στην περιοχή Τραουνού Αφάντου Ρόδου. Ένας 43χρονος Ελβετός κρατείται ως ύποπτος για το δυστύχημα.
   
Να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συσκέψεις που λάμβαναν χώρα στο Μαξίμου πριν τη συμφωνία της 13 Ιουλίου, σύμφωνα το Βήμα της Κυριακής. Μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι δέχονται ένοπλες επιθέσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με διάφορες πηγές.
   
Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα αφήνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ Β.Μεϊμαράκης, καλώντας τον «να καταλάβει ότι υποχρεούται να κυβερνήσει», αφού -όπως αναφέρει- «δίνει προς τα έξω την εικόνα ότι τελικά τα εσωκομματικά ζητήματα κυριαρχούν, αντί να προσπαθεί να δώσει λύση στα καυτά προβλήματα του τόπου». Παράλληλα, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας πως «μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να είναι καταστροφική σε αυτή την πορεία που έχουμε χαράξει».

Κόσμος: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Ο γιος του Μπάιντεν, Μπο, που πέθανε πριν από λίγους μήνες από καρκίνο, φέρεται να είχε προτρέψει τον πατέρα του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Κι άλλα συντρίμμια αεροσκάφους βρέθηκαν στο νησί του Ινδικού Ωκεανού Ρεϊνιόν, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Το φτερό του αεροσκάφους έχει σταλεί στην Τουλούζη, όπου θα εξετασθεί τις επόμενες ημέρες από ειδικούς για να προσδιορισθεί εάν ανήκει στα συντρίμμια της πτήσης MH370, που έχει εξαφανισθεί από τον Μάρτιο του 2014. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ πρόκειται να προκηρύξει σήμερα, Κυριακή, βουλευτικές εκλογές για τις 19 Οκτωβρίου ξεκινώντας μια μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία 11 εβδομάδων που αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στην επίμονα υποτονική οικονομία.  

Βρετανία και Γαλλία κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μεταναστευτικής κρίσης στο Καλαί, χαρακτηρίζοντας την μεταναστευτική κρίση «παγκόσμια» και καλώντας Ιταλία, Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη να σταματήσουν τη μεταναστευτική ροή. Δύο μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Ντογκουμπαγιαζίτ. Σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, υπεύθυνοι για την επίθεση ήταν κούρδοι αντάρτες.

Οικονομία: Την αρνητική πρωτιά στα επιτόκια διατηρεί η Κύπρος εντός της ευρωζώνης, παρά την υποχώρηση του κόστους του χρήματος στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα. Νέα στοιχεία της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) δείχνουν ότι τα επιτόκια δανείων συνέχισαν τον Ιούνιο του 2015 να μειώνονται, παραμένοντας, ωστόσο, στο ρετιρέ της ευρωζώνης.
   
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) «κυνηγούν τον κατάσκοπο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Handelsblatt που αφορά την αναζήτηση βουλευτή του CDU, o οποίος, σύμφωνα με δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον «New Yorker», τον επισκέφθηκε την παραμονή του δημοψηφίσματος και του είπε: «Δεν πιστεύω σε αυτά που σας κάνουν». Παρά την αύξηση ΦΠΑ συμφέρει την Αγγλίδα ή την Γαλλίδα νοικοκυρά να έρθει στην Ελλάδα να γεμίσει το καλάθι της. 

Αντίθετα, η Ισπανίδα θα ξοδέψει λιγότερα στη χώρα της, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ. Ενδιαφέρον πόρισμα ότι στην Ελλάδα οι συντελεστές ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς στις άλλες τρεις χώρες. Σοκαριστικό, ότι η Ελληνίδα νοικοκυρά με διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο κατά 25,1% σε σχέση με την Ισπανίδα, 47,2% από την Αγγλίδα και 57,2% από την Γαλλίδα, μάλλον δεν μπορεί να γεμίσει το καλάθι της πουθενά...

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός μετά από πολύ καλή εμφάνιση επικράτησε 3-1 της Φέγενορντ, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο Ρότερνταμ. Απέναντι σε έναν πιο έτοιμο αντίπαλο (αφού το ολλανδικό πρωτάθλημα αρχίζει την επόμενη εβδομάδα), οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εξαιρετικοί ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο πέτυχαν και τα τρία τέρματα.
   
Με γκολ του Τριανταφυλλόπουλου με κεφαλιά στο 40ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Άρη Λεμεσού, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε το Σάββατο στη Λεωφόρο. Ο Γιάννης Αναστασίου έδωσε χρόνο συμμετοχής κυρίως σε παίκτες που δεν προορίζονται για βασικοί στη ρεβάνς της Τετάρτης με την Μπριζ, μεταξύ αυτών και στους Ντίνα και Σπυρόπουλο, οι οποίοι αναμένεται το προσεχές διάστημα να αποτελέσουν παρελθόν από τους «πράσινους».
   
Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του αγγλικού πρωταθλήματος, η Μάντσεστερ Σίτι προβλημάτισε με την απόδοσή της στο τελευταίο της φιλικό, γνωρίζοντας την ήττα στη Γερμανία από τη Στουτγάρδη με 4-2.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: