01 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Ουρές έξω από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών σχηματίζουν από πολύ νωρίς το πρωί οι συνταξιούχοι προκειμένου να πάρουν τα 120 ευρώ από τις συντάξεις τους. Με απόφαση που ελήφθη αργά τη νύχτα οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank θα εξυπηρετούν με αλφαβητική σειρά. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς εξυπηρετεί με σειρά προτεραιότητας.

«Υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας και αυτό οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις. Σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στις τράπεζες και για αυτό ακριβώς το λόγο συνεχώς παρακολουθούμε τι ακριβώς βγαίνει από τις τράπεζες, τι αναλαμβάνεται και τι απομένει» είπε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ.Ρωμανιάς.
   
Μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι «η νέα κυβερνητική πρόταση για συμφωνία χωρίς ΔΝΤ και με λύση για το χρέος, αλλάζει το τοπίο».  Και συμπληρώνει: «Τώρα επείγει το «ναι» στην πρόταση, "μέσα" και "έξω"».
   
Μεταστροφή στις προθέσεις των ψηφοφόρων εν όψει του δημοψηφίσματος έχει φέρει το κλείσιμο των τραπεζών. Σύμφωνα με έρευνα της ProRata καταγράφεται προβάδισμα του «Όχι». Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, όμως, το «όχι» πέφτει στο 46% από 57% και το «ναι» ανεβαίνει στο 37% από το 30%. Ένας στους δύο θεωρεί την επιλογή του Αλέξη Τσίιπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα ορθή.
   
Μέσω Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διέψευσε ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη συμφωνία ή ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει το δημοψήφισμα. «Η ερμηνεία και ο σχολιασμός λεγομένων είναι απόλυτα θεμιτές πρακτικές, η κραυγαλέα παραποίησή τους όμως είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Κόσμος: Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι τίτλοι για τη μη πληρωμή του ΔΝΤ, με τίτλους όπως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ» και το βλέμμα στα τηλεφωνήματα με τις Βρυξέλλες - αλλά και την ΕΚΤ. Οι δε ξένοι ρεπόρτερ που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα περιγράφουν αφ' ενός τη νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το «ναι», όπως την προηγούμενη ημέρα για το «όχι», και αφ' ετέρου μεταδίδουν πυρετωδώς τις εικόνες και το κλίμα από τις τράπεζες, τις οποίες βλέπουν σε «πολιορκία από συνταξιούχους».
   
Την υποστήριξή του στο «όχι» διατρανώνει ο αρχηγός του ιταλικού κινήματος M5S Μπέπε Γκρίλο, λέγοντας πως θα βρεθεί στο Σύνταγμα την Κυριακή για να εκδηλώσει τη «συμπαράστασή του στους έλληνες πολίτες αυτή την στιγμή Δημοκρατίας». «Η εξουσία στο λαό, όχι στις τράπεζες» γράφει στο μπλογκ του, λέγοντας πως «και στην Ιταλία θέλουμε να αποφασίσουν οι πολίτες για το ευρώ με το δημοψήφισμα που θα προτείνουμε». Σε 141 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την συντριβή χθες στρατιωτικού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στην Μεντάν, μεγάλη πόλη στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα. Οι έρευνες συνεχίζονται.
   
Δηλώσεις για την ελληνική κρίση έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ενθάρρυνε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές και πρέπει να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη, παραμένοντας στην Ευρωζώνη. Τόνισε ότι η ελληνική κρίση προκαλεί «σημαντική ανησυχία» στην Ευρώπη. Σημείωσε, πάντως, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει προετοιμασία για κάθε έκτακτη ανάγκη. Τηλεφωνικές συνομιλίες Λιού με ευρωπαίους αξιωματούχους.
   
H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οικονομία:Απόφαση με την οποία βελτιώνεται η υφιστάμενη διαδικασία υπαγωγής εμπορευμάτων στο τελωνειακό οικονομικό καθεστώς «τελειοποίησης προς επανεξαγωγή», με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής εμπορευμάτων, στα οποία πρόκειται να γίνουν εργασίες εντός της χώρας μας, με αναστολή καταβολής των επιβαρύνσεων, υπό την προϋπόθεση επανεξαγωγής τους εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 
   
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν είπε σήμερα Τετάρτη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι ανοιχτοί στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. «Σε ό,τι με αφορά, σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, υπάρχει πάντα μια συμφωνία ανοιχτή (για την Ελλάδα)» είπε ο Πάντοαν στο ραδιόφωνο του BBC.
   
Νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει σήμερα Τετάρτη μετά από σχετικό αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου θα συνεδριάσουν για τις νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και για το ελληνικό αίτημα για παράταση των πληρωμών.

Αθλητισμός: Ο Ρομπίνιο αφήνει τη Σάντος, προκειμένου να συναντήσει τον συμπατριώτη του πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της Βραζιλίας, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, στους πρωταθλητές Κίνας της Γκουανγκζού Εβεργκράντε. Ο 31χρονος, πρώην επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Μίλαν, ολοκλήρωσε την τρίτη παρουσία του στη Σάντος, μιας και η διάσημη ομάδα της Βραζιλίας δεν μπορούσε να αντέξει τις οικονομικές του απαιτήσεις.
   
Ο Τζάκσον Μαρτίνες θα είναι, και επίσημα, ο αντικαταστάτης του Μάριο Μάντζουκιτς στην επίθεση της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Κροάτης διεθνής επιθετικός εντάχθηκε στο δυναμικό της Γιουβέντους και η ομάδα της Μαδρίτης ανακοίνωσε την απόκτηση του Κολομβιανού επιθετικού από την Πόρτο.
   
Η Σουηδία αναδείχθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο EURO K21, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Ελπίδων. Στον τελικό της Πράγας και μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ επικράτησε 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι της Πορτογαλίας και κατέκτησε το τρόπαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: