27 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Να εκμεταλλευθούν την κοινοβουλευτική συναίνεση και την εθνική ωρίμανση προτείνει η Άννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από τους οποίους ζητά να εκπονήσουν ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη χώρα. Σε μείζον, όμως, εθνικό ζήτημα αναδεικνύει την ανεργία και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη μείωσή της, προτείνοντας οκτώ μέτρα για την καταπολέμησή της.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» ανέφερε τη Δευτέρα κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί και κάποιο τέτοιο αίτημα. Η κυβέρνηση απαντά με αυτόν τον τρόπο στην εντεινόμενη φημολογία ότι οι δανειστές - και ειδικά το ΔΝΤ - έχουν προβάλει αξιώσεις για την ψήφιση νέων προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή μέσα στον Αύγουστο, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων.

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί την επίσχεση παροχής υπηρεσιών, απαντώντας στην προειδοποίηση του Οργανισμού για διακοπή της σύμβασης συνεργασίας με όσους γιατρούς αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους. Υπάρχει κοινή αντίληψη από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για αριθμό θεμάτων του Κυπριακού, αλλά «δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για κατάληξη, ούτε για συμφωνία».

Δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού. Φωτιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων, που βρίσκεται στη Γλυφάδα. Άγνωστα παραμένουν έως αυτή την ώρα τα αίτια της φωτιάς, η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

Κόσμος: Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών σημειώθηκε σε απομακρυσμένα νησιά στην Αλάσκα των ΗΠΑ χωρίς να προκαλέσει συναγερμό για τσουνάμι, ανακοίνωσαν οι σεισμολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε ανοικτά των νησιών Φοξ στο αλεουτιανό ρήγμα, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 χλμ. δυτικά του Άνκορατζ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Τραγικό θάνατο βρήκε μία νεαρή γυναικά σε εμπορικό κέντρο της Κίνας, όταν υποχώρησε το τελευταίο σκαλί στις κυλιόμενες σκάλες, τις οποίες ανέβαινε μαζί με τον γιο της. Η 30χρονη γυναίκα κατάφερε να σπρώξει το παιδί και να το σώσει, όμως η ίδια έχασε τη ζωή της. Το δυστύχημα κατέγραψε κάμερα ασφαλείας του εμπορικού κέντρου και οι εικόνες είναι σοκαριστικές.

Σε τραγωδία μετατράπηκε γάμος στο βόρειο Αφγανιστάν, όταν προσκεκλημένοι έβγαλαν τα όπλα μετά από διαπληκτισμό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άτομα και να τραυματιστούν 10. Όλα τα θύματα είναι άνδρες που ήταν καλεσμένοι στο γάμο.

Την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην Συρία και στο Ιράκ και την καλύτερη συνεργασία των χωρών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους συζήτησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην Αιθιοπία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα. Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και να συζητήσει με ηγέτες της περιοχής για τον εμφύλιο πόλεμο στο Νότιο Σουδάν.

Οικονομία:Την προπαρασκευή για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εκτελωνισμού προϊόντων δρομολογεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Οι θεσμοί ζητούν την εφαρμογή απλουστευμένων διαδικασιών στα τελωνεία με στόχο την ενίσχυση του επιχειρείν και της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι τελωνειακές διαδικασίες και διασαφήσεις στην Ελλάδα είναι σύνθετες και επιδρούν αρνητικά στο εξαγωγικό εμπόριο.

Στην άφιξη των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) στην Αθήνα και στην άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του γαλλικού Monde, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Λέει, μεταξύ άλλων, πως αυτά που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα δεν αποτελούν ούτε τιμωρία ούτε εφαρμογή ενός αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού.

Αθλητισμός: Καθοριστική θεωρούν οι Πορτογάλοι τη Δευτέρα, για την προοπτική μετακίνησης του Κώστα Μήτρογλου στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της πορτογαλικής εφημερίδας «Record» Σπόρτινγκ και Φούλαμ επαναλαμβάνουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις για τη μετακίνηση του διεθνή Ελληνα επιθετικού στο Αλβαλάδε.  Ο Αντρέα Πίρλο έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Σίτι της Νέας Υόρκης, στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα ξεκίνημα ελπιδοφόρο, καθώς η ομάδα της Νέας Υόρκης νίκησε με 5-3, την ομάδα που αγωνίζεται ο Κακά, με τον Ιταλό σταρ να μπαίνει αλλαγή στο 57ο λεπτό του αγώνα. Για την Ολλανδία και συγκεκριμένα το Έρμελο ταξίδεψε το πρωί της Δευτέρας ο Ολυμπιακός, όπου θα πραγματοποιήσει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του εν όψει της νέας σεζόν. Εκεί θα δώσει και σειρά δυνατών φιλικών αγώνων με ομάδες όπως η Τβέντε, αλλά και η Φέγενορντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αποστολή ενσωματώθηκε και το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρόλευκων», ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον που δεν αποκλείεται σύντομα να τον δούμε να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του.





Δεν υπάρχουν σχόλια: