13 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σκληρό μήνυμα κατά των εταίρων έστειλε μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με φόντο τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση στη μαραθώνια συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Οι 'Ταλιμπάν' απαιτούν την ταπείνωση της χώρας» έγραψε.

Δωρεάν θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Αθηναίοι τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες την Δευτέρα και την Τρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αγωνία μέχρι το πρωί της Δευτέρας για την έκβαση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, αλλά και της ίδιας της Ένωσης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.

Μέχρι νωρίς το πρωί δύο ήταν τα ανοικτά ζητήματα: Η παρουσία του ΔΝΤ και το ταμείο αποπληρωμής χρέους. Αποφασισμένος για λύση ο Ολάντ. Σε σκληρή γραμμή η Μέρκελ. Σε κλοιό ασφυκτικής πίεσης ο Αλέξης Τσίπρας. Άμεση νομοθέτηση προαπαιτούμενων ζητούν οι εταίροι. Επικρίσεις από πολλά μέτωπα δέχεται η Γερμανία... Ελεύθερα θα μπορούν να κινούνται από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.
   
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του Grexit φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

Κόσμος: Διαψεύδονται οι πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, Χάφεζ Σάιντ, σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο, όπως αναφέρει, προέρχεται από τον ηγέτη της στο Αφγανιστάν. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
   
Σκληρή επίθεση κατά της Γερμανίας και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της έναντι της Ελλάδας από τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν της γαλλικής Αριστεράς, «θυμίζοντας» μέσω Twitter ότι «η φράση για τον κίνδυνο τρίτης καταστροφής της Ευρώπης από την Γερμανία ανήκει στον Γιόσκα Φίσερ, Γερμανό, οικολόγο, πρώην υπουργό του Σρέντερ». Ο Μελανσόν τονίζει ότι «η Μέρκελ θέλει να ταπεινώσει τον Αλέξη Τσίπρα και καταστρέφει την Ευρώπη».
   
Με ένα άρθρο ποταμό και με μία γλώσσα που εκφράζει την αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, ο Πολ Κρούγκμαν κάνει λόγο για «τραγελαφική προδοσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και για μοιραίο χτύπημα το οποίο δεν έδωσαν οι Έλληνες. «Ποιος θα εμπιστευθεί ποτέ τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό;» αναρωτιέται.
   
«Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας. Ενώ η σύγκλιση ή όχι γύρω από την Ελλάδα ήταν ακόμη στον αέρα τη νύχτα της Κυριακής, το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation για την έκδοση της Δευτέρας θέτει το ερώτημα: «Σε τι ποντάρει η Γερμανία;». Εξίσου επιθετικό και το πρωτοσέλιδο του βρετανικού Guardian, που λέει πως η «Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα».

Οικονομία:Τη νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ζητούν οι εταίροι από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εφόσον αυτά νομοθετηθούν, τότε θα μπορεί να εξεταστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το τρίτο πακέτο βοήθειας, ύψους 82 - 86 δισ. ευρώ.  

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του, της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Η δίωρη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και σε συνέχεια της μίνι-διάσκεψης Τουσκ - Μερκελ - Ολάντ - Τσίπρα.

Αθλητισμός: Η εθνική ομάδα προκρίθηκε στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων, παρά την ήττα της από τη Γαλλία με 2-0 στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Κατερίνη. Η ομάδα του Γιάννη Γκούμα κατάφερε να πάρει την πρόκριση, ως δεύτερη στον όμιλο της, καθώς στο άλλο παιχνίδι του 1ου ομίλου Ουκρανία και Αυστρία αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.

Αντίπαλός της θα είναι η ομάδα που θα καταλάβει τη 2η θέση του 2ου ομίλου (Ισπανία, Ρωσία, Ολλανδία ή Γερμανία). Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Παναθηναϊκός, με τους παίκτες να επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Ο Γιάννης Αναστασίου έδωσε ρεπό στους παίκτες του για τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επιστρέψουν στις προπονήσεις ώστε να προετοιμαστούν για τα προκριματικά του Champions League.
   
Νέα βελτιωμένη πρόταση για την απόκτηση του Ραχίμ Στέρλινγκ κατέθεσε η Μάντσεστερ Σίτι στη Λίβερπουλ ύψους 49 εκ. λιρών και η μεταγραφή πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι «κόκκινοι» επέμεναν και τόνιζαν πως δεν φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν με καμία ομάδα για την παραχώρηση του νεαρού επιθετικού, εφόσον η πρόταση δεν ξεκινάει πάνω από τα 50εκ. λίρες και ο συμβιβασμός επήλθε στα 49 εκατ. λίρες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: