14 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 
  
Ελλάδα: Τη στάση που θα τηρήσουν στην ψήφιση των προαπαιτουμένων που ζήτησαν οι εταίροι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να καθορίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη συνεδρίαση της ΚΟ το πρωί (08:30) της Τρίτης. Ο Πάνος Καμμένος στήριξε τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε τη στάση των δανειστών και τη συμφωνία, αλλά δεν ξεκαθάρισε πώς θα κινηθεί το συγκυβερνών κόμμα στο εξής.

Χαμηλούς τόνους για την τύχη του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων, η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται από τη συμφωνία με τους δανειστές, διατηρεί η γερμανική Fraport. Η εταιρεία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά υπό τα νέα δεδομένα, όμως αποφεύγει να τοποθετηθεί κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία για το εάν εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέρον της σχετικά με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο βουλευτής Αργολίδος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή και στη συνέχεια θα παραιτηθεί. Απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε για τις δηλώσεις του περί έκδοσης παράλληλου νομίσματος έδωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δηλώνοντας έτοιμος υπερασπιστεί την πεντάμηνη θητεία του στο υπουργείο σε οποιοδήποτε επίπεδο - «όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφαρμογή νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Κόσμος: Συγκλίνουσες αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το Λονδίνο κινείται για να εμποδίσει τη χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM - το οποίο αντλεί από τον προϋπολογισμό των «28» και διαχειρίζεται η Κομισιόν- στο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. O βρετανός ΥΠΟΙΚ έχει ήδη συνομιλήσει σχετικά με ομολόγους τους χωρών της Ευρωζώνης εν όψει των συνομιλιών του Ecofin.

Πέτρες και πλαστικά μπουκάλια προς τους αστυνομικούς και μία κοπέλα που γλίτωσε από θαύμα όταν πανικόβλητος οδηγός έπεσε στο πλήθος: Στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, πορεία προτεσταντών κατέληξε σε ένταση που δεν αποκλιμακώθηκε παρά τις πρώτες πρωινές ώρες. Την ικανοποίησή του για την αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τόνισε ότι η συμφωνία είναι καλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε τα πάντα, όλα όσα τους είχαμε προτείνει πριν από εβδομάδες, πριν από το δημοψήφισμα» είπε. Την πεποίθησή του ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το παν - και πρέπει να το κάνει - για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» στη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς διότι, όπως είπε, «δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό το βήμα και να βρισκόμαστε σε έναν χρόνο πάλι εδώ και να συζητούμε».

Το γραφείο του ιρανού προέδρου βιάστηκε να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ομάδα των Έξι και στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το γραφείο του Χασάν Ροχανί αναγκάστηκε να αντικαταστήσει ένα tweet, καθώς οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη δεν είχαν αποτέλεσμα ούτε τη Δευτέρα.

Οικονομία: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία βουλιάζουν κάτω από ένα ασήκωτο δημόσιο χρέος, άνω του 120% του ΑΕΠ τους. Πώς μπορούν να ελαφρύνουν αυτό το αβίωτο βάρος; Τρεις ειδικοί συμφωνούν ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση.

Πολλά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν στην ποσοτικοποίηση πολλών μέτρων. 

Αθλητισμός: Η Ρωσία θα είναι αντίπαλος της Εθνικής ομάδας Νέων στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος K19, μετά από την... σπάνια τετραπλή ισοβαθμία που είχαμε τη Δευτέρα στον 1ο όμιλο. Η Ρωσία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Γερμανία και την... πέταξε εκτός συνέχειας, ενώ η Ισπανία έμεινε στο 1-1 με την Ολλανδία και θα αντιμετωπίσει την Γαλλία στον έτερο ημιτελικό.

Στην προετοιμασία του Ολυμπιακού, που πραγματοποιείται στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, ενσωματώθηκαν τη Δευτέρα πέντε παίκτες που είχαν παρατεταμένη άδεια λόγω των υποχρεώσεων με τις Εθνικές ομάδες τους. Ο λόγος για τους Μιλιβόγεβιτς, Ελαμπντελαουί, Ντουρμάζ, Ντοσεβί και Κασάμι, που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους συμπαίκτες τους και το προπονητικό τιμ.

Υψηλού κινδύνου χαρακτήρισε η UEFA τον αγώνα Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ - ΠΑΟΚ, λόγω των θλιβερών γεγονότων που είχαν συμβεί στο Ζάγκρεμπ δυό ημέρες πριν από τον αγώνα Ντιναμό Ζέγκρεμπ - ΠΑΟΚ (0-1) στις 14 Δεκεμβρίου 2010, για το Europa League, πριν από πέντε χρόνια. Για το λόγο αυτό η UEFA όρισε παρατηρητή τον Γερμανό Μίχαελ Κούχενμπεκερ.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: