30 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Φορτηγό πλοίο με 3.000 τόνους σιδηρομετάλλευμα και οκτώ αλλοδαπούς πλήρωμα προσάραξε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης σε αβαθή, σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάποια εισροή υδάτων.

Συνεχίζεται και την Πέμπτη το κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες από 36-37 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου ώς και 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Ελπίδα για ανάσα δροσιάς από την επόμενη εβδομάδα, αν και μικρή βελτίωση, με πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπεται από το απόγευμα της Παρασκευής. Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 10.00 το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου.

Τραγικό θάνατο βρήκε η 48χρονη κόρη του Στέλιου Παπαθεμελή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία έπεσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Ερμού 55, πραγματοποιώντας άλμα στο κενό από το μπαλκόνι του πολιτικού γραφείου του πατέρα της. Προφυλακιστέα, με την σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα Ναυπλίου, κρίθηκε μετά την απολογία της η 38χρονη, η οποία κατηγορείται για τον φόνο του συζύγου της, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κοιλάδα της Αργολίδας.

Κόσμος: Υπέρ της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος της Κούβας θα ταχθεί η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία της στο Μαϊάμι, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Κουβανών στη χώρα. Η άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. «Πρόωρες» χαρακτήρισε η Malaysia Airlines τις εικασίες, σύμφωνα με τις οποίες συντρίμμια αεροσκάφους που βρέθηκαν στο νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό ανήκουν στο Boeing που εκτελούσε την πτήση MH370. 

Ειδικοί ερευνητές εξετάζουν τα συντρίμμια, τα οποία βρίσκονταν εδώ και κάποιο διάστημα στο νερό, προκειμένου να βρουν την προέλευσή τους. Η Ινδία εκτέλεσε με κρεμάλα τον Γιακούμπ Μέμον για τον ρόλο του στη χειρότερη βομβιστική επίθεση της χώρας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 257 άτομα στη Βομβάη το 1993. Ο Μέμον θανατώθηκε την ημέρα που έκλεινε τα 53 του χρόνια στο συγκρότημα φυλακών της δυτικής πόλης Νάγκπουρ. 

O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε την Τετάρτη σάλο καθώς απαίτησε χωρίς περιστροφές από μια βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος, που προσπάθησε να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο, «ως γυναίκα, να σιωπήσει». Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Βιρτζίνια, Τζιμ Γκίλμορ, συμπλήρωσε την Πέμπτη την αίτηση για να συμμετάσχει στον αγώνα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει των εκλογών του 2016, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών.

Οικονομία: Τη συνέχιση της στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα μέσω μιας τρίτης δανειακής διευκόλυνσης αποφάσισε χθες Τετάρτη το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Η έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέτρεψε στην επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου να αναχωρήσει για την Αθήνα, στην οποία αναμένεται να αφιχθεί σήμερα.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μη παραγραφούν 12.500 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις που κανονικά παραγράφονται στο τέλος του 2015 έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι προσδοκίες ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σήμερα ή αύριο διαψεύστηκαν καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών δεν μπόρεσαν άμεσα να προσαρμοστούν στις τεχνικές απαιτήσεις που επιβάλουν στην κεφαλαιαγορά τα capital controls.

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Τβέντε με 2-1 σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας που διεξήχθη στο Έρμελο της Ολλανδίας. Για τους «ερυθρόλευκους» σκόραραν οι Φορτούνης στο 29΄ και Πάρντο στο 45΄ ενώ για τους Ολλανδούς μείωσε ο Ζίγιετς (77΄). Το Σάββατο οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν σε φιλικό την Φέγενορντ. Ήταν η καλύτερη εμφάνιση των νταμπλούχων Ελλάδας σε όσο φιλικά έχουν παίξει μέχρι στιγμής.

Η ΑΕΚ επιβλήθηκε 1-0 της Χάποελ Ιερουσαλήμ σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Πολωνία, όπου και πραγματοποιεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας της η Ένωση. Η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα ήλεγξε το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του, καθώς η πίεση από ψηλά εμπόδισε την αντίπαλη ομάδα να κυκλοφορήσει την μπάλα και να αναπτυχθεί. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος, ο Γκάλο, έπειτα από όμορφη ενέργεια του Γροντή.

Ως έναν αντίπαλο ποιοτικό και αρκετά δύσκολο χαρακτήρισε την ΑΙΚ Στοκχόλμης, την οποία η ομάδα του θα αντιμετωπίσει αύριο στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου στο Europa League, ο τεχνικός του Ατρόμητου, Μιχάλης Γρηγορίου. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως και η δική του ομάδα, διαθέτει ανάλογα χαρακτηριστικά, αλλά και εμπειρία για να παίξει στα ίσια την πρόκριση με τους Σουηδούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: