31 Ιουλίου, 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ- ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

 

Εγγλέζοι ήταν στο ραντεβού τους με τη σκληρή Ν. Βελκουλέσκου και τα υπόλοιπα μέλη της quadrigia, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, οι οποίοι κατέφτασαν στις 10:00 στο ξενοδοχείο όπου καταλύουν για να ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών κανένα νέο μέτρο πέρα από αυτά που βρίσκονταν στα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και πέρασαν από τη Βουλή, αλλά το σίγουρο είναι ότι η άλλη πλευρά θα ζητήσει πολλά παραπάνω.

Έτσι, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών εκτιμάται ότι θα βάλουν στο τραπέζι και πάλι το ζήτημα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την αλλαγή στη φορολογία των αγροτών, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Oι δανειστές πιέζουν να ψηφιστούν επιπλέον μέτρα, αλλά και να γίνουν αλλαγές στα ήδη ψηφισθέντα, όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου για όσους αμείβονται με μπλοκάκια, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ το χρόνο από το 4% στο 6% και η μείωσή της από το 8% στο 6% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, άνω των 500.000 ευρώ.

Σχεδόν πέντε ώρες έχουν περάσει από την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, πέρασαν την πόρτα του ξενοδοχείου, όπου μένουν τα μέλη της quadrigia για να συζητήσουν. 

Η συνάντηση, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται πως δεν είναι μια πρώτη γνωριμία αλλά η αρχή της διαπραγμάτευσης. Όλα δείχνουν πως στο τραπέζι των εκπροσώπων των θεσμών και των μελών της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν πέσει τα «καυτά» θέματα, τα οποία αφορούν τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: