01 Ιουλίου, 2015

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ... ΧΘΕΣ!

 

Με non paper η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι αποδέχθηκε χθες την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στις 28 Ιουνίου, θέτοντας από μόνη της πλέον άσκοπο το δημοψήφισμα της Κυριακής, διευκρίνισε όμως ότι δεν την αποδέχθηκε πλήρως. 

Όπως τονίζουν πήγες του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

"Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας", τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
-Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
-Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
-Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
-Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται επίσης ότι σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους. Βέβαια λίγο νωρίτερα την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στο Twitter.

Το παρασκήνιο της επιστολής Τσίπρα: Ήταν λίγο μετά τις 12:00, όταν ο γνωστός δημοσιογράφος των FT ανέβαζε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απόσπασμα της επιστολής Τσίπρα, με την οποία αποκαλυπτόταν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση των δανειστών χθες, την ώρα που ο ελληνικός λαός στήνεται στις ουρές των ATM για 60 ευρώ και καλείται την Κυριακή να αποφασίσει επί μιας τελικά ανύπαρκτης πρότασης.

Η αντίδραση των δανειστών: Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως οι δανειστές υποστηρίζουν πως πλέον δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει αποδεκτό το αίτημα για δάνειο από τον ESM και προτρέπουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και από Δευτέρα... βλέπουμε.Ζητούν μάλιστα από τον Α. Τσίπρα να βγει δημόσια και να στηρίξει το "ΝΑΙ" για να υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι του ESM σημειώνουν ότι για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για διετές δάνειο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ θα πρέπει το σημερινό Eurogroup  να κρίνει ότι η τελευταία επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού συνιστά «ναι» στο πακέτο Γιούνκερ. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να στηρίξει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Όσον αφορά στο χρέος, ισχύει η πρόταση που έχουν κάνει από τα μέσα της εβδομάδας οι δανειστές, ότι δηλαδή με βάση την απόφαση του Eurogroup το 2012, η οποία και επαναδιατυπώθηκε τον Μάιο του 2014, υπάρχει ο μηχανισμός να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον τηρούνται οι τρεις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε.

Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης , να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν την απόφαση για το χρέος.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ: Καμία συζήτηση για βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα! Οχυρωμένη πλέον η Ευρώπη, δεν μπορεί να παιχθεί στα ζάρια το μέλλον της». Ορθά-κοφτά ξέκοψε κάθε πιθανότητα για συζήτηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα πριν γίνει το δημοψήφισμα η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

«Το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας τελείωσε χθες τα μεσάνυχτα. Με τη λήξη του προγράμματος δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα»τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εγκατέλειψε μονομερώς τις συζητήσεις και προκήρυξε δημοψήφισμα.

«Η προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι πράξη δημοκρατική και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να το κάνει για όποιο θέμα θέλει και όποτε το επιθυμεί. Αλλά πρέπει να πω ότι επίσης είναι πράξη δημοκρατικής κυριαρχίας των υπολοίπων 18 της ευρωζώνης να έχουν τη δική τους τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική στάση» πρόσθεσε καταχειροκροτούμενη η Μέρκελ.

«Χθες λάβαμε μια αίτηση του Αλέξη Τσίπρα με παράκληση για νέο πρόγραμμα»: Η ίδια, δήλωσε πως «χθες λάβαμε μια αίτηση του Αλέξη Τσίπρα με παράκληση (!) για νέο πρόγραμμα» και εξήγησε πως το Eurogroup διαβουλεύτηκε επ΄ αυτής. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα. 

Πριν από αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση» ξεκαθάρισε η Μέρκελ, η οποία τόνισε πως πλέον η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή απέναντι στην κρίση: «Πρέπει να το περιμένουμε με ηρεμία. Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή απ’ ότι πριν από πέντε χρόνια.

Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας, τον Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν αυτά. Έχουμε τον EFSF, τον ESM και την τραπεζική ένωση». «Το θέμα δεν είναι μια διαφορά 400 εκ. ευρώ ή 2 δισ. ευρώ»: Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «βασανιστήριο» στους ανθρώπους στην Ελλάδα και εξήγησε ότι όσον αφορά την Ελλάδα «το θέμα δεν είναι μια διαφορά 400 εκ. ευρώ, τα οποία είναι πολλά χρήματα αλλά όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο».

 «Το θέμα που υπάρχει από την πρώτη στιγμή της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα είναι ότι η Ευρώπη είναι κοινή κοινότητα ευθύνης και δικαίου. Αυτή η κοινότητα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς μόνο εάν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Διότι ένας συμβιβασμός ανεξάρτητα του πόσο θα κοστίσει είναι ένα αποτέλεσμα μόνο για το αποτέλεσμα.

Αν η Ευρώπη χάσει αυτή τη δυνατότητα για συμβιβασμό, όπου τα πλεονεκτήματά δεν υπερτερούν, θα χαθεί η ίδια Ευρώπη» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως «ένας καλός Ευρωπαίος είναι εκείνος που σέβεται τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο και επιθυμεί να ενισχυθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης».

«Για να το πούμε με σαφήνεια, και στη Γερμανία θα υπάρξει μακροπρόθεσμα ευημερία εάν υπάρχει ευημερία και στην Ευρώπη. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. 
 
Αυτό είναι το θέμα και όχι μια διαφορά 440 εκ. ή 2 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να αποφασίσουμε, εάν θέλουμε να έχουμε συζητήσεις για μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα με τη συμμέτοχή των τριών θεσμών, μετά το δημοψήφισμα πάντοτε» ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Ζούμε μέρες στις οποίες παίζονται πολλά πράγματα»: Τέλος, η Μέρκελ σημείωσε ότι ζούμε μέρες με αναταράξεις στις οποίες «παίζονται πολλά πράγματα» και κατέληξε: «Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια. Είμαστε μια κοινότητα δικαίου και ευθύνης . 

Αν το ξεχάσουμε αυτό θα αποτύχει η Ευρώπη.Η κοινότητα αξιών της Ευρώπης είναι ισχυρή και το ξεπέρασμα της κρίσης των κρατών απαιτεί χρόνο και υπομονή αλλά μετά θα είναι πιο ισχυρή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα στηρίζω τα πράγματα και στο μέλλον». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: