08 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στρέφεται το ενδιαφέρον, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένων και των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, βάσει των οποίων την Κυριακή κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. 

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας να καλυφθούν τα έξοδα σίτισης των κρατουμένων. Στη Σάμο η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει το catering, για πρώτη φορά την Τρίτη δεν πήγε φαγητό στους κρατούμενους, καθώς είναι απλήρωτη από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η αντίστροφη μέτρηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει ξεκινήσει. Αναμένονται οι ελληνικές προτάσεις. Τα χριστιανικά κόμματα εναντίον νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές συζητήθηκε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ που έγινε για πρώτη φορά υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πολλά μέλη του πολιτικού συμβουλίου σημείωσαν ότι η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ακόμη και για αυτό των εκλογών με το επιχείρημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο αδιέξοδο είναι πιθανό να επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες. Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος.

Σε νέα συγκέντρωση στις 19:30 το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα καλεί η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη».  Στη σελίδα τους στο Facebook οι επικεφαλής της κίνησης, που απηύθυναν πρόσκληση μέσω του κοινωνικού δικτύου, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Mένουμε Ευρώπη και δεν το διαπραγματευόμαστε».

Κόσμος:Το Grexit δεν θα τεθεί το στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαβιέ Μπετέλ την Τετάρτη, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο. Παράλληλα εξέφρασε την «απογοήτευσή του» για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων «αλλά ο χρόνος εξαντλείται», εκτιμά ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Μετά από ημέρες αναλύσεων, λεπτομερών ρεπορτάζ από τους δρόμους της Αθήνας και περιγραφών από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ηγετών και θεσμών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν το πρωί μετά τη Σύνοδο της Ευρωζώνης, κατ' εξαίρεση, τον ίδιο τίτλο με μικρές παραλλαγές: «Πέντε ημέρες μόνο». Μαζί με την προθεσμία, εφημερίδες και κανάλια βάζουν σε πρώτη γραμμή την αναφορά της Κομισιόν πως «είναι έτοιμη για το σενάριο του Grexit». 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να απολύσει 40.000 στρατιώτες και 17.000 πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την USA TodayΜέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση λεπτομερείς προτάσεις για ένα πολυετές νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. 

Η τελική απόφαση για τη συνέχιση ή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσε ότι δεν είναι «υπερβολικά αισιόδοξη» ότι θα βρεθεί λύση. Επαρκώς χρηματοδοτούμενες οι τράπεζες μέχρι την Κυριακή, διαβεβαίωσε ο Ντράγκι τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οικονομία: «Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν μοιραία μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τη Γερμανία», εκτίμησε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ, ενώ χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι ένα Grexit θα αποτελέσει λύση στην κρίση στην Ελλάδα, σε άρθρο σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Welt.

Με ελαφρά άνοδο άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για  πιθανή διευθέτηση της ελληνικής κρίσης. Το Πεκίνο την Τετάρτη εισήγαγε νέα μέτρα για να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς οι κινεζικές μετοχές έχουν υποστεί απώλειες άνω των 2,4 τρισ. δολαρίων.

Διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αθλητισμός: Πικραμένος εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Αντόνιο Κόντε, μετά τη νέα απόφαση του εισαγγελέα της Κρεμόνα, Ρομπέρτο Ντι Μαρτίνο, να μην αρχειοθετήσει την υπόθεση εμπλοκής του σε προσπάθεια χειραγώγησης δύο αγώνων (Νοβάρα-Σιένα και Αλμπινολέφε-Σιένα), όταν ήταν προπονητής της Σιένα, αλλά να τον καλέσει σε δίκη με την κατηγορία της αθλητικής απάτης.

Ο Ριβάλντο φόρεσε ξανά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και επέστρεψε χθες στην ενεργό δράση σε ηλικία 43 χρόνων, προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα, στην οποία είναι ιδιοκτήτης, ουραγό της δεύτερης κατηγορίας της Βραζιλίας, Μότζι Μιρίμ.

Ο παγκόσμιας κλάσης Βραζιλιάνος, γνωστός και από το πέρασμά του από την Ελλάδα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, προπονήθηκε εντατικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ήταν στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας του κόντρα στη Ναούτικο, για το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας.

Η νταμπλούχος Ιταλίας, Γιουβέντους, προχώρησε στην τέταρτη μεταγραφή της εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη γραμμή πυρός της. Μετά τους Μάριο Μάντζουκιτς από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Πάουλο Ντιμπαλά από την Παλέρμο και τον Σάμι Κεντίρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η φιναλίστ του Champions League ανακοίνωσε την απόκτηση και του Σιμόνε Τζάτζα από την Σασουόλο, έναντι 18 εκ. ευρώ. Ο 24χρονος επιθετικός, ο οποίος έχει και πέντε συμμετοχές με την Εθνική Ιταλίας, σκόραρε 11 γκολ την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: