23 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αναγκαστική προσθαλάσσωση ανοικτά του Πόρτο Ράφτη έκανε ιδιωτικό ελικόπτερο με δύο επιβαίνοντες. Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σκάφη του Λιμενικού. Πόσο έτοιμος για μεταρρυθμίσεις είναι ένας πολιτικός που δεν πιστεύει αυτά που πρέπει να εφαρμόσει, διερωτάται για τον Αλέξη Τσίπρα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός προχωρά μόνο σε όσες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει.

Είναι μόνο θέμα χρόνου το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να απελευθερώσει τους Έλληνες από την φερόμενη πίεση των πιστωτών τους, σημειώνει η εφημερίδα και εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες. Λιγότερες ληστείες σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, πολλές σε σπίτια με στόχο τα χρήματα που υπάρχουν μετά τις αναλήψεις μεγάλων ποσών και περισσότερη βία διαμορφώνουν πλέον τον χάρτη της εγκληματικότητας.

Βάσει στατιστικών στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφηκαν 14 ληστείες σε τράπεζες και υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ - περίπου οι μισές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Όμως, 465 οικογένειες σε όλη τη χώρα έζησαν τον εφιάλτη της εισβολής ληστών μέσα στα σπίτια τους.
   
Υπό έλεγχο τίθεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη, καθώς εξακολουθούν να καίνε μόνο κάποιες μικροεστίες, που οφείλονται σε αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων. Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που μετέβησαν άμεσα στο νησί, ελέγχοντας περιμετρικά το χώρο της πυρκαγιάς. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο στο Κάστρο στην Κυλλήνη.
   
«Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» δήλωσε, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας, ανέφερε ο πρώην υπουργός, ο οποίος καταψήφισε - όπως και στην προηγούμενη ψηφοφορία - το νομοσχέδιο που εισήγαγε η κυβέρνηση.

Κόσμος: «Το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και εταίρων και επαναλαμβάνοντας ότι «αποτρέψαμε το χειρότερο όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν».
   
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της Τουρκία με την Συρία, όπου το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να σκορπά τον θάνατο.
   
Την 4η Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία που βγήκε από το Μνημόνιο, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. Η μάχη προβλέπεται σκληρή. Στην ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που ανοίγει το δρόμο της διαπραγμάτευσης για τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται την Πέμπτη ο γερμανικός Τύπος.

Από τα δημοσιεύματα δεν λείπουν, πάντως, οι αναφορές στα 31 «όχι» και τις διαρροές που υπήρξαν από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, τόσο στη Νιγηρία όσο και στο Καμερούν. Οι Αρχές κάνουν λόγο για την μεγάλη ακόμα ικανότητα της οργάνωσης να προκαλεί δεινά παρά την στρατιωτική επιχείρηση που μαίνεται στην περιοχή.

Οικονομία:Τη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου έως ότου καταστεί δυνατή η ουσιαστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ζήτησε ο Κ.Μίχαλος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδη.
   
Την άποψη πως μια επιμήκυνση των λήξεων των δανείων του επίσημου τομέα δεν είναι από μόνη της επαρκής για να λύσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξή στην «Ιl Foglio».
   
Ζήτημα συνταγματικότητας εγείρει διάταξη που περιλήφθηκε στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στα δικόγραφα. H Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση της αναφέρει πως ο ΑΦΜ αποτελεί δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα και παραπέμπει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αθλητισμός: Με το... αριστερό ξεκίνησε τη νέα σεζόν η Τσέλσι, καθώς ηττήθηκε σε φιλικό ματς προετοιμασίας στη Νέα Υόρκη από τους Ρεντ Μπουλς με 4-2, στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά, με την ονομασία «το κύπελλο των πρωταθλητών».
   
H Τίγκρες έγινε η τρίτη ομάδα από το Μεξικό, που φτάνει στον τελικό του Copa Libertadores, αφού τα ξημερώματα της Πέμπτης νίκησε 3-1 την Ιντερνασιονάλ, ξεπερνώντας την ήττα (2-1) που γνώρισε την περασμένη εβδομάδα στην Βραζιλία και θα βρεθεί απέναντι στην Ρίβερ Πλέιτ.
   
Στα αμυντικά λάθη που κόστισαν στον Παναθηναϊκό στο φιλικό με την Ουντινέζε στάθηκε ο Γιάννης Αναστασίου, μετά την ήττα με 2-1 από τους Ιταλούς. Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε ότι περιμένει να δει διαφορετική εικόνα από τους παίκτες του στα δύο σημαντικά ματς με την Κλαμπ Μπριζ για τα προκριματικά του Champions League, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: