11 Ιουλίου, 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

Κύριες και Κύριοι Βουλευτές

"Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα σε αυτήν την θέση, ίσως τις κρισιμότερες μέρες της μεταπολιτευτικής ιστορίας κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα την συνείδησή μου για να διεκδικήσω το δίκιο του λαού και τα εθνικά συμφέροντα. Έξι μήνες έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Νομίζω κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ότι σε αυτές τις συνθήκες ανέλαβα ρίσκο, δεν λογάριασα προσωπικό πολιτικό κόστος, δεν προσπάθησα να εξασφαλίσω εύκολη παραμονή μου στην εξουσία.

Πάντα προσπαθώ να μιλάω την γλώσσα της αλήθειας, με μοναδική δύναμη σε αυτήν την αναμέτρηση την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού. Θέλω να μιλήσω αυτήν την γλώσσα, την γλώσσα της αλήθειας. Ο καθένας και η καθεμιά και λαός να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπήκαμε σε έναν πόλεμο σε άνισες μάχες, είχαμε απώλειες κερδίσαμε όμως και έδαφος.

Τώρα όμως έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το κρύψω από τον λαό. Δώσαμε την μάχη για το καλύτερο αποτέλεσμα, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Κάναμε λάθη; Ναι κάναμε λάθη, ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ.

Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που να είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται ως ίση προς ίσους, αποκαθιστώντας την πολιτική ισοτιμία με τα άλλα κράτη της ευρωζωνης. Οφείλουμε να αποφασίσουμε αυτήν την ισοτιμία να μην την θυσιάσουμε για ακραίους συντηριτικούς κύκλους. Είδατε στο ευρωκοινοβούλιο, σκληρή πολιτική σύγκρουση. Κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτήν την κυβέρνηση.

Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης, να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση. Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στις 25 Ιούνη πήραμε τελεσίγραφο που προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς ανάσα, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς πρόβλεψη για το χρέος. Το αρνηθήκαμε. Και πιστεύω το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στην θέση μας. Το θέσαμε στην κρίση του λαού, δεν είχαμε την πρόθεση αυτό να οδηγήσει σε κλειστές τράπεζες. Ζητήσαμε την ίδια ώρα που αποφασίσαμε δημοψήφισμα την παράταση του προγράμματος για να γίνει ομαλά η διαδικασία. Δεν έγινε.

Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις δυσκολίες, ο ελληνικός λαός, πήρε δύσκολη, γενναία και ιστορική απόφαση. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για βιώσιμη συμφωνία. Δεν έκρυψα στιγμή τις προθέσεις μου αλλά και την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δεν ζήτησα το ΟΧΙ ως εντολή εξόδου, αλλά ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Δεσμεύτηκα και προσωπικά πριν το δημοψήφισμα για να φέρω καλύτερη συμφωνία.

Σ' αυτό το πλαίσιο ψήφισε ο ελληνικός λαός. Δεν θα έρθω εγώ να παριστάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα το λαό, ούτε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ζήτησα να συγκληθεί. Μια κίνηση αναγκαία για να αποκαταστηθεί ένα κλίμα διχασμού σε κλίμα πολιτικής και εθνικής ενότητας. Εξέλαβα το ΟΧΙ ως εντολή για καλύτερη λύση, συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, που έχει βιώσει την φτώχεια και την αναξιοπρέπεια, εξέλαβα το ΟΧΙ και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις προσπάθειές της. 

Στο συμβούλιο αρχηγών βάλαμε τρεις προυποθέσεις, χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο, χρέος και αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις με το λιγότερο υφεσιακό κόστος και δίκαιη κατανομή βαρών. Έχουμε πράγματι προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας, έχουμε την υπόσχεση ισχυρού  αναπτυξιακού πακέτου 35 δις με δέσμευση για εμπροσθοβαρή εκταμίευση. Και για πρώτη φορά έχουμε ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. Το λένε όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλτ Τουσκ που χθες μίλησε για αντιστάθμισμα στις μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να ομολογήσουμε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολο πρόγραμμα. Καλύτερο από αυτό που μας τέθηκε πριν 15 μέρες, αλλά δύσκολο. Έχουμε μια πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει προοπτική οριστικού τέλους στην συζήτηση περί Grexit. Το σήμα στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και άρα την δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις.

Πέντε σημεία της συμφωνίας:

1.Το ΔΝΤ θα παρέχει μόνο τεχνική υποστήριξη. Άρα τελειώνει η τρόικα όπως την γνωρίσαμε

2.Η διάρκεια είναι τριετής, παρέχει χρόνο και χώρο για να απαλλαγούμε από το Grexit. Δίνει χρόνο για μάχη να μας εμπιστευτούν οι αγορές. Το προηγούμενο σχέδιο ήταν πεντάμηνο

3.Πρωτογενή πλεονάσματα, πως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Κι έτσι αντιμετωπίζουμε αυτόν τον μηχανισμό αυτόματης αναπαραγωγής λιτότητας"

4.Με το δάνειο από τον ESM θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ που λήγουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αυτή η μετατροπή βραχυπρόθεσμου σε μεσοπρόθεσμο χρέος ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του (διακοπή από Ευάγγελο Βενιζέλο "λέει ψέματα")

5.Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και για πρώτη φορά έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για βιωσιμότητα χρέους.

Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε την ιστορία του τόπου. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Με βάση τους συσχετισμούς μπορεί να μην φαίνεται εφικτό. Αλλά αργά ή γρήγορα ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και αλλού στην Ευρώπη.

Φέραμε το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας, διαπραγματευτήκαμε για να γίνει πράξη αυτό που λέγαμε «διπλός σεβασμός». Από την μια στους κανόνες της ΕΕ και από την άλλη στην λαϊκή κυριαρχία, στην δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει από την δικτατορία.

Αγωνιστήκαμε για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για εργασιακά δικαιώματα, αποτροπή ομαδικών απολύσεων, γι αυτό που καταλαβαίνουμε ως δίκιο του λαού. Αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ δεν αποτελεί μια ψήφο σε ένα νομοσχέδιο είναι μια ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία γιατί αφορά την επόμενη μέρα. Και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης.

Έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας, να συνεχίσει να παλεύει για το δίκιο, για προκοπή και ευημερία. Με βάση αυτό καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος πως θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι το πείσμα το πάθος του λαού θα είναι οδηγός μας. Θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά ως ισότιμοι εταίροι ανοίγοντας δρόμους και για τους υπόλοιπους λαούς.»




Δεν υπάρχουν σχόλια: