20 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τελετή παράδοσης-παλαβής στο υπουργείο Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραλαμβάνει από τον Πάνο Σκουρλέτη και ο Παύλος Χαικάλης από τον Δημήτρη Στρατούλη. Παραδίδοντας τη θέση του στο υπουργείο ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «μέσα σε έξι μήνες μάς δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης πολιτικής».

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις προσφέρουν οι εθελοντές γιατροί που στελεχώνουν το Κοινωνικό Ιατρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε ανασφάλιστους αλλά και σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Συνεχίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ οι διαβουλεύσεις για το θέμα των αγροτών, καθώς αυξάνονται οι φωνές που αντιδρούν στα μέτρα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα λάβει πρωτοβουλίες για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών. 

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το Άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Μήνυμα προς τους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εν όψει της ψηφοφορίας για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, την Τετάρτη. «Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση, όμως η μόνιμη καταψήφιση ειναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» δηλώνει. Το νέο «τεστ αντοχής» μοιάζει να έχει όριο τους 120.

Μίνι καύσωνας αναμένεται αύριο, Τρίτη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τους 39 και πιθανότητα και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά της δυτικής Ελλάδας. Μικρή ανάσα δροσιάς την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται και πάλι άνοδος της θερμοκρασίας.

Κόσμος: Θύματα απαγωγής έπεσαν τέσσερις Ιταλοί στην εμπόλεμη Λιβύη, που απήχθησαν από την περιοχή μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου στο δυτικό τμήμα της χώρας. Οι τέσσερις εργάζονταν για ιταλική κατασκευαστική εταιρεία και η Ρώμη έχει κινητοποιηθεί για επιληφθεί της κατάστασης.

Το ελληνικό θρίλερ έχει δώσει (άλλη μία) ευκαιρία στον Νικολά Σαρκοζί να επιτεθεί στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συγκρίνοντάς τον με τον... έλληνα πρωθυπουργό: «Και οι δύο λένε ψέματα για να κατακτήσουν την εξουσία» είπε ο τέως πρόεδρος, κατηγορώντας επίσης τον Ολάντ πως έδειξε ασυνήθιστη «μεγαλοψυχία» απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πηγαίνει το προσχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει το πλαίσιο της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα: Το προσχέδιο δίνει τη βάση για σχετικά γρήγορη άρση κυρώσεων (μέχρι το τέλος του χρόνου) με ισχυρό μηχανισμό επαναφοράς τους αν κριθεί ότι η Τεχεράνη αθετεί τη συμφωνία.

Δεκατέσσερις αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το πρωί της Δευτέρας από πυρά των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, όπου δρουν οι αντάρτες Ταλιμπάν. «Δύο αμερικανικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε οδόφραγμα του αφγανικού στρατού» δήλωσε ο Μοχάμαντ Ραχίμ Αμίν, κυβερνήτης της επαρχίας Μπαράκι Μπάρακ.

Πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης βύθισαν ένα πλοίο και επιτέθηκαν σε ένα δεύτερο κοντά στην Βεγγάζη, δήλωσαν εκπρόσωποι του στρατού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας. Τα σκάφη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετέφεραν μαχητές και όπλα.

Οικονομία: Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω της εξομάλυνσης του κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των μακροοικονομικών μεγεθών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό έως ότου εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει την μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για τίτλους που αποκτήθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος της τραπεζικής αργίας και θα επιτρέπει μεταφορές κεφαλαίων για την απόκτηση χρηματοπιστωτικών μέσων.

Με την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας στην Κύπρο, άρχισε σήμερα Δευτέρα στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος με στόχο την επικαιροποίηση του μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αθλητισμός: Αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας η αποστολή της ΑΕΚ για την Πολωνία, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενόψει της νέας σεζόν. Ο Τραϊανός Δέλλας έχει στην αποστολή 26 ποδοσφαιριστές. Η αποστολή πέταξε στις 06:00 με προορισμό το Πόζναν μέσω Φρανκφούρτης για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της από σήμερα έως τις 6 Αυγούστου στο προπονητικό κέντρο Ρεμές στην Οπαλένιτσα της Πολωνίας. 

Πέντε φιλικά στο διάστημα παραμονής επί πολωνικού εδάφους. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γουντγουόρντ, ταξίδεψε χθες στην Αγγλία, προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τη μεταγραφή του Νταβίντ Ντε Χέα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο «Guardian» αποκάλυψε ότι ο παράγοντας των «κόκκινων διαβόλων», άφησε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις ΗΠΑ, όπου θα επιστρέψει την Πέμπτη για το φιλικό με την Μπαρτσελόνα, έχοντας την διπλή αποστολή της μεταγραφής του Πέδρο από την Μπαρτσελόνα, αλλά και την εξεύρεση αντικαταστάτη του Ντε Χέα.

Η Εθνική ομάδα Νέων της Ισπανίας είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2015. Στον τελικό του UEFA EURO U-19 Championships που διεξήχθη στην Κατερίνη, οι νεαροί Ίβηρες νίκησαν τη Ρωσία 2-0 με γκολ των Μπόρχα Μαγιοράλ στο 39ο και Ματίας Νάχουελ στο 78ο λεπτό. Για την πολυνίκη της διοργάνωσης Ισπανία αυτός ήταν ο όγδοος τίτλος, ενώ η δεύτερη Γαλλία μετρά έξι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: