29 Ιουλίου, 2015

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

 

Έγινε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να διαμορφώσουν τον χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών μετά το παγιωμένο ρήγμα στο κόμμα. Στη συνεδρίαση αναμένεται να συγκρουστούν οι δύο πλευρές, καθώς από τη μία η ηγετική ομάδα θεωρεί πως οι διαφορές θα μπορέσουν να λυθούν σε ένα έκτακτο συνέδριο.

Μάλιστα όπως αναφέρουν θα μπορούσε να συγκληθεί και μέσα στον Αύγουστο, ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή στις διαδικασίες και όσων μελών εντάχθηκαν στο μεταξύ - από το προηγούμενο συνέδριο του 2013 - στο κόμμα. Αντίθετα η πλευρά Λαφαζάνη θεωρεί ότι, εάν είναι να συγκληθεί συνέδριο, αυτό πρέπει να είναι το «διαρκές» συνέδριο, αυτό που έχει δηλαδή τη σύνθεση του 2013.

Από την άλλη πλευρά η Αριστερή Πλατφόρμα ζητάει την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να πάρει θέση στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου και στο κατά πόσο κρίνονται σωστές ή όχι. Η ηγεσία πάντως υποστηρίζει πως η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα πρέπει να γίνει μόνο για να αποφασιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής  συνεδρίασης ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, με τους περισσότερους να εστιάζουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες και ήρθε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πανσπερμία απόψεων κατεγράφη και για τα διαδικαστικά.

Αναφορικά με την χθεσινή συγκέντρωση στον "Πανελλήνιο" με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, «αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».

«Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα.

Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει αύριο η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό», πρόσθεσε. Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κα Γεροβασίλη είπε ότι: «αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία.

Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν». Και επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι έχουν από μεριάς τους επιλέξει μια τακτική, ακολουθούν επιλογή ρήξης. Αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα».

Τόνισε ότι το δίλημμα αφορά το "εντός ή εκτός ΕΕ", το αν "η Αριστερά πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση" και η συζήτηση "για το ποια Ευρώπη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: