09 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους εμφανίστηκε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση και απορρίπτοντας τα σενάρια περί κρυφού σχεδίου για επιστροφή στη δραχμή. Για την ψήφιση των μέτρων ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά υπάρχει ιστορική ευθύνη.

O μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συναντάται αυτήν την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί κλιμάκιο της ΝΔ υπό την Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να έχει επαφές με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της ελληνικής κρίσης.

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι της Πέμπτης το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Τόσο το Μαξίμου όσο και στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία. Εντούτοις εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο ενός «σαμποτάζ» την τελευταία στιγμή, με ευθύνη ευρωπαϊκών κύκλων που επιδιώκουν το Grexit.

Η επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας και όχι η ρήξη με την Ευρώπη αποτελούν τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, τονίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους την Πέμπτη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης χαρακτηρίζει, δε, τα περί επιστροφής στη δραχμή «προπαγανδα».

Νέες ουρές σχηματίζονται από το πρωί της Πέμπτης έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών που λειτουργούν, καθώς συνταξιούχοι και άνεργοι - που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών - μπορούν να εισπράξουν άλλα 120 ευρώ από τις συντάξεις και τα επιδόματα που δικαιούνται.

Κόσμος:Οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν τη δημοσιοποίηση της εξαφάνισης δύο Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, με τις πρώτες αναφορές να είναι αντικρουόμενες για το εάν τουλάχιστον ένας από αυτούς κρατείται από τη Χαμάς. Κατονομάστηκε μόνο ένας από τους δύο που αγνοούνται, ο 28χρονος Αβραχάμ Μανγκίστο, που είχε περάσει στη Γάζα το Σεπτέμβριο του 2014.

Η απροθυμία γερμανών βουλευτών της ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου (του CDU της Μέρκελ και του βαυαρικού CSU) απέναντι σε νέο πακέτο προς την Ελλάδα ενισχύεται: Οι τελευταίοι που εκφράζονται ανοικτά εναντίον της Αθήνας είναι υψηλόβαθμα στελέχη ενώ πλέον οι «μικροί» σιωπούν και οι αναφορές θέλουν στην ομάδα να κυριαρχεί πλέον το «nein». Η πίεση μεταφέρεται στην καγκελάριο, κι από εκεί στο τραπέζι των Βρυξελλών για αυστηρότερους όρους ώστε να πουν οι βουλευτές «ναι» πρώτα σε διαπραγματεύσεις κι έπειτα στο (όποιο) πακέτο.

Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που ζουν στις γειτονικές χώρες έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 4,27 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Δικαστήριο της Νάπολης έκρινε ένοχο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή, που τελικά συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία ο Ρομάνο Πρόντι, καταδικάζοντάς τον σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια. Δεν θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. 

Ο Μπερλουσκόνι απέρριψε ως «πολιτική» την καταδίκη, ενώ ο Πρόντι είπε πως εάν τότε γνώριζε τι συνέβαινε, «θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός». Με την επίσκεψή της στην Αλβανία ξεκίνησε η γερμανίδα καγκελάριος την περιοδεία της στα Βαλκάνια, εν μέσω της ελληνικής κρίσης. Η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε την Αλβανία ότι δεν καθυστερούν επίτηδες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά τόνισε ότι τα Τίρανα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις.

Οικονομία: Τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει ως αντάλλαγμα για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας ή αργότερο αύριο Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και στο Eurogroup. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν το σχετικό δάνειο άνω των 60 δισ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται από τα χρήματα που θα προβλεφθούν και για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

Επεκτάθηκε εκ νέου η αργία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της παράτασης της τραπεζικής αργίας μέχρι και τις 13 Ιουλίου 2015. Με νέα απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφασίσθηκε να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά,  να παραμείνει κλειστή η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων και να εξακολουθήσει η αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στην κρισιμότητα και στη δυσκολία των αποφάσεων για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Όπως ανέφερε, το ενδεχόμενο να κλείσει το ελληνικό ζήτημα «αυτή τη φορά είναι πραγματικά δύσκολο».

Αθλητισμός: Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του Ανχελ Ντι Μαρία. Ο Αργεντινός σταρ δεν κατάφέρε να προσαρμοστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα και απογοήτευσε με τις εμφανίσεις του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την περασμένη σεζόν.

Την Πέμπτη στις 14:15 θα πραγματοποιηθεί από τον Ολυμπιακό η επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή της ομάδας, Μάρκο Σίλβα, στα γραφεία της ΠΑΕ στο Πασαλιμάνι. Στο αγωνιστικό κομμάτι η τρίτη μέρα προετοιμασίας βρήκε τους παίκτες των Πειραιωτών στου Ρέντη με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εργομετρικό ισοκινητικό έλεγχο. Τα τεστ θα συνεχιστούν και την Πέμπτη το πρωί ενώ το απόγευμα θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση των παικτών με τον Μάρκο Σίλβα.

Απρόσκοπτα ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής Νέων για τον αγώνα της Πέμπτης με την Αυστρία (22:00), στη Λάρισα. Η απογευματινή προπόνηση στο γήπεδο της 25ης Μαρτίου περιλάμβανε αποθεραπεία για τους διεθνείς που αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα με την Ουκρανία και ασκήσεις τακτικής για τους υπόλοιπους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: