05 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αύριο θα ξημερώσει μια μέρα που θα βρει την Ελλάδα θετική, ενωμένη, ευρωπαϊκή.

Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, ενώ η ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 21:00. Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά της 25ης Ιανουαρίου με σταυρό (+). Οι δηλώσεις πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Στο 100ό δημοτικό σχολείο Αθηνών στο Νέο Κόσμο ψήφισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Είναι ώρα απόφασης και ευθύνης. Όλοι ψηφίζουμε για την ελπίδα, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Αντιστεκόμαστε στους ακραίους κύκλους της ΕΕ που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε. Να ψηφίσει με σύνεση και υπευθυνότητα κάλεσε τον ελληνικό λαό ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα Χανιά. Κάλεσε τους πολιτικούς να προστατεύσουν την ενότητα του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι ο λαός δεν θα πρέπει να διχαστεί.

Σε σχολικό συγκρότημα του Χαϊδαρίου ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Ελπίζω ο σπόρος του διχασμού δεν θα καρποφορήσει. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, να δυναμώσουμε την ευρωπαϊκή της πορεία. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του.»

Κόσμος:Την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όποιο και είναι το αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις», τόνισε την Κυριακή ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Συνάντηση με 19 παραγωγούς τυριών, σε μία από τις πολύ σπάνιες φορές που βγαίνει πλέον από το σπίτι του, είχε ο Φιντέλ Κάστρο.

Η δημόσια εμφάνιση του 88χρονου ιστορικού ηγέτη της Κούβας, η πρώτη εδώ και τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του αδελφού του και νυν προέδρου Ραούλ Κάστρο για την επίσημη συμφωνία με τις ΗΠΑ και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από ένα μεγάλο «διάλειμμα» 54 ετών.

Αποφασισμένος να μην αλλάξει τη γραμμή του, όποιο και αν είναι απόψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει διαμηνύσει στο περιβάλλον του ότι «είτε οι Ελληνες ψηφίσουν “ναι” είτε “όχι” εγώ θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Μια συμμαχία των ανταρτών κατάφερε να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της ένα στρατηγικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, σε μία από τις πιο σημαντικές ανατροπές που σημειώνονται στο πεδίο των μαχών στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έκανε στροφή προς τα δεξιά, εκλέγοντας πρόεδρό του την Φράουκε Πέτρι, η οποία τηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή εθνικιστική και συντηρητική γραμμή.

Οικονομία: Επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ.Λαγκάρντ, έστειλαν τέσσερα μέλη του Κογκρέσου για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ, δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται το μέλλον των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μαζί τους των καταθέσεων. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον ELA και το ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όμως από τη Δευτέρα, την επομένη του δημοψηφίσματος, αναμένεται να πάρει εκ νέου αποφάσεις.

Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις καταθέσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής βάζει τέλος στα τρομοκρατικά σενάρια για κούρεμα καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες. Τις φήμες διέψευσαν κατηγορηματικά και ΤτΕ, Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών. «Δεν είμαι ενήμερος για κανένα σχέδιο» για κούρεμα στις καταθέσεις λιανικής των ελληνικών τραπεζών, τονίζει ο πρόεδρος της EBA, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στη νομοθεσία της ΕΕ.

Αθλητισμός: Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, καθώς στον τελικό που έγινε στο «Εστάδιο Νασιονάλ» του Σαντιάγο, νίκησε 4-1 την Αργεντινή στα πέναλτι. Τόσο ο κανονικός αγώνας, όσο και η παράταση έμειναν στο 0-0.

Με το... καλημέρα ξεκίνησαν τα προβλήματα για τον Ιγκόρ Τούντορ, ο οποίος είδε σε ανύποπτη στιγμή ένα από τα πιο βασικά ατού της νέας ομάδας του, τον Στέφανο Αθανασιάδη, να τραυματίζεται και, όπως δείχνουν τα πράγματα, να χάνει στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας. Ο διεθνής επιθετικός του ΠΑΟΚ στάθηκε άτυχος στο πρώτο φιλικό της ομάδας του στην Ολλανδία με αντίπαλο την Κουτ Αζούρ, τραυματίστηκε και αποχώρησε.

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Ρίζεσπορ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σαρλ Ιτάνζ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ μόλις ολοκληρώθηκε η περσινή σεζόν. Ο καμερουνέζος τερματοφύλακας υπέγραψε διετές συμβόλαιο και έτσι επέστρεψε και πάλι στην Τουρκία μετά το πέρασμα του από την Κόνισπορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: