02 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Σε λειτουργία βρίσκεται η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, σε ελληνικά και αγγλικά, την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στην ιστοσελίδα βρίσκεται επίσης και η πρόταση που τίθεται στο δημοψήφισμα.

Σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας, με κύριο αίτημα την αντικατάσταση του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Νίκου Παπαθανάση.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Αν ο λαός ψηφίσει "όχι" θα πάει να κάνει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης χωρίς το σκληρό πακέτο, αλλά και όταν ο λαός ψηφίσει "ναι" τότε ο Τσίπρας θα είναι πιο χρήσιμος για να προστατεύσει το λαό του διότι έντιμα πιστεύοντας στην Ευρώπη θα έχει ψηφίσει υπέρ του σκληρού πακέτου» είπε.

Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης στέλνει ο Λευκός Οίκος με τοποθέτηση του εκπροσώπου του, Τζος Έρνεστ, ο οποίος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για τις ελληνικές εξελίξεις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα τελείως τεχνητό, για να μην πω πλαστό ερώτημα» υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τόνισε ότι αυτή η διαδρομή είναι άκρως επικίνδυνη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μας έβαλε βαθιά στο μνημόνιο ΙΙ και μας πηγαίνει στο μνημόνιο ΙΙΙ».

Κόσμος:Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι το Παρίσι επιδιώκει να «αποφευχθεί καταστροφή στην Ελλάδα και δυσκολίες για την Ευρώπη και τη Γαλλία». «Εάν επικρατήσει το "ναι", «την επόμενη Δευτέρα θα πιάσουμε δουλειά για μία νέα συμφωνία, εάν επικρατήσει το «όχι», μπαίνουμε σε άγνωστο έδαφος, σε μία οικονομική κατρακύλα», είπε ο Σαπέν.

Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, πως αξιωματούχοι γερμανικών υπουργείων συζητούν για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο παροχής υποστήριξης προς την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα μέσα θα προέρχονταν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά ενδεχομένως και με διμερείς συνεργασίες.

Η ατμόσφαιρα στην Αίγυπτο επιδεινώνεται ραγδαία στη διαμάχη μεταξύ της ηγεσίας και των εκτοπισμένων Αδελφών Μουσουλμάνων, με τους ισλαμιστές να καλούν «εξέγερση» μετά τη δολοφονία εννέα ηγετικών στελεχών της οργάνωσης κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου σε διαμέρισμα στο Κάιρο. Νέος, αυστηρότερος, αντιτρομοκρατικός νόμος. Στο φόντο έχει προστεθεί το μακελειό στο βόρειο Σινά, όπου η επίθεση του τοπικού «βραχίονα» της ISIS έχει καταλήξει στην πιο αιματηρή μάχη εδώ και χρόνια, με πάνω από 100 νεκρούς.

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 18 ετών έναν Τυνήσιο για διακίνηση ανθρώπων για το ρόλο του σε ναυάγιο του 2013 που στοίχισε τη ζωή σε 366 άτομα. Δικαστήριο του Αγκριτζέντο της Σικελίας καταδίκασε τον 36χρονο Χαλέντ Μπενσαλέμ ως υπαίτιο για το ναυάγιο και τον θάνατο των επιβαινόντων μεταναστών, κυρίως από κράτος της Ερυθραίας, και ως συνεργό σε παράνομη μετανάστευση, ανέφερε η πηγή στο γραφείο του εισαγγελέα της πόλης.

Ο Σερ Νίκολας Γουίντον, γνωστός και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος είχε σώσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη, σε ηλικία 106 ετών, ανακοίνωσε ο Ροταριανός όμιλος του Μέιντενχεντ, στη νότια Βρετανία.

Οικονομία:Τη διαβεβαίωση πως όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη παρέσχε σήμερα Πέμπτη ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα πως η ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και αν η Ελλάδα πει «Όχι» στο δημοψήφισμα.  

Στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων καταναλωτών - τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών που κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.  

Νέα διάσταση στο θέμα του πώς υπήρξε κατάρρευση των συζητήσεων με τους πιστωτές και την ευρωζώνη στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου και ακολούθως στην απόφαση για δημοψήφισμα, η οποία εν πολλοίς οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες δίνει αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας σε μέλη του ΕΛΚ είπε ότι οι δύο πλευρές τα «έσπασαν» για μολις 60 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Τις τελευταίες μέρες η Φενέρμπαχτσε προσπαθεί να αποκτήσει από τον Ολυμπιακό τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς αλλά μέχρι στιγμής οι «ερυθρόλευκοι» είναι αμετακίνητοι στις οικονομικές τους απαιτήσεις (περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ). Πάντως ο Μιλιβόγεβιτς με δηλώσεις του στην τουρκική ιστοσελίδα «Fanatik» έδειξε ανοικτός στο ενδεχόμενο να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη μιλώντας μάλιστα με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην προπονητή του στον Πειραιά, Βίτορ Περέιρα, που πλέον είναι στο τιμόνι της «Φενέρ».

Στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να ολοκληρώσει τη μεταγραφή τον ΠΑΟΚ βρίσκεται, πρώην τερματοφύλακας της Μάλμε, Ρόμπιν Όλσεν, όπως γνωστοποίησε η ΠΑΕ. Ο 25χρονος τερματοφύλακας, Δανός την καταγωγή αλλά διεθνής με την εθνική Σουηδίας, αναμένεται να υποβληθεί στις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να κάνει τις τελικές συζητήσεις με τον «δικέφαλο του βορρά» για την υπογραφή του συμβολαίου του.

Συνάντηση με τον τεχνικό της Εθνικής ομάδας, Σέρχιο Μαρκαριάν, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων του Ουρουγουανού προπονητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: