11 Ιουλίου, 2015

ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ AΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ

 

Η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος παίζεται στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζεται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής αναμένοντας το αποτέλεσμα του αποψινού Eurogroup, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να περάσει διά πυρός και σιδήρου ώστε να λάβει το «πράσινο φως» για το πακέτο σκληρών μέτρων.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε την πρότασή της με την υποστήριξη της Γαλλίας και υπουργών Οικονομικών άλλων χωρών, όμως αυτή η προσπάθεια φαίνεται να προσκρούει στην σκληρή αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των «ακολούθων» του, ο οποίος παίζει τα ρέστα του ώστε να γίνει ακόμη περισσότερο αρεστός στο γερμανικό ακροατήριο.

Το Εurogroup ξεκίνησε τη συνεδρίαση λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου, διέκοψε τις εργασίες για δείπνο των υπουργών και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου για μία πρώτη απόφαση (περίγραμμα απόφασης) που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Κατά το Spiegel, οι 28 Ευρωπαίοι θα δώσουν την τελική έγκριση το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, για να τον ενημερώσει αναφορικά με τις εγγυήσεις που ζητούν από την Ελλάδα οι εταίροι, ώστε να συμφωνήσουν για το πακέτο στήριξης.

Η πρώτη έγκριση των Θεσμών για την ελληνική πρόταση ήρθε χθες το βράδυ, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υφίστατο προσωπική ήττα με απώλειες υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η κρίσιμη συνεδρίαση. Ο δρόμος προς το Eurogroup ήταν γεμάτος «αγκάθια» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν η FAZ διέρρευσε πως ο Σόιμπλε πρότεινε πενταετές Grexit με στήριξη για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, μία φήμη που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τόνισε πως ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι τέτοια απαίτηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν προβληματισμό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρότασή της μετά μάλιστα και από την διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή. Πολλοί εξ αυτών ζήτησαν από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δείξει η κυβέρνηση δείγματα γραφής, προχωρώντας άμεσα στην ψήφιση μέτρων όπως το ασφαλιστικό.

Οι σκληροί του Eurogroup. «Μέσο για την αύξηση της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση» χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde τις δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το σήμα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση. «Ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικριτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση, τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης, όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ακολούθησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις "εξαιρετικά δύσκολες". Στο ίδιο μήκος κύματος ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Ερικ Βίμπες εξέφρασε «αμφιβολίες» κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «που είχαν απορριφθεί στο δημοψήφισμα πριν μία εβδομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: