18 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε ύφεση βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Μαλακάσα, τη Νεάπολη Λακωνίας και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Από τα ξημερώματα ξέσπασε νέα φωτιά στη Σκύρο, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στον Καρέα.

Υψηλός και σήμερα, Σάββατο, ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα, καθώς συνεχίζονται οι ισχυροί άνεμοι. Περισσότερες από 50 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 06:00 τα ξημερώματα έως τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής. Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι Αρχές, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μέχρι αργά το βράδυ μάχη με τις φλόγες σε Λακωνία, Υμηττό, Σπαθοβούνι, Εύβοια, Αργολίδα, Μαλακάσα.

Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, πάνω από τη Νεάπολη. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο το ένα μέτωπο (αυτό στην Νεάπολη) έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Δεκάδες σπίτια έχουν καεί στην περιοχή. Προληπτικά εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος. Ένας 58χρονος πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Πυρκαγιά στον Καρέα, πύρινα μέτωπα σε Νέα Αρτάκη, Αργολίδα και Μαλακάσα

Σκέψεις της κυβέρνησης για εκλογές βλέπει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον ανασχηματισμό. «Με εμφανή τα σημάδια της καταστροφικής σκέψης για εκλογές» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ «η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των υπουργών που άδειασαν τον πρωθυπουργό δεν πείθει» . Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, αναλαμβάνει τα καθήκοντα της κυβερνητικής εκπροσώπου και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού το βράδυ της Παρασκευής, θέση που κατείχε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Κόσμος: Βαρύτατος ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης σε αγορά της πόλης Χαν Μπάνι Σάαντ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Οι νεκροί φτάνουν τους 80, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας και νοσοκομείων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα, στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών.

Μία θέση στο Πανεπιστήμιο του Οσλο θα έχει στο εξής ο Αντερς Μπρέιβικ. Ο άνθρωπος, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια, στις 22 Ιουλίου του 2011, πραγματοποίησε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση με τους συνολικά 77 νεκρούς που άλλαξε για πάντα τη Νορβηγία, θα σπουδάσει από την απομόνωση, χωρίς άμεση επαφή με καθηγητές και συμφοιτητές.Στη σκιά της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings, η Κομισιόν σημειώνει την ανάγκη να υποβάλλονται σε ψυχολογική εκτίμηση όλοι οι πιλότοι των εταιρειών που πετούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έξω από τις αστικές περιοχές σκοπεύει να μεταφέρει η Βουδαπέστη τους καταυλισμούς προσφύγων, ώστε οι κάτοικοι «να μην ενοχλούνται από τις μάζες προσφύγων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Γιάνος Λαζάρ. Παράλληλα, η κατασκευή του αμφιλεγόμενου φράχτη στα νότια σύνορα συνεχίζεται, με τη συμβολή στρατιωτών και φυλακισμένων.

Οικονομία: Τη διάθεσή του, όπως και μεγάλου αριθμού γνωστών και έγκριτων επιστημόνων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την βαθιά κρίση, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς στον Ευ.Τσακαλώτο σε συνάντησή τους στο υπουργείο, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του ως προς την οικονομική λογική της συμφωνίας.

«Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Επισημάναμε μόνο τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα ‘τάιμ-άουτ'», δηλώνει ο Β.Σόιμπλε στο Spiegel. Πάντως, το Grexit μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, λέει παραπέμποντας μάλιστα σε δήλωση του Β.Φάιμαν. Σε αφίσα του 1999 παραπέμπει για τη σχέση με τη Μέρκελ: «όχι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο». Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί μετατροπής της Ελλάδας σε «προτεκτοράτο της Ευρωζώνης» και υπεραμύνεται των μνημονίων.

Την αναμενόμενη εγκύκλιο προκειμένου από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ, που προβλέπει τη μεταφορά αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, εξέδωσε η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κ.Σαββαΐδου. Στην εγκύκλιο καταγράφονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πλέον θα υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος με τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Αθλητισμός: Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι από τη νύχτα της Παρασκευής ο Φελίπε Πάρντο. Ο Κολομβιανός ακραίος επιθετικός υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους» και η μεταγραφή από την Μπράγκα ολοκληρώθηκε. Ο Ολυμπιακός δεν κάνει μεταγραφές μόνο «έτοιμων» και «φτασμένων» ποδοσφαιριστών αλλά επενδύει και στο μέλλον, δίνοντας την ευκαιρία και σε παίκτες από τα τμήματα υποδομής του.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή τη λογική οι νεαροί αμυντικοί Δημήτρης Νικολάου και Παναγιώτης Ρέτσος «προβιβάστηκαν» στην ανδρική ομάδα, καθώς υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια και αύριο θα αναχωρήσουν για την Αυστρία, προκειμένου να ενσωματωθούν στην προετοιμασία και να τεθούν υπό τις οδηγίες του Μάρκο Σίλβα.

Η Καράκας ανακοίνωσε την Παρασκευή, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι ο Άλεν Μπαρόχα παραχωρήθηκε δανεικός στην ΑΕΚ, στην οποία ο 26χρονος τερματοφύλακας θα καταγράψει την πρώτη επαγγελματική εμπειρία του στο εξωτερικό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο δανεισμός είναι μονοετούς διάρκειας, με οψιόν αγοράς του ποδοσφαιριστή εκ μέρους της «Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: