17 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών.

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Προληπτικά έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό και δύο κατασκηνώσεις.

Το δικό του μήνυμα εν όψει ανασχηματισμού, αλλά και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού, ενώ πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες: «Είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές, είτε θα πάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.» 

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά το «όχι» που είπαν τρεις υπουργοί στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα. Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι Παν.Λαφαζάνης, Δημ.Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και οι θέσεις της Ν.Βαλαβάνη και του Ν.Χουντή που έχουν ήδη παραιτηθεί. 

Την ανάγκη μιας κυβέρνησης πιο συνεκτικής και προσηλωμένης στις εντολές του πρωθυπουργού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με φόντο τον επικείμενο ανασχηματισμό. «Δεν πρέπει να έχουμε μία κυβέρνηση που θα είναι απλώς εκλογική. Στόχος της, με τη νέα της σύνθεση, θα πρέπει να είναι να βάλει το νερό στο αυλάκι» είπε. 

Τις δραματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων στη διάρκεια της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, περιγράφει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στις 7 το πρωί της 13ης Ιουλίου ήταν «έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ». 

Κόσμος: Mόνο 12 ώρες, μετά από μία πολύμηνη δίκη, χρειάστηκαν οι ένορκοι για να καταλήξουν στην απόφαση για τον Τζέιμς Χολμς, τον κατηγορούμενο για το μακελειό στον κινηματογράφο του Κολοράντο το 2012, στην πρεμιέρα του Μπάτμαν: Ο 27χρονος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, και τώρα η διαδικασία συνεχίζεται για την απόφαση της ποινής. Ο Χολμς αντιμετωπίζει ακόμη και καταδίκη σε θάνατο, ενώ η υπεράσπισή του έχει κινηθεί στην γραμμή ότι ο 27χρονος πάσχει από σχιζοφρένεια. 

Αποστροφή προκάλεσε στην Αυστραλία η δημοσίευση νέου βίντεο που δείχνει τη λεηλασία των αποσκευών της πτήσης MH17 του Boeing 777 της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο στην ανατολική Ουκρανία. Με διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές - περίπου 51 - και τη γερμανική κοινή γνώμη μοιρασμένη φτάνει στο γερμανικό Κοινοβούλιο η έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων του ESM με την Ελλάδα για νέο ευρωπαϊκό πακέτο. 

Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών εμφανίζεται πολύ πιο συγκροτημένη υπέρ του «ναι», με την ηχηρή όμως εξαίρεση του Πέερ Στάινμπρουκ. Από τους Πράσινους, περίπου 28 δεν εμφανίζονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν, ενώ και οι βουλευτές της Linke εμφανίζονται αρνητικοί. Ως πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας χειρίζονται οι αρχές των ΗΠΑ την επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τσατανούγκα του Τενεσί. 

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ο 24χρονος Μουχάμαντ Γιούσεφ Αμπντουλαζίζ και στην παρούσα φάση θεωρείται πως έδρασε μόνος του, χωρίς συνεργούς. Οι μέχρι τώρα αναφορές δεν δείχνουν να είχε μπει στο στόχαστρο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.Τέσσερις πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε δύο ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης Τσατανούγκα, στο Τενεσί των ΗΠΑ. Νεκρός και ο δράστης. Τα περιστατικά πυροβολισμών σημειώθηκαν σε στρατολογικό γραφείο και σε εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. 

Οικονομία: Στο 11,8% κινείται σήμερα Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, όταν την παρελθούσα Παρασκευή βρισκόταν στο 19,4%. Οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες του ελληνικού χρέους υποχώρησαν μετά τη συμφωνία για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς η αβεβαιότητα που είχε επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα είχε παραλύσει την αγορά. 

Μια ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί η ελληνική συμφωνία πιο βιώσιμη δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μόνον εάν αυτό το πρόγραμμα είναι συμπαγές. 

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 66 μηνών αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς εταιρείες όπως η Volkswagen, η PSA Peugeot Citroen και η Ford Motor προσείλκυσαν πελάτες με νέα μοντέλα και η οικονομία της ηπείρου συνέχισε να αναπτύσσεται. 

Αθλητισμός: Η Ρωσία είναι η πρώτη φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (UEFA EURO U-19 Championships), καθώς στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης νίκησε την Εθνική ομάδα της Ελλάδας με 4-0 (50΄, 79΄ Τσερνόφ, 52΄ Γκασίλιν, 65΄ πεν. Σεϊντάεφ) στη Λάρισα και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία που νίκησε με 2-0 τη Γαλλία στον άλλο ημιτελικό. 

Η ελληνική ομάδα άντεξε μόνο στο πρώτο ημίχρονο (0-0) αλλά στην επανάληψη δεν κατόρθωσε να προβάλει αντίσταση, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να προκριθεί για τρίτη φορά στην Ιστορία της στον τελικό μετά το 2007 και το 2012. Αισιόδοξος ότι ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο την επόμενη εβδομάδα στη ρεβάνς της Τούμπας απέναντι στην Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, από την οποία ηττήθηκε με 2-1 στην Κροατία, εμφανίστηκε ο προπονητής της ομάδας, Ιγκόρ Τούντορ στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς. 

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της θύρας 13, που μεταδίδεται μέσω ίντερνετ και κράτησε πάνω από δύο ώρες μίλησε για όλους και όλα. Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η ομάδα του έχασε άδικα το περσινό πρωτάθλημα, ενώ καυτηρίασε την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο χαρακτηρίζοντας προκλητική την στάση της ΕΠΟ και του προέδρου της Σούπερ Λίγκας, Γιώργου Μποροβήλου. 

Ακόμη, ο διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» μίλησε για τα οικονομικά της ομάδας του καθώς και για τις μεταγραφές που πρόκειται να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: