07 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με το βλέμμα στραμμένο στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-εταίρων αλλά και στις εσωκομματικές διεργασίες που άνοιξε η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένων των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πληροφορίες τοποθετούν την εκλογή νέου προέδρου το φθινόπωρο.

Την προώθηση μιας «λύσης λογικής» προκρίνει για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του στο Twitter. «Δέσμη μεταρρυθμίσεων - δημοσιονομική ισορροπία, έναντι χρηματοδότησης και απομείωσης χρέους. Και δάνειο γέφυρα μέχρι τη συμφωνία. Λύση λογικής» γράφει.

Πάγωσαν τις τελευταίες ημέρες τα εργοτάξια σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα 40.000 εργαζόμενοι να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να έχουν απολυθεί από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls. Zημιές καταγράφουν και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς κάθε μέρα χάνονται από 30.000 έως 35.000 κρατήσεις. Με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και την τροποποιημένη πρόταση Γιούνκερ της 26ης Ιουνίου, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Από το αποτέλεσμα της Συνόδου, αλλά και του Eurogroup που θα προηγηθεί, θα διαφανεί εάν υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας με τους εταίρους ή εάν οι δανειστές θα επιμείνουν στη σκληρή στάση που τηρούν.«Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία» με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «θέμα ταμπού» στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Κόσμος: Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «θέλουμε να καταλάβουμε» τι είπαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως η πρόταση που απορρίφθηκε είχε ήδη βγει από το τραπεζι - και περιμένοντας από την Αθήνα να κάνει τις προτάσεις της. Τάχθηκε εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών «από τις οποίες αποχώρησε η Αθήνα», κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να εξηγήσει τι σημαίνει το "όχι"» και φάνηκε να ρίχνει τις προσδοκίες από τη Σύνοδο, λέγοντας πως «εάν απόψε βρισκόταν λύση, θα ήταν μία απλοϊκή λύση». 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να αυξήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση - πυλώνα στον οποίο ελπίζει, μαζί με τους Κούρδους, για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής ISIS - λέγοντας ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα στο εσωτερικό για να αποτρέψουν επιθέσεις και να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογήσουν οπαδούς. Η μάχη δεν θα είναι σύντομη, επανέλαβε ο Ομπάμα.

Τις βομβιστικές επιθέσεις με 52 νεκρούς στην καρδιά του Λονδίνου και το τραύμα που άφησε στη βρετανική κοινωνία η άφιξη της τρομοκρατίας θυμάται η χώρα με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη μαύρη 7η Ιουλίου του 2005. Το μεσημέρι, η χώρα θα σταθεί ακίνητη για ένα λεπτό και στην πρωτεύουσα οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που είχαν γίνει ο στόχος των τυφλών επιθέσεων - κλήθηκαν, συμβολικά, να κατέβουν την Τρίτη μία στάση πριν από την κανονική και να ολοκληρώσουν πεζοί την πορεία τους.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες το απόγευμα και το Eurogroup που θα προηγηθεί κορυφώνουν τις διαβουλεύσεις του 48ωρου που άρχισαν με το κλείσιμο της κάλπης και έχουν φυσικά ένα θέμα - το «ελληνικό ζήτημα» - και πρωταγωνιστή τον έλληνα πρωθυπουργό σε κρισιμότατη συγκυρία. Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας έχουν καλέσει την Αθήνα να παρουσιάσει τις προτάσεις ενώ ο χρόνος πιέζει, η ΕΚΤ δεν χαλαρώνει ενώ χώρες όπως Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό που μετράει είναι η Ελλάδα να γνωρίζει ότι είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, αλλά το κλειδί είναι σε αντάλλαγμα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης» τονίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την επομένη του «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα.

Οικονομία: Την θέση ότι δεν είναι λογικό να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις αν η Ελλάδα συνεχίσει να απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας σήμερα στην Bild. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει IOUs για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις .

Εντολές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να «παγώσει» τα κατασχετήρια εις χείρας τραπεζών για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Στην αποσαφήνιση πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού προχώρησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια.«Ένα κούρεμα δεν είναι ταμπού για το Λουξεμβούργο από την άποψη ότι τα πάντα μπορούν να συζητηθούν», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Αθλητισμός: Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα έκανε η Εθνική ομάδα Νέων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που φιλοξενείται στην Ελλάδα, καθώς στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης και του 1ου ομίλου επικράτησε στη Βέροια της Ουκρανίας με 2-0 και πήρε προβάδισμα αμέσως στην κατάταξη.

Την απόκτηση του Αρντά Τουράν από την Ατλέτικο Μαδρίτης αντί 34 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η διοίκηση της Μπαρτσελόνα. Ο Τούρκος μέσος υπέγραψε συμβόλαιο για πέντε χρόνια και θα είναι στη διάθεση των Μπλαουγκράνα από τον Ιανουάριο και έπειτα, λόγω της τιμωρίας μεταγραφών που έχει επιβληθεί στους Ισπανούς.

Στις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο μετέχει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, ο οποίος στην ομιλία του τοποθετήθηκε για το ζήτημα της χρηστής διακυβέρνησης στις αθλητικές ομοσπονδίες που ανέκυψε με τις πρόσφατες έρευνες για τη FIFA.

Ενώ μιλώντας για την ΕΠΟ τόνισε ότι «επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί η άτεγκτη και σθεναρή στάση της απέναντι στην εγκαθίδρυση και στη δράση ενός ιδιότυπου, προκλητικού και ασύδοτου καθεστώτος αυτονόμησης και ασυλίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική έννομη τάξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: