05 Ιουλίου, 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 
  
Μετά από πέντε μήνες εντατικών συνομιλιών και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της πιστωτές  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ ΔΝΤ για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την αποδέσμευση των κεφαλαίων διάσωσης, την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, επιδόθηκε στην Ελλάδα μια πρόταση  τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και με σεβασμό στη μακρόχρονη  δημοκρατική παράδοση της χώρας, αποφάσισε να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2015, έτσι ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν για το αν οι προτάσεις των πιστωτών θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές ή όχι.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το τελεσίγραφο «αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί ταπεινωτικά μια μη - βιώσιμη πρόταση που «συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πρωτοστατήσουν για τον οριστικό τερματισμό της ελληνικής κρίσης χρέους  μιας κρίσης που επηρεάζει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όλοι πρέπει να θυμούνται ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι όλων των λαών της. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και η Ευρώπη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Η ελληνική Βουλή ενέκρινε την πρόταση του δημοψηφίσματος με 178 ψήφους υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: