19 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην κατηγορία κινδύνου 4 για την εκδήλωση πυρκαγιών βρίσκονται την Κυριακή πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας θα υποβάλει τη Δευτέρα ο Γιώργος Ρωμανιάς. Όπως δήλωσε, για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε στη διάρκεια άτυπης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη νέα ηγεσία, τους Γ.Κατρούγκαλο και Π.Χαϊκάλη. Αναγνωρίστηκε η σορός που είχε βρεθεί απανθρακωμένη στο δάσος του Καρέα μετά την πυρκαγιά της Παρασκευής: Πρόκειται για τον 47χρονο αστυνομικό που αγνοείτο στην περιοχή. Ο 47χρονος βρισκόταν σε άδεια και πήγαινε καθημερινά για περίπατο στο σημείο.

Τις πληγές τους από την καταστροφική πυρκαγιά μετρούν τα Βάτικα Λακωνίας. Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και επικεντρώνεται κυρίως σε δύο μέτωπα: ένα στο βουνό πάνω από τους Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο προς το χωριό Καστανιά. Χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό έμειναν επί ώρες οι κάτοικοι της Νεάπολης και της γύρω περιοχής. Δεκάδες σπίτια έχουν καεί, χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, ενώ ένας πρώτος απολογισμός των ζημιών αναμένεται να γίνει από τη Δευτέρα. 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα, Κυριακή, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, λόγω εργασιών που γίνονται στο ύψος του υπό κατασκευή κόμβου Αιγινίου στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Κόσμος:Σειρά φοροελαφρύσεων εξήγγειλε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ξεκινώντας από το 2016, υπογραμμίζοντας πως δεν θα αυξηθούν παράλληλα τα δυσθεώρητα επίπεδα του ιταλικού χρέους. Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων θα είναι, από το 2016, η κατάργηση του φόρου στην πρώτη κατοικία, ένα από τα μέτρα που είχαν προκαλέσει την εντονότερη δυσφορία.

Πέντε οχήματα που ανήκαν σε μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων το πρωί της Κυριακής σε διάφορες συνοικίες της Γάζας. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στις επιθέσεις, από τις οποίες υπήρξαν δύο τραυματίες. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως οι υποψίες στρέφονται αρχικά σε συμπαθούντες της ISIS, σε βάρος των οποίων η Χαμάς έχει εξαπολύσει «κυνηγητό».

Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της Ευρωζώνης και να συγκροτήσει «εμπροσθοφυλακή» μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, γράφει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε άρθρο του στη Journal du Dimanche. «Η συνοχή της Ευρωζώνης επανεπιβεβαιώθηκε με την Ελλάδα, το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε» γράφει, καλώντας σε αναβίωση και υλοποίηση του «οράματος του Ζακ Ντελόρ για κυβέρνηση της Ευρωζώνης με συγκεκριμένο προϋπολογισμό». 

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς αποτιμούν «κακή» τη συμφωνία με την Ελλάδα και πολλοί θα προτιμούσαν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη αντί να τη δοθεί η δυνατότητα να λάβει περαιτέρω βοήθεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Welt. Την τελευταία του πνοή άφησε δεκάχρονο διαβητικό κορίτσι από τη Συρία επάνω στο δουλεμπορικό σκάφος που ήλπιζε ότι θα την μεταφέρει στην ασφάλεια της Ευρώπης. 

Όχι γιατί το πλοιάριο βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου που έχουν μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο για χιλιάδες μετανάστες, αλλά γιατί οι διακινητές πριν αποπλεύσουν πέταξαν στη θάλασσα την ένεση ινσουλίνης της μικρής καταδικάζοντάς στην σε θάνατο. Η αστυνομία της Σικελίας συνέλαβε τρεις διακινητές στο σκάφος που επέβαινε το παιδί.

Οικονομία: Ανοιχτά είναι την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα, με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων και παρά τις αντιδράσεις. Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σημείωσε: «Ας ανοίξουν πρώτα οι τράπεζες τις καθημερινές και ως προς το άνοιγμα των Κυριακών, στην ΕΣΕΕ βεβαίως και δεν αλλάζουμε θέση».

Την αναμενόμενη εγκύκλιο προκειμένου από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ, που προβλέπει τη μεταφορά αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, εξέδωσε η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κ.Σαββαΐδου. Στην εγκύκλιο καταγράφονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πλέον θα υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος με τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε, μετά από την υπογραφή της απ' 'όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία ορίζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των τραπεζών από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Το ημερήσιο όριο αναλήψεων από ATM διατηρείται στα 60 ευρώ ημερησίως, όμως μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.

Αθλητισμός: Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 23:00 του Σαββάτου για λογαριασμό της ΑΕΚ ο Άλεν Μπαρόχα, ο οποίος την Κυριακή θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από την «Ένωση».

Μετά το ρεπό της Παρασκευής οι παίκτες του ΠΑΟΚ επέστρεψαν στο πρόγραμμα των προπονήσεων το Σάββατο με την παρουσία και του Ισπανού Λούκας, που όντας τιμωρημένος για πειθαρχικό παράπτωμα, πλήρωσε το πρόστιμο των 300 ευρώ και ξαναμπήκε στο πρόγραμμα, οπότε υπολογίζεται και για τον αγώνα της ερχόμενης Πέμπτης στο Europa League.

Σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, υπεβλήθη την Πέμπτη ο Πελέ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Σάββατο ο τηλεοπτικός σταθμός «TV Globo». Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ο 74χρονος Βραζιλιάνος, υπεβλήθη σε σπονδυλοδεσία, καθώς η συμπίεση που προκαλούσαν δύο σπόνδυλοι, δημιουργούσε αδυναμία στα κάτω άκρα του «μαύρου διαμαντιού».
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: