06 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη Νέα Δημοκρατία είναι παρών ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά. Στο συμβούλιο δεν μετέχει ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.

Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γιάννη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Σε καμία εκλογική περιφέρεια δεν επικράτησε το «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής. Πρωταθλητής του «όχι» αναδεικνύεται η περιφέρεια Χανίων, ενώ η Λακωνία είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό. Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,31% και το «ναι» ποσοστό 38,69%. Τα άκυρα/λευκά είναι στο 5,04%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 62,50%.

Στην ουρά από το πρωί της Δευτέρας δεκάδες συνταξιούχοι για να πάρουν τα 120 ευρώ της σύνταξής τους, που δεν πήραν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, στις ουρές βρίσκονται και πολλοί που πήραν τα 120 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Κόσμος: Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της «αποφασιστική ετυμηγορία» στο ελληνικό δημοψήφισμα και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της, σύμφωνα με το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο. «Έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, που θα εξεταστούν υπό το φως του δημοψηφίσματος» ανέφερε η Ντάουνιγνκ Στριτ.Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό εκφράζει η πρόεδρος της Αργεντινής με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Κριστίνα Φερνάντες ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook εικόνα από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα που κρατά ένα διαφορετικό T-shirt... Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαιρέτισε την επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, χαρακτηριζόντάς το «ήττα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού».Ταραχώδεις ημέρες και πιο κοντά τον κίνδυνο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη βλέπουν τα πρωτοσέλιδα και οι αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ την ημέρα μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Τα ΜΜΕ στήνουν το σκηνικό μοιράζοντας το ενδιαφέρον για τις αμέσως επόμενες εξελίξεις μεταξύ της ΕΚΤ και το τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες, των αντιδράσεων στις διεθνείς αγορές και φυσικά των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες. Το κλείσιμο της ελληνικής κάλπης και η επικράτηση του «όχι» πυροδότησε κύμα δηλώσεων από βουλευτές και χαμηλόβαθμους πολιτικούς στο Βερολίνο, με το κλίμα να ξεκινά από έντονο προβληματισμό για την στάση απέναντι στην Αθήνα.

Από εδώ και πέρα και να φτάνει μέχρι ανοικτές εκκλήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όλοι περιμένουν ωστόσο την πρώτη επίσημη αντίδραση από την ίδια την καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών - την ώρα που ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος λέει πως «ο Τσίπρας έκαψε τις τελευταίες γέφυρες με την Ευρώπη».

Οικονομία: Στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να κάνει γρήγορα προτάσεις στους πιστωτές της αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει αυτόματη έξοδο από το ευρώ, καθώς υπάρχει βάση για διάλογο. «

Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, αν και η διενέργειά του δεν έλυσε τίποτε», είπε. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο FTSE υπό την μορφή ερωταπαντήσεων στις αμέσως επόμενες ημέρες θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις των capital controls αλλά και την αναμενόμενη διάρκεια παύσης των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Όπως ξεκαθαρίζεται, η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη της και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Στην αποσαφήνιση ότι δεν θα υπάρξει άνευ όρων βοήθεια προς την Ελλάδα προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Αθλητισμός: Ο Μάρκο Σίλβα συμφώνησε με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον τερματισμό της μεταξύ τους συμφωνίας και πλέον αναμένεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του, από τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Την επίτευξη συμφωνίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανακοίνωσε επίσημα η πορτογαλική ομάδα και αφορά επίσης τους συνεργάτες του, Ζοάο Πέδρο, Γκονσάλο Πέδρο και Πάουλο Σαμπάιο «Ρίφα». Ένα ακόμα δυνατό φιλικό, εκτός από αυτό με τη Σεβίλη θα δώσει η ΑΕΚ στη διάρκεια της προετοιμασίας τους εν όψει της επόμενης σεζόν. Συγκεκριμένα, η «Ένωση» θα βρεθεί αντιμέτωπη στην Ίντερ σε αγώνα που θα διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου στην Ανκόνα.

Δύο τραγικά γεγονότα που βύθισαν στο θρήνο τους... πανηγυρισμούς συνέβησαν μετά την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα από τη Χιλή. Συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι χτυπήθηκαν θανάσιμα από ένα αυτοκίνητο την ώρα που πανηγύριζαν στον δρόμο την μεγάλη την μεγάλη επιτυχία της χώρας του, ενώ ένας ακόμα πυροβολήθηκε στο στήθος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: