08 Ιουνίου, 2015

ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΑΪΟΥ

 

Ένας στους τρεις μεγάλους επενδυτές αναμένουν μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της ακολουθούν άσχημο δρόμο. Σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύουν οι Financial Times, από τους 78 θεσμικοί επενδυτές που ερωτήθηκαν, ανάμεσα σε αυτούς τράπεζες, συνταξιοδοτικών ταμείων και διαμεσολαβητών της αγοράς, το 34% πιστεύει πως η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη πριν από το τέλος του επόμενου Μαΐου.

Το γκάλοπ διενεργήθηκε από την εταιρεία GAM η οποία είναι ένα ελβετικό fund και ουσιαστικά καταδεικνύει την ανησυχία των μεγάλων επενδυτών για το βαθμό δέσμευσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η ελβετική ιδιωτική τράπεζα, Julius Baer, θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα 50% να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ενώ ο Κρίστιαν Γκάτικερ, στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας, σημειώνει πως το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει έναντι των πιστωτών της, κάτι που θα προκαλέσει νέες εκλογές και ίσως ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο Σάκερ Νουσεϊμπέχ, ανώτερο στέλεχος της Hermes Investment Management, επισημαίνει: «Μπορεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αν καταφέρει μια συμφωνία; Ναι, είναι πιθανό. Ο πρωθυπουργός είναι υπό πίεση από κόμμα του που του ζητάει να γίνει πιο σκληρός με τους δανειστές. Δεν μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ». Όπως αναφέρουν οι FT, οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους μετάδοσης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη – ένας κίνδυνος που ανεβάζει την αστάθεια στα ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Ο κ. Νουσεϊμπάχ αναφέρει: «Κανονικά το ευρώ είναι για πάντα. Εάν μια χώρα αποχωρήσει, οι υπόλοιπες μπορούν να ακολουθήσουν. Η ανησυχία είναι ότι το Grexit μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η επίπτωση θα είναι προφανής. Ο κίνδυνος υπάρχει και τον ελέγχουμε». Ο κ. Γκάτικερ συμφωνεί: «Όλοι κοιτάζουμε τη μετάδοση σε όλη την Ευρωζώνη. Επί του παρόντος δεν υπάρχει μετάδοση στο πορτογαλικό και ισπανικό χρέος».

Το Schroders, το δεύτερο μεγαλύτερο fund στη Μ. Βρετανία, σημειώνει πως υπάρχει πιθανότητα 40% να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Ανώτερα στελέχη του πραγματοποιούν εβδομαδιαίες συναντήσεις για να συζητήσουν τους κινδύνους και το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Αυτό αναφέρει ο Κιθ Γουέιντ, επικεφαλής οικονομολόγος του fund. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι πιθανό η Ελλάδα να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται, αλλά μπορεί να καταλήξει εκτός Ευρωζώνης, λόγω μακροχρόνιας απουσίας της από την ανταγωνιστικότητα. Εάν δεν υπάρξει μια γενναία διαγραφή χρέους, η Ελλάδα θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να είναι μέλος του μπλοκ του ευρώ».

Ο Έβεμ Κάμερον Βατ, στρατηγικός αναλυτής της BlackRock αναφέρει: «Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Θεωρούμε πως είναι μικρή η ζημιά στις αγορές». Ο Μπάρι Νόρις, της Argonaut Capital, συμπληρώνει: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΕΚΤ να σταματήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και να φύγει από το ευρώ. Αυτό θα ήταν τραγωδία για την Ελλάδα, αλλά όχι για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: