10 Ιουνίου, 2015

ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

 

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί εδώ και μερικές ώρες στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου – δύο ημέρες μετά τις εκλογές και την είσοδο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στη Βουλή - δολοφονήθηκε από αγνώστους στέλεχος του ισλαμιστικού ακροδεξιού κόμματος Huda-Par, το οποίο είναι γνωστό για τις σχέσεις μίσους με το φιλοκουρδικό Κόμμα. 

Ο Αϊτάν Μπαράν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ έβγαινε από το γραφείο του και η επίθεση αυτή εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην περιοχή, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.  Αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Μπαράν, μέλη της οργάνωσης Γενί Ιχιά Ντερ, της οποίας ήταν επικεφαλής, συγκεντρώθηκαν στο σημείο, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και συγκρούστηκαν με τους δημοσιογράφους που έσπευσαν στην περιοχή, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους τρεις νεκρούς. Νωρίτερα το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.   Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση, στο βαθμό που θα κλιμακωθεί, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, όπου ο πολιτικός κόσμος ετοιμάζεται για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Την περασμένη Παρασκευή τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επίσης στο Ντιγιάρμπακιρ. Ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, την Δευτέρα επέρριψε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος του κόμματός του στο Ισλαμικό Κράτος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: