16 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τις κινήσεις που μελετά η κυβέρνηση θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα 14:00).

Σοκάρουν οι εικόνες στο κοιμητήριο των Νέων Μουδανιών στη Νέα Προποντίδα της Χαλκιδικής, όπου σoροί ξεθάβονται και πετιούνται σε κάδους απορριμμάτων. Αιτία ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας, το οποίο επέβαλε ειδικό τέλος ταφής, το οποίο για τους μη δημότες της περιοχής να φτάνει τα 1.000 ευρώ.
   
Τη διαβεβαίωση ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία που θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος το πρωί της Τρίτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιλέξει το δρόμο που οδηγεί στο Κούγκι, αλλά την ευρωπαϊκή πορεία, παρά τις δυσκολίες.

Όπως είπε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη δύο ή τρεις κινήσεις για να κάνει» η ελληνική κυβέρνηση. Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσει ραντεβού με τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Η συνάντηση της Ντ.Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό πραγματοποιείται χωρίς - κατά τις πληροφορίες - τη συγκατάθεση του Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές.

Δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κόσμος:Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στην Κύπρο, κοινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα και Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.  

Τρομοκρατικές επιθέσεις στα Βαλκάνια σχεδιάζει το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε επαφή με υποστηρικτές τους στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, προσπαθώντας να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσα στον Ιούνιο, στα Σκόπια και την Πρίστινα.
   
Νεκρός από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στην Υεμένη, Νάσερ αλ-Ουαχίσι. Η Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε τον θάνατο του υπαρχηγού της, με βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Αρχική συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή 15 μεγάλων έργων, αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η Αίγυπτος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Μουνίρ Φαχρί Αμπντέλ Νουρ.

Τα έργα αφορούν κατά κύριο λόγο τους τομείς της ηλεκτροδότησης και των μεταφορών και οι χρηματοδοτικές συμφωνίες θα υπογραφούν στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Τον σχηματισμό νέας ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα απαρτίζεται από βουλευτές κομμάτων της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας και η οποία θα ονομάζεται «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών», αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Οικονομία: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόφασή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό ως πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ), που ανακοίνωσε το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χωρίς, ωστόσο, να το χρησιμοποιήσει, είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.
   
Με πτώση άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να κρατούν στάσης αναμονής εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης. Αυστηρές οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης 2016 έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε υπουργεία και φορείς ζητώντας φειδώ στις δαπάνες.

Τα ανώτατα όρια των συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται από 58,89 δισ. ευρώ το 2015 στα 55,60 δισ. ευρώ το 2014

Αθλητισμός: Ο Λουίτζι Τσενάμο είναι η δεύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού για τη Ξάνθη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ακριτική ΠΑΕ. Ο Ιταλός τερματοφύλακας έμεινε ελεύθερος από τον Ατρόμητο και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Ξάνθης.

Ο Ρανταμέλ Φαλκάο οριστικά θα συνεχίσει την καριέρα του στην Τσέλσι. Ο 28χρονος Κολομβιανός σταρ μετακινήθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως δανεικός για ένα χρόνο από τη Μονακό, αλλά δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα, λόγω και των συχνών τραυματισμών του.
   
Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της Χιλής με το Μεξικού, για τον 1ο όμιλο του Κόπα Αμέρικα. Το παιχνίδια ήταν πλούσιο σε θέαμα και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3, για τη δεύτερη αγωνιστική της διοργάνωσης. Το σκορ άνοιξε στο 21ο λεπτό ο Βουόσο για τους Μεξικάνους, αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Αρτούρο Βιδάλ ισοφάρισε σε 1-1.

Παράλληλα η Βολιβία πέτυχε μετά από 18 ολόκληρα χρόνια την πρώτη νίκη της σε Κόπα Αμέρικα, επικρατώντας με 3-2 του Εκουαδόρ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Α' ομίλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: