25 Ιουνίου, 2015

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Μετά την εμπλοκή και μετά το τελεσίγραφο των δανειστών και τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη βελγική πρωτεύουσα, οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις συνεχίζουν και σήμερα, Πέμπτη, με το θρίλερ της διαπραγμάτευσης να αναμένεται να συνεχίζει να κορυφώνεται και τα επόμενα 24ωρα.

Με το Eurogroup να συνεδριάζει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 24 ώρες και να ολοκληρώνει τις εργασίες του και πάλι χωρίς αποτέλεσμα, η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Χωρίς ωστόσο να τρέφει προσδοκίες για λύση αφού στη διάθεση όλων είναι όχι ένα αλλά δύο κείμενα, ένα της Αθήνας και ένα των θεσμών με την ελληνική πλευρά να δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της και τους θεσμούς να απαιτούν από την Ελλάδα νέες βελτιωμένες προτάσεις.

Η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι θα συνεχίσει και το Σαββατοκύριακο καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν εκ νέου το Σάββατο το πρωί είτε για συμφωνία είτε για μη συμφωνία.

Game over είπε ο Τουσκ στον Τσίπρα. Το παιχνίδι τελείωσε (game over) φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με ανταποκρίσεις που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. «Αυτό δεν είναι παιχνίδι» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως δεν πρέπει «να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ,. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «έχει καταθέσει προτάσεις και ότι οι προτάσεις των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ».

Γαλλικό Πρακτορείο:Η αναδιάρθρωση του χρέους το μεγάλο ταμπού των συνομιλιών. Μεγάλο ταμπού των δύσκολων συνομιλιών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, έστω κι αν θεωρούν πως η βραχυπρόθεσμη επιβίωση της χώρας δεν εξαρτάται απ' αυτήν.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως καμιά στήριξη δεν θα είναι πλήρης αν υπάρξει αδιέξοδο στην αναδιοργάνωση του δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ θέλει επίσης να ανοίξει το θέμα αυτό. Απέναντι βρίσκονται η Γερμανία και άλλοι εκπρόσωποι μιας σκληρής γραμμής. Στη μέση βρίσκεται η Γαλλία, η οποία θα ήθελε τουλάχιστον να δώσει "μια ακτίδα ελπίδας" στην ελληνική κυβέρνηση για ένα θέμα που βρισκόταν στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της. Χωρίς αυτό, το Παρίσι φοβάται πως η Eυρωζώνη δεν θα ησυχάσει ποτέ αληθινά.

Δύο ώρες διήρκησε η συζήτηση για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής. Δεν θα γίνει ειδική σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης σύμφωνα με ανταποκρίσεις. Ξεκινά το δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Κρούγκμαν για δανειστές: Πλάκα μας κάνετε; Τόσες ημέρες έμεινε σιωπηλός για το θέμα της Ελλάδας αν και δεν το συνήθιζε. Ωστόσο σήμερα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν άντεξε να μείνει άλλο σιωπηλός. Ο λόγος για τον νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος εμφανίστηκε δριμύτατα επικριτικός έναντι των δανειστών, κυρίως για τα ήξεις αφήξεις αναφορικά με τα μέτρα. Και σε νέο άρθρο του αναφωνεί: Μας κάνετε πλάκα; Όπως τονίζει δε, κατά την εκτίμησή του, το Grexit αν τυχόν συμβεί, δε θα είναι πλέον ατύχημα, αλλά συνειδητή επιλογή των δανειστών.

Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις. Κανονικά στην ώρα τους θα πληρωθούν οι συντάξεις, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, Δ. Στρατούλης και Δ. Μάρδας.

 "Η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της", αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «αγώνα δρόμου» της κυβέρνησης, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Η κριτική Σόιμπλε και η διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup. Κριτική στις προτάσεις των θεσμών άσκησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεώρησε ότι το κείμενο των προτάσεων ήταν χαλαρό και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα μπορέσει να περάσει από τα ξένα κοινοβούλια, διότι επιθυμούν πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα. Λίγο μετά μάλιστα ο κ. Σόιμπλε διέκοψε μαζί με άλλους επτά υπουργούς τη συνεδρίαση του Eurogroup, διότι όπως είπε δεν είναι δυνατόν να συζητάμε με δύο προτάσεις.

Εντύπωση προκαλούν τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου. Όπως ανέφερε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί ένα plan b.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: