21 Ιουνίου, 2015

ΠΙΕΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

 

Δεν αποδεικνύεται αλλά είναι πολύ πιθανόν το ΝΑΤΟ να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, να υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με στόχο να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Άλλωστε χωρίς καμιά περιστροφή, την Παρασκευή, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Αλεξάντερ Βέρσμποου, δήλωσε ότι το NATO ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει κάνει ανοίγματα στην Ελλάδα όσο εκείνη «ταλαντεύεται» σε σχέση με το μέλλον της στο κοινό νόμισμα, διαπραγματευόμενη με τους πιστωτές της.

Η Μόσχα αναβάθμισε μάλιστα τις σχέσεις της με την Αθήνα πρόσφατα, με το προσύμφωνο σχετικά με αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από το ελληνικό έδαφος. «Έχει όντως επιπτώσεις για το NATO», ανέφερε από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ο κ. Βέρσμποου. «Οπότε μας ανησυχεί», κατέληξε.

Οι θέσεις αυτές βέβαια του ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να μην είναι σε γνώση των Ευρωπαίων ηγετών, που έσπευσαν να συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την ίδια μέρα με την αναγγελία να γίνεται από τον πρόεδρο του ενώ είναι γνωστές και οι απόψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ότι στην ΕΕ δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Μάλιστα πολλάκις η Άνγκελα Μέρκελ, έχει αναφερθεί σε συνεργάτες της, όπως έχουν μεταδώσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ και η ίδια συνεχώς επαναλαμβάνει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ. Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα των Financial Times για το σκέφτεται η Μέρκελ για την Ελλάδα και ποιος είναι ο λόγος που την κρατάει από το Grexit.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, υπάρχουν πολλοί λόγοι ανεξάρτητοι από την οικονομία που μπορεί να προβληματίζουν την Γερμανίδα καγκελάριο. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε περισσότερη ανησυχία για τις πιο ταραγμένες περιοχές της Ευρώπης. Ο κ. Πούτιν, που προωθεί την αστάθεια και την ανατροπή στα Βαλκάνια, θα αδράξει την ευκαιρία.

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στον ρεβανσισμό της Ρωσίας θα αποδυναμωθεί. Θα είναι ακόμα δυσκολότερο να συγκρατηθεί η μετανάστευση από την Μεσόγειο. Οι προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο θα πάγωναν. Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των αγορών για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: