14 Ιουνίου, 2015

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες. “Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου”, επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. “Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως “οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία”.

“Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά” το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι “προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της” και ότι οι προτάσεις της “δεν βγαίνουν”. 

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τον Τσίπρα για άμεσο κίνδυνο Grexit: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρας για πιθανό Grexit και πως το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν οι θεσμοί δεν δώσουν γρήγορα ένα θετικό μήνυμα, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα. Οι δανειστές της Αθήνας λένε πως ευελπιστούν να έχουν έως τότε μια γραπτή συμφωνία μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να μπορεί να καταβληθεί η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος.

Εχθές το απόγευμα, η ομάδα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης υπέβαλλε νέες προτάσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους πιστωτές.Το γράψε-σβήσε συνεχίζεται, τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά πάνω στα χαρτιά, καθώς έχει ξεκινήσει να γράφεται το κείμενο συμφωνίας των τριών θεσμών, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί για έγκριση στο Eurogroup της Πέμπτης. Κοντός ψαλμός αλληλούια… εκτός απροόπτου.

Ορόσημο για την Ελλάδα η 18η Ιουνίου: Πολλές φορές ακούσαμε για ημερομηνίες-σταθμούς που θα κρίνουν την τύχη της Ελλάδας. Αυτό ακούμε και σήμερα. Είναι έτσι; Ο αρθρογράφος των FT Gideon Rachman, συζητά το θέμα με τον συντάκτη της εφημερίδας Tony Barber.

Ο τελευταίος επισημαίνει τρεις παράγοντες που αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι η ώρα της αλήθειας για τη χώρα.  Ως έναν από αυτούς οριοθετεί την απόφαση του ΔΝΤ να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις. Με τον όγκο των πληρωμών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα Ιούνιο και Ιούλιο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται μια λύση ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι οι τρεις θεσμοί έφτασαν σε μια κοινή πρόταση δείχνει ότι έφτασαν στα όρια του τι μπορούν να προσφέρουν, αν και μπορεί να δείξουν μικρή ευελιξία σε ορισμένα θέματα.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποια θα είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χάνει συμμάχους στη διαπραγμάτευση. Ετσι μπαίνουν στο τραπέζι τα ορόσημα: 18 Ιουνίου και μετά στις 30 Ιουνίου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: