19 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Διαζύγιο αλά ελληνικά» («My big fat Greek divorce») είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του περιοδικού Economist, που παραφράζει τον τίτλο της γνωστής ταινίας της Νία Βαρντάλος «Γάμος αλά ελληνικά» («My Big Fat Greek Wedding») για να σχολιάσει τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. Στη φωτογραφία του εξωφύλλου «οι πρωταγωνιστές της ταινίας Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ» βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Με το βλέμμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Με κεντρικό σύνθημα: «Δικαιούμαι, απαιτώ γάμο, όνομα, σεβασμό» πραγματοποιείται το 4ο Thessaloniki Pride. Σήμερα, Παρασκευή, διοργανώνονται συζητήσεις για τα θεσμικά αιτήματα της LGBT κοινότητας στο δημαρχιακό μέγαρο, καθώς και street party. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο με την Πορεία Υπερηφάνειας στις 19:30 στο κέντρο της πόλης και συναυλία στον Λευκό Πύργο.

Γιορτή αλληλεγγύης και συντροφικότητας, γέλιου και παιχνιδιού για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως καταγωγής και ηλικίας οργανώνεται στις 6 το απόγευμα με στόχο την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς του Αγίου Παντελεήμονα. Η παιδική χαρά παραμένει κλειστή παρά την εδώ και δύο χρόνια δέσμευση του δήμου Αθηναίων για την επαναλειτουργία της και παρά τις επανειλημμένες δράσεις τοπικών συλλογικοτήτων και φορέων.

Αισιοδοξία ότι στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup. «Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. 

Κόσμος: Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αποδέχτηκε την ήττα της σήμερα, Παρασκευή, μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης που ανέδειξε ως νικητή την κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και παραιτήθηκε από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Η επιδημία του κορονοϊού MERS στη Νότια Κορέα φαίνεται να υποχωρεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τομέα Υγείας, με την χώρα να αναφέρει σήμερα, Παρασκευή, ένα μόνο νέο κρούσμα, μία ημέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και στην Ταϊλάνδη. Αδιαλλαξία επιδεικνύει για ακόμη μία φορά η κινεζική ηγεσία, τουλάχιστον όσον αφορά την θρησκευτική ελευθερία, απαγορεύοντας το Ραμαζάνι σε περιοχές της δυτικής επαρχίας Σινγιάνγκ, πατρίδας της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. 

Στο νήμα κρίνεται η επόμενη κυβέρνηση της Δανίας, αν και τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν προς στροφή στο μπλοκ των κομμάτων της αντιπολιτευόμενης κεντροδεξιάς. Ναι μεν οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνιγνκ-Σμιτ βρίσκονται στην κορυφή, όμως το άθροισμα των συμμάχων της δεν φτάνει για κυβέρνηση. Ισχυρότατη αύξηση της ξενοφοβικής λαϊκιστικής δεξιάς, που κινείται προς τη δεύτερη θέση.

Oι Γάλλοι βουλευτές απέρριψαν, όπως αναμενόταν, με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα την πρόταση μομφής κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, την οποία είχε ο ίδιος θέσει σε κίνηση ώστε να παρακάμψει τους «αντάρτες» στο νόμο Μακρόν για τα εργασιακά και το άνοιγμα της οικονομίας. 

Οικονομία: Στη δημοσιοποίηση της εισήγησής του προς το Eurogroup προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αναρτώντας στο προσωπικό του blog τα όσα δήλωσε στην ημίωρη τοποθέτησή του. «Το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα και στις κακόβουλες διαρροές είναι η διαφάνεια.

Μετά από τόση παραπληροφόρηση σχετικά με την παρουσίασή μου στο Eurogroup της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η μόνη απάντηση είναι να αναρτήσω τις ακριβείς λέξεις  που χρησιμοποίησα. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας», αναφέρει σχετικώς.

Ευθεία προειδοποίηση για κίνδυνο Grexit απηύθυνε μετά το χθεσινό Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.«Όπως πάνε τα πράγματα τώρα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, η μεταρρύθμιση των τραπεζικών δομών, η πρόληψη της φοροδιαφυγής των εταιρειών στην ΕΕ, η δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αλλά και οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών, θα βρεθούν σήμερα Παρασκευή στο επίκεντρα του συμβουλίου Ecofin στο Λουξεμβούργο.

Αθλητισμός: Δηλώσεις στην Record έκανε ο πρώην τεχνικός του Ατρόμητου, Σα Πίντο, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα του προσάπτουνε και τον κατηγορούν. Ο Πορτογάλος τεχνικός φέρεται να είναι κατηγορούμενος για την «εγκληματική οργάνωση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Λιβερίας, Μούσα Μπίλιτι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της FIFA, μετά την παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ. Όπως μετέδωσε το BBC, ο 48χρονος Μπίλιτι είναι ο δεύτερος, μετά το Βραζιλιάνο ζωντανό-θρύλο της μπάλας, Ζίκο, που θα διεκδικήσει το χρίσμα του διοικητικού ηγέτης της ανώτατης αρχής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οι εξελίξεις έτρεξαν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο Ιγκόρ Τούντορ βρέθηκε αρχικά στην Αθήνα με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη και την Πέμπτη «πάτησε» Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρόσληψή του. Έτσι, ο Κροάτης νεαρός τεχνικός που ήταν εισήγηση του νέου αθλητικού διευθυντή, Φρανκ Αρνσεσεν, έβαλε την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: