01 Ιουνίου, 2015

ΕΞΑΛΛΗ Η ΕΕ ΜΕ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε 89 Ευρωπαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς, που επιδεινώνει περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης, με το ουκρανικό ζήτημα στη μέση.
Η λίστα που καταρτίστηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και παραδόθηκε στην αποστολή της ΕΕ στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει άτομα που ανοιχτά έχουν ασκήσει κριτική στη Ρωσία, όπως και αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, υπάρχει μία αντίστοιχη λίστα και για Αμερικανούς. 
 
Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις διεθνείς υποθέσεις δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει αρνηθεί την είσοδο σε αρκετούς πολιτικούς της Ευρώπης. «Θεωρούμε το μέτρο απόλυτα αυθαίρετο και αδικαιολόγητο, ιδιαίτερα με την απουσία οποιασδήποτε εξήγησης και διαφάνειας», ανέφερε η ίδια. 
 
Αντιδράσεις υπήρξαν και από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικό, με την εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «αν η πρόθεση της Ρωσίας ήταν να πιέσει την ΕΕ για να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το πετύχει». 
 
Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας, σύμφωνα με το Reuters, είναι ο Ούβε Κορσέπιους γενικός γραμματέας του συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες που αναμένεται να αναλάβει σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ επί των διεθνών υποθέσεων - ο Μπρούνο Λε Ρου, επικεφαλής των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ στο κοινοβούλιο και ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόφσταντ. 
 
Ενώ 18 Πολωνοί έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή, καθώς η χώρα ήταν από τους σφοδρούς επικριτές της Μόσχας για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: